Kínának örülhetnek Európában is

tőzsde, kínai tőzsde, részvénypiac, feltörekvő piacok
A Morgan Stanley bejelentése tartja lázban a kínai tőzsdét
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben tele volt a sajtó a kínai tőzsdepánikkal, úgyhogy az izmosodás minden apró jele örömmel tölti el a piacokat.
Vágólapra másolva!

Az indexek a vártnál jóval gyengébb külkereskedelmi makroadatokat, valamint a 2009 óta nem látott mértékben visszaeső termelői árindexet követően emelkedtek Kínában, ugyanis a kedvezőtlen adatok miatt további gazdaságélénkítő intézkedések jöhetnek - írja reggeli elemzésében az Equilor.

Gyűrűzik

Ez jó hatással lehet a mai kereskedésre Európában és Amerikában is. (Emlékeztetőül: a múlt hét pénteki munkaerőpiaci makroadatokat követően kismértékű gyengüléssel zártak az amerikai részvényindexek, az S&P 500 és a DJIA index egyaránt 0,3 százalékos lecsorgást mutatott. A vártnak megfelelően alakult a foglalkoztatottak számának változása, azonban az előző havi adat szignifikáns felkorrigálása erősítette a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat. Európában a Stoxx Europe 600 index 0,9 százalékot, míg a német DAX index 0,8 százalékot esett.)

A hét egészét tekintve a görög megállapodás lehet az egyik fontos piacbefolyásoló tényező.

Akár már a héten megegyezés születhet Görögország harmadik mentőcsomagjával kapcsolatban, amennyiben a görög fél, az európai képviselők és az IMF közös nevezőre jutnak keddig, valamint a görög parlament a megegyezést követően csütörtökön jóváhagyja azt.

Csúnya mínuszok jöhetnek, ha újra kinyit az athéni tőzsde Forrás: John Kolesidis/Reuters

A görög részvények mindenesetre nagyot zuhantak a múlt heti tőzsdenyitás után, elsősorban a bankpapírokat viselte meg az eladási hullám.

Az IMF még korábban jelezte, hogy a szükséges reformintézkedések nélkül nem nyújtanak támogatást a mintegy 86 milliárd eurós mentőcsomag folyósításához. Az európai hitelezők abban bíznak, hogy augusztus 20-ig sikerült megállapodniuk, így az athéni kormány időben utalhatja az EKB-nak az esedékes törlesztőrészletét is.

Telekom-sztori

Az Equilor arról is ír, hogy német sajtóértesülések szerint a Deutsche Telekom jelentős terjeszkedésre készül a hazai piacon. A vállalat új adatviteli technológiájának köszönhetően a német háztartások mintegy 80 százalékát lefedné nagysebességű internet-eléréssel 2018-ig. Ehhez azonban még szükséges a technológia hatósági jóváhagyása.