Jön a trópusi idő

Vágólapra másolva!
Pénteken is meleg, de kissé változékonyabb időben lesz részünk. A sok napsütés mellett délután néhol átmeneti erősebb felhősödésre, rövid záporra, zivatarra számíthatunk. A hőmérséklet sokfelé eléri a 30 fokot. A hét végén is hasonló időnk lesz kánikulával, itt-ott nyári zivatarokkal. A jövő hét közepéig várhatóan kitart a kánikula. 
Vágólapra másolva!

Itáliától a Skandináv-félsziget nyugati részéig gyenge frontzóna húzódik, melynek területén gyakran alakulnak ki záporok, heves zivatarok. A fontzónától nyugatra mérsékelten meleg az idő, míg a Brit-szigeteken hűvös van. Kánikulával találkozhatunk a Kárpát-medencétől Lengyelországon át Finnországig. A kontinens legmelegebb vidéke tartósan Spanyolország, ahol helyenként a 35 fokot is meghaladja a hőmérséklet.


A világ legmelegebb pontjáról érkezik hazánkba is a most alakuló forróság. Olvasónk járt ott, ahol 55-58 fok is lehet árnyékban, érdekes tapasztalatokkal.


Pénteken kissé fülledtebb nyári időben lesz részünk. Az erős napsütésben gyorsan melegszik a levegő. Délután gomolyfelhők jelennek meg az égen, de csak az északkeleti határszélen és a Dunántúlon alakulhat ki néhol frissítő zápor, zivatar. Megélénkül a délkeleti-déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 31 fok között alakul.

A sokfelé kánikulai meleghez kissé emelkedő páratartalom párosul. A fülledtség növeli hőérzetünket, nehezebben elviselhető a hőség. Főként a középső és keleti országrészben lesz erős az UV, de délután a gomolyfelhők csökkentik az erősebb besugárzások időszakát. A nyári öltözetnél a természetes anyagokra tegyük a hangsúlyt. Az öltözködésben a káros sugárzás elleni védekezés éppúgy szempont, mint az izzadtságcseppek jó felszívása. Főként a nyugati és északkeleti határszélen van esély zivatarok kialakulására a délután folyamán, az ottani programoknál ezt érdemes bekalkulálni. Állóvizeink hőmérséklete 23-25 fok, a folyóvizek 21-23 fokosak.

Szombaton folytatódik a kánikula. Délelőtt általában zavartalan napsütésre számíthatunk, Később gomolyfelhők jelennek meg az égen, és főként északon alakul ki frissítő zápor, zivatar. A keleties szél kissé megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 32 fok között alakul.Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb északon fordulhat elő rövid nyári zápor, zivatar. A hőmérséklet délután eléri a 29, 32 fokot.

A jövő héten folytatódik a kánikula. A sok napsütés mellett elszórtan frissítő záporok, zivatarok alakulhatnak ki a délutáni óráktól.