Most igazán megéri struccot tartani

strucc
Lenyelt egy kulccsomót és meghalt egy strucc.
Fotó: X
Vágólapra másolva!
A futómadarakból - így a struccból és az emuból - előállítható különleges termékek a hazai és a külpiacokon is egyre növekvő érdeklődésre számíthatnak. A magyar gazdáik pedig hatalmas támogatást is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra – közölte az Agrárminisztérium (AM). Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese szombaton, a Hajdúnánáson tartott Strucc szakmai napon kiemelte: "Van jövője a magyar mezőgazdaságnak, benne az állattenyésztésnek, így a strucctenyésztésnek is, hiszen az ezekből az állatokból előállítható, különleges termékek a hazai és a külpiacokon is egyre növekvő érdeklődésre számíthatnak."

A kép csak illusztráció
Fotó: Wikipedia

Az új támogatási ciklusban is kiemelt figyelmet fordítanak az állattartással foglalkozó gazdálkodók támogatására. Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című pályázat keretében az elnyerhető támogatási összeg minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forint, az Állattartó telepek megújításának támogatása című felhívás esetén pedig az elnyerhető maximum összeg 200 millió forint. Ezek a felhívások az állattartó telepek kiszélesített köre számára is nyitottak lesznek, hiszen a strucc- és emutartók is pályázhatnak majd.

A miniszterhelyettes azt is közölte, hogy az Európai Parlament és Tanács az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló rendelete a futómadarakat a „tenyésztett vad” kategóriába sorolja, levágásuk alapvetően a „háziasított patás állatok” kategóriájába nem tartozó, egyéb szárazföldi emlősökkel azonos módon történhet. Ez azért is kiemelten fontos, mert az uniós szabályozás – bizonyos feltételek teljesülése esetén – megengedi a tenyésztett vad származás helyén történő levágását, elsődlegesen az állatok kímélete, valamint az állatokat kezelő személyzet védelme érdekében.

Struccok levágatására és húsuk értékesítésére Magyarországon a kistermelőknek is lehetőségük van, de egyelőre még nem az összes vármegyében. Jelenleg még csak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van futómadarak vágására engedélyezett vágóhíd vagy szúrópont. Összesen 11 létesítmény vág, illetve darabol futómadarat, ezeken felül hat létesítmény számára engedélyezett a feldolgozás - tudhattuk meg a miniszterhelyettestől. 

Az Origo egy felettébb bizarr strucc tragédiáról számolt be nemrég: az egyesült államokbeli Topeka Állatkert és Természetvédelmi Központ egyik strucca lenyelte az egyik állatkerti gondozó kulcsait. Az állatkert szakértők segítségét kérte, hogy sebészeti beavatkozás útján távolítsák el a kulcsokat, de végül el kellett altatni az állatot.