Egy durva szócsata miatt nagy bajba kerülhet ez a földi paradicsom

Maldív-szigetek
A Maldív-szigetek luxus bungalóiban fél lábbal a paradicsomban érezheti magát az utazó
Vágólapra másolva!
Több millió dollárnyi turisztikai bevételt veszíthet el a Maldív-szigetek a Narendra Modi indiai kormányfőt érintő sértő bejegyzések miatt, amelyek az egyik közösségi oldalon jelentek meg. Három - azóta felfüggesztett - maldív miniszter-helyettes „bohócnak", „terroristának" és „Izrael bábjának" minősítette az indiai kormányfőt. Emiatt indiai turisztikai körökben bojkottot hirdettek a Maldív-szigetekkel kapcsolatban, ami sokba kerülhet a maldívoknak, ugyanis az Indiából érkező vendégek hatalmas bevételt jelentenek az egzotikus szigetcsoport turisztikai szektorának.
Vágólapra másolva!

Sokba kerülhet a Maldív-szigeteknek néhány tisztségviselői bejegyzése a közösségi oldalakon: több millió dollárnyi turisztikai bevételt veszíthetnek el, ha folytatódik az indiaiak bojkottja.

„Két nap alatt negyven százalékkal estek a foglalások" – mondta a botrány kirobbanása után közvetlenül a CNBC-nek Ankit Csaturvedi, a Rategain indiai turisztikai szoftverszolgáltató alelnöke.

Mi a bojkott oka?

Az egész látszólag nagyon ártatlanul, Narendra Modi indiai kormányfő bejegyzéseivel kezdődött az X közösségi platformon, fényképekkel arról, hogyan búvárkodik, pihen a víz partján és emberekkel beszélget az India egyik szövetségi területének számító Laksadíván.

A Maldív-szigetek turisztikai bevételeinek jelentős hányadát adják az indiai turisták Forrás: icemanphotos / Shutterstock

Egyesek ezt úgy értékelték, hogy a „reklámmal" megpróbálja Indiában tartani a turistákat a Maldív-szigetek helyett, és éles hangú bejegyzésekkel reagáltak a közösségi oldalakon.

A dolog odáig fajult, hogy felfüggesztettek a hivatalából három maldív miniszter-helyettest, akik „bohócnak", „terroristának" és „Izrael bábjának" minősítették az indiai kormányfőt.

Emiatt több ezer indiai lemondta a szobarendelését, India második legnagyobb utazási portálja, a 22 százalékos piaci részesedéssel rendelkező EaseMyTrip pedig „végérvényesen" felfüggesztette a repülőjegy-foglalásokat a szigetre, több ügynökség levette az oldaláról az ottani fényképeket, és arra biztatja az ügyfeleit, hogy valóban inkább a hazai Laksadívát, Andamán- és Nikobár-szigeteket vagy legföljebb Srí Lankát válassza a Maldív-szigetek helyett.

Mit jelentenek az indiai turisták a Maldív-szigeteknek?

A Maldív-szigetek azonban nem veszítheti el az indiai turistákat. A sziget gazdaságának több mint egyharmadát adja a turizmus, a legtöbb vendég pedig indiai és orosz, évente 209 ezer turista érkezik átlagosan mindkét országból; ez együtt a külföldi turisták több mint húsz százaléka.

Idén januárban azonban India visszaesett a negyedik helyre, Olaszországból és az Egyesült Királyságból is több turista érkezett a Maldív-szigetekre.

Pontosan nem lehet még felmérni, hogy mekkora lesz a veszteség, de a tét nagy: az indiai vendégek tavaly 380 millió dollárral járultak hozzá a Maldív-szigetek turizmusához - írja a Világgazdaság.

Politikai viharok a háttérben

Bár Modi a bejegyzéseiben nem említette meg a Maldív-szigeteket, nincs kizárva, hogy volt velük egy hátsó szándéka. A szomszédos ország ugyanis kiesett Újdelhi kegyeiből a tavalyi választás után, amikor Mohamed Muizzu elnök került hatalomra.

Muizzu a „ki Indiával" jelszóval kampányolt, és szakított azzal a régóta fennálló hagyománnyal is, hogy az első hivatalos külföldi útja Indiába vezessen, helyette Kínába utazott, amelyet sokan Morinak szánt fricskaként értelmeztek.

További részleteket ide kattintva olvashat.