Magyarország a tökéletes példa a kínai-európai együttműködésre

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója alkalmából a két ország vezetője május 9-én megállapodott abban, hogy a jó kétoldalú kapcsolatukat minden körülmények között megőrzik.
Vágólapra másolva!

Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hogy a következő korszakban átfogó stratégiai partnerséggé emelik ezt.

A Mandiner szemlézte Bradley Blankenship, a CGTN riportere elemezését Kína és Magyarország kapcsolatáról. Az amerikai riporter, elemző hangsúlyozta: 

Magyarország megbízható partnernek bizonyult Kína számára, és elkötelezett az ideológiamentes együttműködés mellett.

Az amerikai elemző felidézte: 2010-ben Budapest megkezdte a „keleti nyitás” politikájának megvalósítását, ami a világgazdasági tevékenység kelet felé sodródását jelzi. Azóta Kína Magyarország legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnere lett, az ország teljes kereskedelmének több mint 4 százaléka a Kínával való együttműködésből származik. Kína folyamatosan az első vagy a második legmagasabb EU-n kívüli befektető Magyarországon. Magyarország már a Bank of China és a Huawei Consumer Services regionális központja. Emellett a BYD, a kínai elektromos járműveket gyártó óriáscég tavaly decemberben bejelentette, hogy jelentős méretű magyarországi összeszerelő üzemet hoz létre, amely az első gyártóüzem lesz Európában.

A nyugati média, köztük az amerikai állami média nagy része az EU és Kína közötti feszültség jeleként értékelte Hszi elnök európai útját.

A politikai elemző ezt úgy kommentálta, hogy mindez messze áll a kínai elnöktől. Hozzátette:

Európa és Kína kölcsönösen előnyös partnerei lehetnek egymásnak az elkövetkező korszakban. Magyarország különösen jó példa arra, hogy az összefogás hogyan hozhatja el a jólétet. 

Remélhetőleg ennek a kétoldalú együttműködésnek a gyümölcse egyértelműen megmutatkozik majd az idei év második felében, Budapest EU-elnöksége alatt - tette hozzá.