Németországban kivágnák az útmenti fákat

autóbaleset, fának ütköző autó, baleset, összetört jármű rendőrautó terepjáró, személygépkocsi
Szegvár, 2014. március 23. Összetört terepjáró személygépkocsi a Csongrád megyei Szegvár határában a 4521-es számú úton 2014. március 23-án. Az autó két fának is nekiütközött. A terepjáróban csak a harminc év körüli sofőr utazott, őt a mentők eszméletlen állapotban, súlyos sérülésekkel a szentesi kórházba vitték.
Vágólapra másolva!
A Német Közlekedésbiztonsági Tanács azt javasolja, hogy számolják fel fasorokat, mert csapdát jelentenek balesetnél. Szerintük évente több mint 500 halálesetet és 4000 súlyos sérülést lehetne így megelőzni, de a környezetvédők kézzel-lábbal tiltakoznak az ötlet ellen.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Donka Ferenc

Németországban heves vitákat váltott ki egy szakmai javaslat arról, hogy vágják ki az út mentén lévő öreg fákat. A Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DFR) arra próbál rámutatni, hogy az országutakon 2013-ban történt halálos balesetek legalább negyedénél kimutatható, hogy a fa fontos szerepet játszott a végkifejletben. A Tanácsnak tagja többek között a szövetségi és több tartományi közlekedési minisztérium is tagja, illetve jó néhány biztosítótársaság is.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Javaslatukban azt kérik, hogy a kidőlt, illetve elpusztult fák kivágása után ne ültessenek a helyükre másikakat, mert szerintük pár éven belül azok is halálos közlekedési akadállyá nőnek. A környezetvédők szerint ugyanakkor a régi vagy beteg fák kontroll nélküli kivágása súlyos beavatkozás a tájképbe. A Környezet- és Tájvédelmi Szövetség elnöke szerint nem a láncfűrész a probléma megoldása, hanem a közlekedési kultúra javítása, és emlékeztetet a növények zaj- és porfelfogó hatására is.

Forrás: Dekra

Svédországban végzett töréstesztek szerint egy fának ütközés már 70 kilométeres sebességnél is halállal végződhet. A DFR azt javasolja, hogy a fákat az úttól távolabb ültessék, és biztonsági korlátokkal válasszák el az autóktól. Ugyanakkor Sven Rademacher, a Tanács szóvivője elismerte, hogy ha mindenki az előírt sebességgel közlekedne, szabályosan előzne, illetve nem lenne alkohol vagy más bódító szer hatása alatt, akkor nem jelentenének veszélyt az útmenti fák sem.