Rendőrségi ügy lett a Klik március 15-i diáktoborzásából

Nemzeti Lovas Díszegység, Nemzeti Honvéd Díszegység
A március 15-ei ünnepség rendezésével kapcsolatos feladatok teljesítése érdekében a lobogófelvonás gyakorlására gyűlt össze a Nemzeti Lovas Díszegység és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység kijelölt állománya.
Vágólapra másolva!
Bejelentést tett a váci rendőrkapitányságon a sorozatos fel- illetve bejelentéseiről ismert Tényi István, aki szerint az elhíresült március 15-i diáktoborzás ügyében felvetődik hivatali visszaélés gyanúja, amit a rendőrségnek vizsgálni kellene.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes elleni bejelentés érkezett a váci rendőrkapitányságra, kérve, hogy a hatóság vizsgálja ki a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) botrányt kavart intézkedését: váci közép- és szakiskolákat kerestek meg, hogy szervezzenek gyerekcsoportokat a március 15-i budapesti központi állami ünnepségre.

Tényi gyakorlott feljelentő

Az Origóhoz is eljuttatott rendőrségi bejelentés írója Tényi István, akiről azt érdemes tudni, hogy korábban ő kért rendőrségi védelmet Simicska Lajos részére, amiért a vállalkozó azt állította, hogy veszélyben lehet az élete. (A rendőrség végül nem biztosított védelmet.)

Tényi István egyébként a belvárosi Fidesz tagja, és többek között feljelentette a netadós és a NAV elleni tüntetéseket szervező Facebook-csoportokat, mert szerinte felmerült a csalás gyanúja.

Beintett a Kliknek a Madách

A botrányt az indította el, hogy a váci Madách Imre Gimnázium tanárai nem voltak hajlandók „biodíszletnek" az állami rendezvényre küldeni a gyerekeket, ezért a kérést visszatasították, az interneten pedig közzétették a Kliknek írt válaszlevelüket, petíciójukat.

A lobogófelvonást gyakorolta a lovas és a honvéd díszegység március 11-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Ebben azt írták: „Tantestületünk pedagógusai nem támogatják és nem is szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét, elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a diákok számára bárki is kötelezővé tegye."

Nem „toborzó jelleggel" küldték

A Klik szerint „A megkeresés nem toborzó jelleggel, hanem felajánlásként érkezett az intézményfenntartóhoz, abban a szellemiségben, hogy a budapesti ünnepségeken való részvétellel a diákokhoz közelebb hozza a történelmi események eszmeiségét, és megismerhessék a forradalom és szabadságharc március 15-i helyszíneit."

Az iskolákban mégis úgy érezhették, hogy informális nyomásgyakorlásról van szó, és a részvétel erősen ajánlott.

307-ből 44 iskola küld gyereket

A Népszabadság később kiderítette, hogy nem a váci gimnázium volt az egyetlen, amely nemet mondott. A Klik szerint 307 iskola kapott meghívót, de csak 44 küldött pozitív választ, vagyis 263 intézmény nemet mondott vagy nem válaszolt. A Klik a várt több, mint háromezer diák helyett be kell érje 495-tel.

Nem fenyegetett, tájékozódott

Arról már a Kettősmérce blog számolt be, hogy állítólag a petíció megjelenése követően Fördős Attila, Vác kormánypárti polgármestere behívatta a Madách-gimnázium vezetőit, és számon kérte rajtuk a „hazafias nevelést", majd közölte, hogy többet nem teszi be a lábát a gimnáziumba, ahol egyébként idén érettségizik a fia.

Az Index arról is írt, hogy állítólag Fördős megfenyegette az iskola vezetőit, hogy legszívesebben kirúgná őket, de nem teheti, mert az önkormányzat nem fenntartója az iskolának, nem munkáltatója az ott dolgozóknak. Fördős Attila a Hír Tv-ben tagadta a fenyegetőzést, szerinte csak „tájékozódott" a helyzetről, bár - tette hozzá - „ha lehetne, számon kérné, miért politizál egy intézmény".

A DK és a PM is vizsgálódna

A Demokratikus Koalíció vizsgálatot kezdeményez Fördős Attila váci polgármester ellen, amiért állítólag hatáskörét túllépve azzal fenyegetőzött, hogy hatalmával visszaélve kirúgatja a Madách Gimnázium vezetését - tudatta az ellenzéki párt.

A Párbeszéd Magyarország is vizsgálatot követel a váci polgármester ügyében. Az ügyészségtől annak megállapítását várják, hogy „tartalmaztak-e a polgármester kijelentései kifejezett fenyegetést, közvetett vagy közvetlen hátrány kilátásba helyezését."

Harrach nyílt levelet írt

Az ügyben nyílt levélben üzent választópolgárainak Harrach Péter, Vác Fidesz-KDNP-s parlamenti képviselője. A politikus azt írta, hogy “a nemzeti ünnep olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli".

Harrach Péter azt kéri, mindenki őrizze meg az ünnep emelkedett hangulatát Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Harrach Péter úgy folytatta: "A város képviselőjeként arra kérek mindenkit, hogy őrizzük meg a nemzeti ünnep emelkedett hangulatát.

A KDNP-s politikus levele végén egy ígéretet is tett. Azt írta, neki is van véleménye az ügyről, amit az ünnep után szívesen megoszt bárkivel.