Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ausztrál céggel forradalmasítaná a vásárlásokat az egyik technológiai óriás

Young woman and credit card online shopping 25-29 years bills black hair browsing buying casual clothing choice comfortable communication connection consumer consumerism convenience credit card day debt decisions domestic life e-mail banking emailing head
Idén tovább bővülhet a hitelpiac
Vágólapra másolva!
A Twitter alapítójának fizetési technológiai cége, a Square megvásárolja az ausztrál Afterpay nevű vállalatot. Az üzlet jelentősége pedig az, hogy az ausztrál cég különleges megoldása ezzel világszerte népszerűvé válhat.
Vágólapra másolva!

Izgalmas lehetőséget teremthet a globális vásárlások terén, hogy a Twitter alapítójának, Jack Dorseynak a fizetési technológiai cége, a Square 29 milliárd dollárért megveszi az ausztrál Afterpay nevű vállalatot – írja a Reuters.

Az Afterpay ugyanis az úgynevezett „vásárolj most, fizess később" (Buy-Now-Pay-Later, BNPL) megoldás egyik éllovasa.

A modell lényege tulajdonképpen egy fogyasztói „hitelkonstrukció", amely arra épül, hogy a vállalat díjat számít fel a kereskedőktől azért, hogy helyszíni kölcsönöket biztosítson a vásárlóknak, akik aztán kamatmentes részletekben fizetnek a termékért, megkerülve ezzel a hitelbírálatot.

Vagyis lényegében egy olyan kamatmentes fogyasztói „hitelről" van szó, amely tulajdonképpen nem is hitel, hanem különleges fizetési megoldás.

Ez azért fontos, mert így a BNPL-megoldás jogilag nem számít hitelnek, hiszen nem része a kamatfizetés. Vagyis így megkerüli a hitelezésre vonatkozó törvényi előírásokat is.

A modell elsőre sokban hasonlít például a hitelkártyákkal történő vásárlásra. Az óriási különbség viszont abban áll, hogy a hitelkártyákkal szemben a BNPL lehetővé teszi a fizetés jelentős időtartamra való eltolását és szétosztását. Ráadásul az egész folyamat teljesen kamat- és díjmentes a fogyasztó számára – maximum késedelmi díjak merülhetnek föl. A szolgáltatást nyújtó cégek kínálata között persze vannak eltérések, és általában összeglimit is meg van állapítva az ilyen vásárlásoknál.

A modell egyébként egyre népszerűbb, és különösen tavaly kezdte meg a hódítását a vásárlók körében, amikor a koronavírus-járvány miatt jelentősen fellendült az online kereskedelem.

Teljesen átalakulhat, hogy fizetünk majd vásárláskor? Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

A társaság megoldása pedig elképesztő sikernek bizonyult, ami a részvényárfolyamon is meglátszott. Az Afterpay papírja ugyanis 2020 elején még 10 ausztrál dollár alatt forgott, de a hétfői közlemény szerint a Square részvényenként 126,21 ausztrál dollárért jutna hozzá az Afterpay összes részvényéhez.

Ez azt jelenti, hogy a két alapító, Anthony Eisen és Nick Molnar fejenként 2,46 milliárd dollárt keresnének, míg a kínai Tencent, amely 300 millió ausztrál dollárt fizetett 5 százalékért, 1,7 milliárd dollárt kapna.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az üzlet a fizetési modell sikerét bizonyítja, és olyan nagy fizetési cégek számára intézhet kihívást, mint a PayPal, a Klarna vagy az Affirm. – utóbbi kettő szintén a BNPL modell fejlesztésében utazik. A legvalószínűbb pedig az, hogy a Square integrálni fogja a saját rendszerébe az Afterpayt.

Az Asterpay alapítói kiemelték, ez nagyon fontos lépés az ausztrál technológiai szektor globális elismertsége felé, és jól mutatja, hogy az ország innovációi világszerte sikeresek lehetnek.

Az üzletet várhatóan 2022 első negyedévében véglegesítik, az pedig mindenképpen izgalmas lesz, hogy az Afterpay fizetési megoldása miként tud elterjedni világszerte a Square segítségével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről