Halálos bányaszerencsétlenség történt Kongóban

A Congolese artisanal miner is seen at the bottom of a deep gold mine in the Mabakulu site on July 11, 2018 in Ituri Province. The Mabakulu Gold Mining site lies deep within the Ituri Forest. Miners will stay out in the forest for up to a week, by the end
Vágólapra másolva!
Legalább hat ember meghalt, amikor a Kongói Demokratikus Köztársaságban beomlott egy kisipari bánya. Ezzel újabb áldozatokat követeltek a rendkívül veszélyes „kézműves" bányák.
Vágólapra másolva!

Legalább hat ember halt meg, amikor beomlott egy kisipari (vagy „kézműves") bánya a Kongói Demokratikus Köztársaság Kasai tartományában – közölte csütörtökön egy tartományi tisztviselő. Hozzátette, nem kizárt, hogy a jelenleg ismertnél több áldozata is lehet a bányaomlásnak.

A „kézműves" bányákat általában kézzel ássák ki, gyakran igen veszélyes körülmények között.

Ebből adódóan pedig sokszor fordulnak elő bennük halálos balesetek – írja a Mining.com.

Újabb halálos áldozatokat követelt egy kézműves bánya a Kongói Demokratikus Köztársaságban Forrás: AFP/John Wessels

A baleset idején a munkások a föld alatt ástak a tartományi főváros, Tshikapa közelében fekvő bányában – mondta Luc Pongo Mwamba, a kongói kisipari bányászat tartományi tisztviselője.

Noha a „kézműves" bányák rendkívül veszélyesek, a gazdasági jelentőségük nem elhanyagolható a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A „kézműves" bányászok ugyanis csak tavaly összesen 9,2 millió karát gyémántot termeltek ki az országban, a bányászati minisztérium statisztikái szerint.