A kriptovalutáknak szentelheti az életét a leköszönő Twitter-vezér

Jack Dorsey, CEO of Twitter is pictured at the digital fair dmexco in Cologne, Germany, 13 September 2017. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa
Ennyit keresnek a leggazdagabbak – galéria
8, Jack Dorsey (Twitter) – 205 ezer dollár, átszámítva 57,2 millió forint
Vágólapra másolva!
A Twitter társalapítója, Jack Dorsey hétfőn jelentette be, hogy távozik a közösségi média vállalat éléről. Ez azt jelenti, hogy Dorsey több időt fordíthat majd a Square nevű fizetési technológiai cégére, és valószínűleg a kriptovalutákra is.
Vágólapra másolva!

Meglepte a globális technológiai szektort Jack Dorsey, a Twitter társalapítója, amikor közölte, távozik a vezérigazgatói székből. Nem sokkal később az is kiderült, a közösségi média vállalat új vezetője Parag Agrawal lesz, aki eddig a cég technológiai főnöke volt – írja a CNBC.

Azt nem tudni, egész pontosan mi áll Dorsey döntésének hátterében, de az régóta ismert, hogy Dorsey nagy rajongója a kriptovalutáknak, és különösen a bitcoinnak.

Egy júniusi konferencián el is mondta, hogy ha nem lenne a Twitter és a Square nevű fizetési technológiai vállalat, akkor valószínűleg csak bitcoinnal foglalkozna.

Dorsey egyébként is kedveli a decentralizált hálózatokat (melyekre a kriptovaluták elképzelése is épül), aminek bizonyítéka, hogy az egyik legfőbb támogatója a BlueSkye nevű projektnek. Ez a kezdeményezés azt célozza, hogy a különböző közösségi média hálózatok felhasználói sokkal könnyebben és szabadabban kommunikálhassanak egymással. A projekt alapja, hogy a közösségi média cégek nyilvános közös standardok alapján működjenek. Mivel Parag Agrawal is támogatója az elképzelésnek, így valószínűleg a Twitter a jövőben is tartja magát ehhez az elképzeléshez.

Jack Dorsey a bitcoinnak szentelheti a következő éveit Forrás: AFP/Jim Watson

Emellett Dorsey a decentralizált munkahelyeknek is lelkes támogatója. Korábban, a koronavírus-járvány kitörésének kezdetén, a Twitter az egyik első olyan cég volt, amely bejelentette, lehetővé teszi a teljes távmunkát a dolgozói számára.

Dorsey hétfői bejelentése mögött részben az állhat, hogy szeretne több időt fordítani a Square-re, amely eddig is folyamatosan karolta föl a kriptovalutákat.

A fizetési technológiai vállalat még 2018-ban indította el a bitcoinnal történő kereskedés lehetőségét a Cash App alkalmazás segítségével. 2019-ben pedig megalakult egy független csapat a társaságon belül, Square Crypto néven, amely kizárólag bitcoinnal kapcsolatos munkálatokkal foglalkozik. Tavaly aztán a Square keretei között létrejött a Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA). A nonprofit szervezet célja a kriptovalutával összefüggő innovációk támogatása a szabadalmak összevonásán keresztül.

Végül idén júliusban a Square közölte, hogy elindít egy új üzletágat, hogy decentralizált pénzügyi alkalmazásokat fejlesszen a bitcoinhoz.

Októberben pedig már arról szóltak a hírek, hogy a vállalat akár a bitcoinbányászatba is beszállhat.

Dorsey tehát a Twitter után is izgalmas időszak elé néz, és az eddigi munkái alapján erősen valószínűsíthető, hogy ideje jelentős részét a kriptovaluták piacának szenteli majd.