Még két nap a nyár - időjárás

Vágólapra másolva!
Keddtől jelentősen változik időjárásunk, csapadékosabbra fordul az idő. Addig viszont két igazi nyári napnak örülhetünk. Vasárnap is folytatódik az igazi indián nyár, kedvez az idő a kültéri programoknak. A csendes, közepesen felhős, frontmentes időjárás élettanilag nagyon kedvező. A hőmérséklet kora délutánra eléri a 21, 26 fokot. Hasonlóan szép lesz a hétfő is.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger medencéjében késő nyári hangulata van az időjárásnak. A 20. hosszúsági körtől keletre anticiklon hatására sok a napsütés és a délutáni órákban kellemes hőmérsékletek alakulnak ki. Írország feletti középponttal ciklon örvénylik, mely változékony, sokfelé csapadékos időjárást okoz Európa nyugati tájain, illetve a Skandináv-félszigeten. A ciklon hidegfrontjának felhősávja érinti Közép-Európát. A Kárpát-medence felett változó mennyiségű átvonuló felhőzet látható.

Részletes időjárás

Vasárnap is folytatódik az "indián nyár". Délelőtt a hajnali pára, köd feloszlását követően több-kevesebb napsütésre, főleg nyugaton és északon átmeneti felhősödésre számíthatunk. Gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Délután változóan felhős, enyhe idő várható. A gyenge szélben 21, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Front nem lesz, élettanilag igen kedvező ez az időjárás. Nappal nyáriasan öltözhetünk, de estére már kell egy melegebb réteg ruha. Az autósok legyenek óvatosak a hajnali ködfoltokkal.
Kárpát-medence szerte a nyárias idő a jellemző.

Hétfőn is hasonlóan szép lesz az idő. Délelőtt a hajnali pára, köd feloszlását követően több-kevesebb napsütésre, átmeneti felhősödésre számíthatunk. Gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Délután változóan felhős, enyhe idő várható. Az élénkülő délnyugati szélben 22, 27 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ezen a napon igyekezzünk befejezni a kültéri munkáinkat, mert nagyobb csapadékhajlamú napok jönnek.

Kedden megváltozik az idő. Délkeleten még pár órára kisüt a nap ott 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, közben nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és elszórtan eső, zápor, néhol zivatar várható. Nyugaton sokfelé a 20 fokot sem éri el a hőmérő higanyszála. Melegfront terheli szervezetünket.

Szerdán egy hidegfront érkezik. Időnként erősen megnövekszik a felhőzet és elszórtan számíthatunk esőre, záporra. Az élénk északnyugati szélben 17, 26 fok várható.

Csütörtöktől felszakodozik a felhőzet, pár órára kisüt a nap, futó záporok alakulnak ki, de megindul a hőmérséklet jelentős csökkenése.