A jakuza és annak rejtélyes világa

jakuza tetoválás, jakuza, bűnözői szervezet, Japán, bűnözés, jakuzatetoválás,
Fotó: Getty Images
Vágólapra másolva!
A világ egyik legrégebbi bűnszervezete, mégis a többi maffiaszervezethez képest ők bujkálnak a legkevésbé. Sokáig a rendőrséggel karöltve végezték feladataikat, manapság azonban már a legkevésbé sem divatos közéjük tartozni, a jakuza ideje leáldozott? Ismerjék meg az ősi testvériség történetét!
Vágólapra másolva!

A jakuza más néven gokudo vagy Ryu ga gotuko (azaz mint a sárkányok). A japán bűnszervezet neve mindemellett három számra utal, 8-ra (ja), a 9-re (ku) és a 3-ra (za). Ez pedig nem másból, egy ősi japán kártyajátékból az Oicsu-Kabu-ból származik, ez a számkombináció ugyanis a legszerencsétlenebb lesosztást jelenti a játékban. A jakuza régen és ma is fontosnak tartotta a szerencsét, ugyanis a XVII. századtól kezdve világ legveszélyesebb bűnszervezete máig olyan tagokból áll, akik a társadalom perifériájáról, a kasztrendszer legalsóbb rétegiből jöttek. Kezdetben főképp szerencsejátékkal foglalkozókból és utcai árusokból állt a jakuza.

jakuza, jakuzák
Jakuza, a japán bűnszervezet Fotó: Getty Images

 

Jakuza: a világ legveszélyesebb bűnszervezete a legkomolyabb hagyományokkal

A jakuzák híresek a tagjaikkal szemben alkalmazott szigorú szabályokról, ugyanis nemcsak bizonyos magatartásbeli elvárásoknak kell megfelelniük, hanem külsejüknek is hűen kell tükröznie a japán maffia világát. Az sem mindegy, hogy mit viselnek, ugyanis kötelező egy úgy nevezett fundoshit hordaniuk, ami olyasmi mint egy fehér sál, amit alsónadrág gyanánt viselnek, ezzel is mutatva, hogy mennyire ragaszkodnak a hagyományokhoz. A tradíció szerint bizonyos formában konzervatívnak mondhatóak, sőt sokszor nacionalizmussal is megvádolták őket. A jakuzák klánokba szerveződnek, minden klán kap egy bizonyos területet és annak a felügyeletéért felel. Ma már jóval kevesebben vannak, ugyanis míg az 1960-as években nagyjából 200 ezerre tették a tagok számát, addigra ez ma már 80-100 ezer közöttire esett vissza. A legnagyobb klán azonban ma is a Jamagucsi-gumi, ami nagyjából 40-45 ezer tagból áll. A világ egyik legrégebbi bűnszervezete, annak tagjai gyakran felismerhetőek az ujjperceik hiányáról. Ez ugyanis egy régi hagyománnyal, a kardforgatással volt összefüggésben. Ha egy jakuza hibát követ el, akkor ugyanis meg kell szabadulnia az egyik ujjpercétől, ha újabbat követ el, akkor ismét. Mindezt a kisujjtól kezdve a hüvelyk ujjak felé haladva, ugyanis a jakuzák számára régen így vált egyre nehezebbé a kardfogás. Ha pedig nehezebb megfogni a kardot, nehezebb az igazán képzett szamuráj ellen a harc, így hát még inkább a szervezetre lettek utalva a tagok. 

 

Jakuzatetoválás: megvéd, majd lebuktat

jakuza, yakuza
Egy jakuzatag tetovált háta: a bűnszervezet tagjait általában komoly bűncselekményekkel kapcsolják össze.
Fotó: Shutterstock

A jakuzák védjegye a gyakran egész testet borító jakuza tetoválás, fontos, hogy a fej a nyak és a kézfej gyakran kimarad, hiszen így eltakarhatják, amely sokszor segítség főképp olyan esetekben, amikor a rendőrség ezen keresztül azonosítaná őket. Az az irezumit, azaz a jakuzatetoválás tradicionális módon és rendkívüli fájdalmak közt, kiélezett bambusszal és fémtűkkel kézzel készítik. Japánban a tetoválás jelentése egyfajta megbélyegzés volt, tetoválták az állatokat is, hogy jelezzék ez az ő tulajdonuk, de így volt ez a szexrabszolgák esetében is, ezeknek a nőknek ugyanis démonok, vagy pókok kerültek a hátukra. A jakuzák hittek benne, hogy a viselt jelkép megvédheti őket, sokszor a több száz órán keresztül készült tetoválásokon a klánjaik címere is felfedezhető volt. Ez a tetoválás azonban le is buktatta őket, ugyanis a rendőrség is tisztában volt ha meglátta, hogy egy bandataggal van dolga. Arról nem is beszélve, hogy különböző jelképek mást jelentettek, például az őzikét a legkegyetlenebb tagok varratták magukra, akik gyerekek csempészetével, főképp kislányokéval foglalkoztak. Voltak azonban bizonyos jelképek, köztük ez is, ami kiszivárgott a köztudatba, így már ezeket nem használják.

 

A japán alvilág leáldozóban?

Nem újdonság, hogy Japán egy elöregedő társadalom, így ahogy az idősebb maffiatagok kihalnak, már kevésbé jön létre az utánpótlás. Többek között ez is szerepet játszik abban, hogy rohamosan csökken a jakuzatagok száma. Nem mellesleg ma már a fiatalok számára sem nyújt túl vonzó perspektívát a bűnözővé válás. Mint ahogy korábban írtuk, 2006-ban a tagok mintegy 30 százaléka a 30-as éveiben járt, 2020-ban pedig ez az arány már csak 14 százalék. A húszas éveiket taposók száma pedig 5 százalék alatt volt. Feltehetően ez a tendencia azóta csak tovább folytatódott. 

Egy magas rangú jakuza-tagot Keita Saitot 2022-ben például azért fogta el a rendőrség, mert több dolgot is lopott, köztük több Pokémon-kártyát is. Saito kanbu, azaz "tiszt", "hadnagy" minősítéssel rendelkezett Japán második legnagyobb szervezett bűnözői szindikátusában, a becslések szerint a 2200 tagot tömörítő Sumiyoshi-kai-ban. A rendőrség azonban azóta is sorra keríti kézre a legmagasabb rangú vezetőket.

 

Jakuzafilmek

Takeshi Kitano filmjeit a legjobb jakuzafilmek között említik. Az ő nevéhez köthető a jakuzatrilógia, azaz Az erőszakos zsaru, a Forráspont és a Szonatina. A 4bro szerint azonban Kinji Fukasaku a legnagyobb jakuzafilm-rendező. A portál szerint ugyanis tulajdonképpen ő rendezte meg a japán Keresztapát, olyan értelemben, hogy a Yakuza War Stories, más néven a Battles Without Honor and Humanity sorozatban (1973–1977) tényleg feltárja, hogy is mennek a dolgok. Manapság azonban Tokió Vice vitte a prímet, ugyanis 2022 egyik legnagyobb sikersorozata volt. A sorozat főszereplője Jake Adelstein egy létező személy, akinek azonos című könyve alapján készült a produkció. A Refersher szerint azonban fontos leszögezni, hogy erősen dramatizált fikcióról van szó, ami nem feltétlenül a valós jakuzavilágot tárja elénk.