Ellenzéki előny kormánypárti szépségtapaszokkal

Vágólapra másolva!
Minden megyében és a nagyvárosok többségében az ellenzék - lényegileg tehát a Fidesz - kerül többségbe és számos, régi kormánypárti polgármester kénytelen búcsúzni székétől a nagyobb városokban. Néhány kiemelt városban - köztük Budapesten - vigasztalódhatnak a kormánypártok. Az államfő beszéde ugyanakkor kissé elhomályosította a választás jelentőségét.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a Fidesz lesz az önkormányzati választás győztese, miután - társszervezetével, a KDNP-vel közösen - ő kapja a leadott szavazatok közül a legtöbbet. Az országos összesítés szerint a szavazatok 22 százalékát a Fidesz, 16 százalékát az MSZP szerezte meg, az SZDSZ 6,5 az MDF közel 3 százalékot szerzett.

A megyei közgyűlések mindegyikében az ellenzék szerzett több mandátumot, az egyetlen kivétel Budapest: itt egyenlő az állás, miközben Demszky Gábor úgy tűnik megőrzi pozícióját.

A nagyvárosi közgyűlések jelentős részére is fideszes többség jellemző. Számos hivatalban lévő kormánypárti polgármester elveszíteni látszik pozícióját: Győr, Veszprém, Sopron, Békéscsaba, Szekszárd, Szolnok, Salgótarján, Nagykanizsa, Kecskemét, Eger, Érd is fideszes irányítás alá került. A koalíció ugyanakkor vigasztalódhat azzal, hogy a legnagyobb városok közül megőrizte Pécset, Szegedet, Miskolcot, és néhány kisebb megyei jogú várost: Nyíregyházát, Székesfehérvárt, Szombathelyt, Dunaújvárost.

Debrecent nem lehet elvenni a már harmadszor nyerő fideszes Kósa Lajostól, és hasonlóan nagy fölénnyel győzött ismét a fideszes Lázár János Hódmezővásárhelyen. Nem tudta megközelíteni a kormánypárti jelölt Szita Károlyt Kaposváron, ahol az ügynökmúlttal vádolt polgármesterrel szemben Kolber István volt miniszter indult.

Az eredmény a Fidesz értékelése szerint arra kell kényszerítse az MSZP-t, hogy változtasson a miniszterelnök személyén. Sólyom László államfő néhány órával korábban, még az eredmények ismerete nélkül bírálta Gyurcsány miniszterelnököt, mivel "lelepleződése megrendítette a demokráciába vetett bizalmat" és utalt arra, hogy az Országgyűlés joga változtatni a kormányfő személyén.

Többen a most elbukott polgármesterek közül már1990 óta hivatalban vannak - ők többnyire SZDSZ-esek, miután 1990-ben a liberálisok érték el a legjobb eredményt a választásokon. Közéjük tartozik Dióssy László Veszprémben, Kocsis Imre Antal Szekszárdon, Pap János Békéscsabán, Gál István Balmazújvárosban, Magyar Levente Jászberényben, Farkas Zoltán Tiszaújvárosban.

Tovább folytathatják azonban a rendszerváltás óta hivatalban lévő polgármesterek Budapest kerületeiben: Derce Tamás független jelölt Újpesten, Csécsey Béla és Gegesy Ferenc SZDSZ-es polgármesterek pedig a Józsefvárosban illetve a Ferencvárosban.