A BRFK-nak egyértelmű feladata a gyerekek védelme, zéró tolerancia van a pedofilokkal szemben

Fotó: Rendőrségiillusztráció
Vágólapra másolva!
Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben szólt többek között a javuló statisztikákról, az erőszakos antifa támadásokról, pedofíliáról és a gyermekvédelem kérdéséről is.
Vágólapra másolva!

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy intenzív éve volt tavaly a BRFK-nak, mivel számos kulturális, sport és politikai rendezvény volt a fővárosban, melynek kiemelkedő pontja volt Ferenc pápa háromnapos látogatása. Elmondta, tavaly 3240 rendezvényt biztosított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), ebből csak 13 volt, amit megtiltottak vagy korlátoztak. Ez is azt mutatja, hogy a BRFK a lehető legszélesebb körben biztosítja a békés gyülekezéshez való jogot – jelentette ki.

Terdik Tamás, terdiktamás
Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya
Fotó: police.hu

A főkapitány a közbiztonságra térve elmondta, hogy az egyik neves turisztikai magazin reprezentatív felmérése szerint az egyedül utazó hölgyek tekintetében Budapest az egész világon a harmadik legbiztonságosabb város. A Jewish News Syndicate pedig arról írt hogy „Budapest az egyetlen olyan nagy európai főváros, amely megérdemli a zsidók számára a biztonságos jelzőt”.

Jelentősen javulnak a statisztikák

Terdik Tamás elmondta, hogy tavaly és tavalyelőtt is összesen a fővárosban körülbelül negyvenezer bűncselekményt követtek el. Vannak bűncselekménytípusok, amelyek számai emelkednek, vannak, amelyek csökkennek. Megjegyezte: nincs felderítetlen emberölés Budapesten, emellett drasztikusan csökkent a lakásbetörések száma, de a személygépkocsi lopás is jóval kevesebb volt az elmúlt évben, mint azt korábban tapasztalhattuk. 2010-ben még 3300-at elloptak Budapesten, ez mára 103-ra redukálódott. Körülbelül tíz év alatt a rablások száma 90 százalékkal csökkent, de ami ennél is fontosabb, hogy 95 százalékban sikerül elfognunk az elkövetőket – ismertette.

Az antifa támadások

A tavaly februárban történt antifasiszta támadássorozattal kapcsolatos fejleményekről szólva a rendőrfőkapitány elmondta, hogy egy húszfős, erőszakos csapatról beszélünk, amely jó részt német és olasz állampolgárokból állt, de volt köztük más külföldi nemzetiségű személy is. Öt helyszínen követtek el rendkívül szervezetten, kilenc sértett sérelmére brutális, nagyon súlyos támadásokat. Bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt folytatják a büntetőeljárást. 

A sértettekről az mondható el, hogy terepmintás vagy katonai jellegű ruhadarabokat, esetleg bakancsot viseltek – az elkövetők ideológiai alapon támadták meg az egyébként sétáló, teljesen vétlen sértetteket. Mint ismertette, az elkövetés után három főt azonnal elfogtak, ők már bíróság előtt állnak, további 17 főt keresnek. Ebből a 17 főből 14-et be is azonosítottak, közülük már hármat el is fogtak, a kiadatásuk folyamatban van.

A rendőrök elfogják az embervadászat egyik résztvevőjét, aki éppen taxiba akart szállni Forrás: Police.hu

Terdik Tamás arról is szólt, hogy az idén is támadni akartak az antifák a kitörés napján. Erről konkrét információkat kaptak, mivel forró dróton volt kapcsolatuk a német és olasz társszervekkel, illetve Európa több országával. Ismertette: folyamatosan gyűjtötték az információkat, hogy honnan várhatóak ugyanilyen csapatok, akiknek egyértelműen az a céljuk, hogy bűncselekményeket kövessenek el itt a magyar fővárosban, ezért még időben sikerült hathatós lépéseket tenni.

Pedofil kapcsolat és Újbuda

Arról szólva, hogy támadássorozattal összefüggésben több kutatás is volt és az egyik lakásban több tízezer pedofil tartalmú felvételt foglaltak le a BRFK munkatársai, és mely esetben a feltételezett elkövető öngyilkos lett még azelőtt, hogy meggyanúsíthatták volna, a főkapitány elmondta, hogy még nem zárult le az eljárás, akkora mennyiségű kép- és videofelvételekről van szó, hogy az elemzés még mindig tart.

Ezekre a felvételekre valóban az antifa támadás ügyében zajló kutatás során akadtak rá. A hölgyről, akihez kimentek, később kiderült, hogy nem volt köze a budapesti támadásokhoz, ám a párja számítógépén megtalálták ezeket a felvételeket – ismertette.

Az újbudai óvodában kirobbant pedofilbotrányról szólva a főkapitány elmondta, hogy nem tud részleteket megosztani a nyomozásra való tekintettel. Mint ismertette egy volt óvodai dolgozó ellen, egy kisgyermek sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés gyanújával nyomoznak. Jelenleg zajlik a bizonyítékok begyűjtése, és vizsgálják, hogy vannak-e további sértettek. Általánosságban azt azonban fontos megjegyezni, hogy a BRFK-nak egyértelmű feladata a gyermekkorúak védelme, és a jogszabályok adta lehetőségen belüli szigor teljes mértékű érvényesítése. Zéró tolerancia van az elkövetőkkel szemben, és nagyon-nagyon fontos, hogy a panaszfelvevőtől a főkapitányig, senki nem lehet közönyös ezekben az ügyekben – jelentette Terdik Tamás, budapesti rendőrfőkapitány.