Rég volt ilyen szeptember

Vágólapra másolva!
Szeptemberben gyakran örülhetünk szép napoknak, de az idei szeptember különösen kellemesen alakul. A hónap első napjától beindult egy kánikulát is hozó meleghullám, és egy-egy napos megingást leszámítva két héten túl is folytatódik a szép, késő nyárias idő. Hétfőn is szinte felhőtlen égre és kellemes, 25 fok körüli felmelegedésre számíthatunk, ami a hét folyamán tovább erősödik.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső tájain anticiklon alakítja az időjárást. Hatására száraz, napos idő alakult ki, a hűvös éjszakákat, kellemes nappalok követik. Nyugat-Európában meleg, de időnként nedvesebb levegő áramlik. Európa északkeleti része fölé továbbra is hideg, gyakran nedves levegő érkezik. Az Ibériai-félszigeten mérséklődött a hőség és végre előfordul zápor, zivatar. A Kárpát-medence túlnyomó része felhőmentes.

Igazi szőlőérlelő az idei szeptember. A hónap első napja óta szinte türetlenül folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb, napos, száraz idő. A hét végi sivatagiasan száraz időben alig van felhő az égen, erős a napsütés és erőteljes a nappali felmelegedés. Persze az ősz is érezteti hatását: reggel este már igencsak hűvös időre kell számítanunk, kell a melegebb ruha.

A frontmentes idő egész héten kitart. Ami viszont sok allergiás számára nagyon kellemetlen: maximális értékekre dúsul a legveszélyesebb allergiát okozó növények, a parlagfű és az üröm pollenje.

Részletes időjárás

Hétfőn kellemes, nyárias idő várható. A hideg hajnalt követően felhőtlen égre számíthatunk, zavartalan napsütés melegíti a levegőt. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 26 fok között alakul. Napokig kedvező lesz az idő a szabadtéri programokhoz, kültéri munkákat is bátran tervezhetünk.

A napos, csendes, száraz idő kedvezően hat közérzetünkre. A nagy napi hőingás megterhelő lehet egyesek szervezetére. Nappal nyár lesz, de reggel, este öltözzünk melegebben! A közlekedőket csak az éles napsütés zavarhatja a reggeli és a késő délutáni órákban. Az egész Kárpát-medencében folytatódik a napos, késő nyári idő.

Keddtől napokig napos, kellemes, délutánonként igazán nyárias időre számíthatunk. A sok napsütést alig zavarja felhő. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 27 fok között alakul.

Pénteken keleten még több órás napsütésre számíthatunk, de nyugaton délután már erősebben megnövekszik a felhőzet és elszórtan zápor alakul ki.

Szombaton országszerte több lesz a felhő, de marad a kellemes, késő nyárias időjárás.

(ICI Interaktív Meteorológia)