Feltételezett terroristákat vettek őrizetbe Észak-Írországban

Vágólapra másolva!
Az északír rendőrség tíz embert vett őrizetbe abban az akcióban, amelyet szakadár ír köztársaságiak ellen indítottak - jelentette hétfőn a rendőrség, hozzátéve, hogy a rajtaütéssel egy "lehetséges nagyobb terrorista összeesküvést" sikerült meghiúsítaniuk.
Vágólapra másolva!

"A mintegy 200 rendőr katonai biztosítás mellett vett részt az akcióban Armagh és Fermanagh megyében. Nyolc helyiséget kutattak át, és tíz embert vettek őrizetbe" - közölte az észak-írországi rendőrség. A közlemény azonban nem részletezi, hogy a most őrizetbe vetteket mivel gyanúsítják. A jelentés szerint a tíz elfogott közül egyiküket az 1998-as omagh-i robbantással kapcsolatban tartóztatták le.

Ez volt Észak-Írország történetének egyik legsúlyosabb robbantása. Az autóba rejtett pokolgép 225 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott, és a 29 halálos áldozat mellett több mint 200 embert megsebesített. A merényletet egy szélsőséges britellenes csoport, a Valódi IRA hajtotta végre, amelynek tagjai jórészt a legnagyobb katolikus gerillaszervezet, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak.

A vérengzés mértéke annak idején magát a szakadár csoportot is megrendítette: a szervezet nem sokkal később bejelentette, hogy "elnézést kér" az emberéletben okozott veszteségért, s "a tevékenység további irányának meghatározásáig felfüggeszti hadműveleteit". A Valódi IRA önfeloszlatását az omagh-i merénylet után maga az IRA is nyilatkozatban követelte.