Eltávolítanák a Parádét az Andrássy útról

Vágólapra másolva!
Nyilvános vécének használták a felvonulók Terézvárost a Budapest Parádé alatt - mondja Verók István polgármester, aki emellett állítja: a szervezők a szemetet sem takaríttatták fel rendesen az esemény után. A VI. kerület vezetője ezek miatt nem szeretné többet az Andrássy úton látni a Parádét. Lobenwien Norbert főszervező szerint tény, hogy vannak ilyenkor extrém arcok is az eseményen, de ők szerződést kötöttek az FKF Rt.-vel a takarításra, övék a felelősség. A közterületesek szóvivője egyértelműen állítja: teljesen kitisztították a környéket. 
Vágólapra másolva!

"Szörnyű éjszakám volt. Teljesen lelkibeteg lettem" - mondta az [origo]-nak Verók István, VI. kerületi polgármester arra, hogy mit látott az Andrássy út környékén a Budapest Parádé alatt. "Nyilvános vécének használták a kerületet a résztvevők, akik sorban álltak a kapualjakban, hogy odapisilhessenek" - állítja a politikus, aki szerint pedig nagyon optimistán várták az eseményt, mivel a szervezők minden kérésük teljesítésére ígéretet tettek.

Így idén több mobilvécét raktak ki, sok szobrot, épületet körbekerítettek, és a szemét teljes eltakarítását - a mellékutcákban is - vállalták az esemény lebonyolítói, mindez mégsem lett elég. Verók szerint már évek óta rengeteg a panasz a terézvárosi lakosok részéről, ezért idén két helyen (az Operánál és egy Benczúr utcai lakásban) még zajszintmérőt is elhelyeztek.

Terézváros átlagos hétköznapi zajterhelése 44-48 decibel egy nap, a parádé alatt azonban 110 decibelt mutattak a műszerek. Mivel az Egészségügyi Minisztérium idevonatkozó rendelete azt írja elő, hogy az átlagérték fölé 10 decibellel mehet egy-egy esemény plusz zajterhelése, Verók szerint így már jogi alapjuk is van arra, hogy eltávolítsák a rendezvényt az Andrássy útról.

Verók hangsúlyozta, hogy nem parádé-ellenes, ezért a szintén terézvárosi Felvonulási teret ajánlja helyszínként a világörökség részét képező Andrássy út helyett. "Részünkről nem arról van szó, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene" - közölte a polgármester.

Aki élvezi, az másként látja

"Amennyiben a főváros karnevált akar a nyári programok lezárásaként, úgy arra az Andrássy út a legmegfelelőbb helyszín. Ellenben ha egy koncertet akarnak, akkor jó lehet a Felvonulási tér is" - reagált a javaslatra Lobenwein Norbert. A Budapest Parádé főszervezője azt mondta, hogy még két évig engedélyük van a fővárostól az Andrássy útra, de ők szeretnének jó viszonyban lenni a terézvárosiakkal is.


A bírálatokra azt mondta, hogy 150 rendőr és 800 biztonsági ember felügyelt a rendre, de egy ilyen méretű eseménnyel együtt jár, hogy ott megjelennek extrém arcok is. "Aki élvezi az rendezvényt, az másként látja, mint aki elszenvedi. Rendszerint az esemény ellenzői hangosabbak szoktak lenni, mint a támogatói" - mondta Lobenwein.

A szervező közölte, hogy a takarítással az FKF Rt.-t bízták meg, teljes áron kifizették nekik a - polgármester által kifogásolt - mellékutcák tisztítását is, ha maradt szemét, az a közterületfenntartók felelőssége. Ugyanakkor hozzátette, hogy a szemét nagy részéért az illegális árusok okolhatók, "akiktől lépni nem lehetett" - mondta Lobenwein. Úgy véli, hogy a rendőrség nem tudta ezen a területen ellátni a feladatát.

Megkerestük az FKF Rt.-t, ahol Szegedi Péter szóvivő azt állította: "tökéletesen eltávolítottunk minden szemetet, nem maradt ott semmi". Lobenwein is azt mondta, hogy a takarítás után bejárta helyszínt "és nem volt olyan drámai a helyzet". A polgármester ellenben közölte: 80 géppel plusz még ötven emberrel kellet feltakarítaniuk utólag az Andrássy mellékutcáit, ami félmilliós többletköltséget jelentett a VI. kerületi önkormányzatnak.

Verók és Lobenwein abban állapodtak meg, hogy a választások után leülnek tárgyalni az esemény további sorsáról.