Cukkínis-pórés pite

Vágólapra másolva!
Időnként még a megrögzött húsimádóknak is érdemes kipróbálniuk egy-egy zöldséges fogást.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 adag omlós tészta, 1 evőkanál olívaolaj, 2 db vékonyabb póréhagyma, 1 db közepes méretű cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 4 db tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg trappista sajt, só, bors

Az omlós tésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz

Elkészítése:
Először készítsük el a tésztát. Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká. Felhasználásig tartsuk hűtőben.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele vajjal megkent és liszttel megszórt, kerek 20 centi átmérőjű sütőformát.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd pár perc párolás után a felkarikázott pórét és a cukkinit is. Sóval és kevéske darált feketeborssal ízesítsük.

Kevergetve, közepes hőmérsékleten pároljuk 4-5 percig, majd várjunk vele, míg kissé kihűl, utána töltsük a tésztával kibélelt formába.

Keverjük össze a tojást, a tejszínt és a reszelt sajtot egy kis tálban, majd öntsük a cukkinis hagymára. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük a pitét 30-35 percig, míg aranysárga lesz.

Tálaláskor szeleteljük cikkekre, és friss-ropogós salátalevelekkel körítsük.