Nagyon ritka tankot találtak egy folyó mélyén, ami egy vagyont érhet

tank, náci, Panzer I  tank, German tank unit in 1935 Weimar Republic Führer Fuhrer national socialism panzer 20th century 1930s Thirties Horizontal NAZISM NAZI TANK ARMOURED VEHICLE ARMY SOLDIER
German tank unit, as part of the remilitarization organized by Adolf Hitler. Doberitz, near Berlin, 1935 (Photo by COLLECTION PARTICULIERE / Photo12 via AFP)
Vágólapra másolva!
80 éve elveszettnek hitt német páncélos tankot találtak egy folyó fenekén, ami mostanra egy vagyont érhet. A helyi legenda szerint a németek 1945-ben a dél-lengyelországi Bieleckie Młyny közelében, a Czarna Nida folyón át visszavonulva több harckocsit is elvesztettek. Korábban már találtak itt két ilyen tankot. Szakértők szerint ez lehet az utolsó.
Vágólapra másolva!

A történet szerint a német erők állítólag akkor vesztették el a tankokat, amikor kétségbeesetten próbáltak elmenekülni a szovjet hadsereg elől a lengyelországi Czarna Nida folyón át. Korábban valóban sokan hittek ebben a mítoszban, pláne miután két hasonló harckocsit is kihúztak már ebből a folyóból.

A most felfedezett harckocsi sokak szerint egy vagyont érhet, egyrészt mert

egy hasonló modellért két évvel ezelőtt 13 millió fontot (5 milliárd 730 millió forintot) fizettek Németországban,

és azért is mert talán ez lehet az utolsó ilyen tank a világon. A Bergepanther egyébként egy olyan tank, ami képes tankokat vontatni.

Archív felvételen a náci páncélos tankok Forrás: AFP

Michał Kęszycki, a Panzer Farm műszaki vezetője szervezte meg a mentőakciót, miután nagybátyjától hallotta ezt a 90-es évekre visszanyúló történetet, amikor egy idős férfi megmutatta nagybátyjának a hozzávetőleges helyet, ahol a harckocsi, amiről azt állította, hogy egy Panther tank volt, elsüllyedt. Azonban csak néhány hónappal ezelőtt fedezték fel a történelmi kincs pontos helyét egy magnetométer segítségével.

"A Siebert gyárból származó Bergepanther Ausf. D roncsa az egyetlen létező a világon - tudomásom szerint" - nyilatkozta a tankrajongó Kęszycki.

A Bergepanther 1943-ban került forgalomba, miután a németeknek nehézséget okozott az elveszett tankok pótlása. Előtte teherautókkal próbálták pótolni ezeket.

A Bergepanther azonban olyan csörlővel büszkélkedhetett, amely még nehezebb tankok húzására is képes volt, és elegendő páncélzattal rendelkezett a golyók elleni védekezéshez.

Konrad Maj történész szerint 1944 végétől öt ilyen Bergepanther állomásozott a térségben, ahol a németek 16. páncélos hadosztálya várta a szovjet támadást. De 1945. január közepére a németeket bekerítették az ellenséges hadsereg katonái, így eszeveszett menekülésbe kezdtek a Czarna Nida folyón, anélkül, hogy azon egyetlen hidat is találtak volna. Így süllyedt el az időközben felkutatott Begepanther is.

A szovjet műszaki csapatok jelentették, hogy a Czarna Nida jegén csak könnyebb járművek tudtak átkelni, tankok azonban nem.

A most megtalált harckocsit a varsói Lengyel Hadsereg Múzeumában állították ki, mint egy abszolút ritkaságot.

Forrás: Sun Online