Lassan, de biztosan jön a nyár

Vágólapra másolva!
Végre búcsút inthetünk a szinte példátlanul hosszú hideghullámnak, és vasárnap már kora nyárnak örülhetünk. A hőmérséklet országosan eléri, meghaladja a kritikus 20 fokos értéket. Nem lesz azonban zavartalanul szép az idő, főleg délen számíthatunk felhőkre, záporra, zivatarra. A frontmentes idő folytatódik a jövő hét folyamán is, a hőmérsékletek pedig napi 1-2 fokkal emelkednek, míg a csapadékhajlam gyengül.
Vágólapra másolva!

A magasnyomás középpontja a Skandináv-félsziget déli része fölé helyeződött át. Területén száraz, napos, csendes az idő. A magasnyomás peremén még nedves és hűvös levegő áramlik Kelet-Európába. Magassági hidegörvény miatt a Balkánon is sok a felhő. Nyári az idő a kontinens nyugati, délnyugati tájain. Északkelet-Európában és a Balkánon leghűvösebb az idő, többfelé nem éri el a 20 fokot a délutáni hőmérséklet. Közép-Európában elérjük az átlagos hőmérsékleteket. Az anticiklon területén kevés a felhő, a Balkán déli része felett látható egy felhőtömb. A Kárpát-medence felett is kevesebb a felhő, időnként látható csak kisebb felhőtömb.

Vasárnap lesz az átmeneti nap az eddigi hideghullámból a nyárba. Délelőtt északon kevesebb, délen több felhőre lehet számítani, de csak helyenként fordul elő gyenge zápor. Délután a napsütést gomolyfelhők zavarják, elsősorban délen, délkeleten fordul elő zápor, esetleg zivatar. A hőmérséklet végre országosan eléri a 20 fokot, 20, 25 fok között alakul. Ez kevéssel még elmarad ugyan az ilyenkor szokásos értékektől, de a mérsékelt szélben a sok napsütés hatására hőérzetünk kellemesebb lesz.

A frontmentes időben kirándulhatunk, napozhatunk, de szabadtéri vizeink még hidegek a fürdéshez. Délben kerüljük a tűző napot, magasak az UV sugárzási értékek. Jók lesznek a közlekedési feltételek.

Hétfőn már kora nyári napnak örülhetünk. Délelőtt a napsütést időnként felhősödés zavarja, számottevő csapadék nem várható. Délután a napsütést gomolyfelhők, fátyolfelhők zavarják, elsősorban délen, délkeleten fordulhat elő zápor, zivatar. A hőmérséklet 22, 25 fok között alakul. Ez megfelel az ilyenkor szokásos értékeknek, a mérsékelt szélben a sok napsütés hatására hőérzetünk még kellemesebb lesz.

A frontmentes idő egyre jobban kedvez a kültéri programoknak, kirándulhatunk, napozhatunk, de szabadtéri vizeink még mindig hidegek a fürdéshez. Fokozatosan beköszönt az igazi nyár!

Kedden a napsütést követően a délutáni gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar alakulhat ki, és már 22, 26 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála.

Szerdán a sok napsütés mellett keleten számíthatunk elszórtan záporra, zivatarra és 22, 27 fokra.

Csütörtöktől már 25-29 fokos melegre van kilátás, a napsütést csak gomolyfelhők zavarhatják, elszórtan fordulhat elő zivatar.

Természetes vizeink várhatóan szerdára elérik a 20 fokos hőmérsékletet, a hét végére pedig a fázósabbak számára is fürdésre alkalmasak lesznek a tavak, majd a folyók is.

A javuló idő nagyon jó az árvíz- és belvíz ellen küzdőknek, továbbá a mezőgazdaság és az idegenforgalom számára. A növekvő hőmérséklet és a szárazabb, naposabb idő most nagyon fontos a növényi kultúráknak, sokat mérséklődhetnek a károk. Az időjárás ismét meggyorsítja a növényzet fejlődését. A gyümölcsök közül a földieper elhúzódó érése befejeződik, ugyanakkor a kései cseresznye, a ribizli és a málna a napokban kezd érni.

Jégesők is lehetnek a következő melegebb napokban, ami néha életveszélyes is lehet.