Erős hidegfront viharokkal

Vágólapra másolva!
Szerdán hidegfront érkezik. A délkeleti megyékben eleinte néhány órára kisüt a nap, máshol már reggel is szórványosan számíthatunk esőre, záporra, néhol heves zivatarra, viharos szélre. Nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. Napközben az ország jelentős részén folyamatosan csökken a hőmérséklet, kora délután a Kisalföldön a 15 fokot sem éri el. A Viharsarokban délelőtt még előfordulhat 30 fokos meleg.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk nyugati és északi területein továbbra is hűvös, őszies idő uralkodik, de Franciaországban már lassú melegedés kezdődik. Közép-Európán egy igen markáns hidegfront vonul keresztül, mely felhőfilmünkön is jól látszik. A front előtt kánikula uralkodik, míg a hidegfront területét heves esőzések és alacsony hőmérsékletek jellemzik. Kelet-Európában meleg, nyári idő alakult ki, a Balkán-félszigeten kifejezetten forróság uralkodik.

Szerdán a délkeleti országrészben eleinte még kisüt a nap, a Viharsarokban helyenként 30 fokig is felkúszik a hőmérséklet. A Dunántúlon ugyanakkor már reggel kiadós esőkre, záporokra, néhol zivatarokra számíthatunk. Ahogy a front eléri a meleg Tiszántúlt, ott akár felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Erős, időnként viharos lesz az északias szél. Napközben az ország jelentős részén nem emelkedik, hanem csökken a hőmérséklet. A nyugati határszélen kora délután nem éri el a 15 fokot, míg délkeleten eleinte nyárias melegre számíthatunk.

A markáns hidegfront a frontra érzékenyek körében fokozódó idegi állapotot eredményezhet. Ingerültség, vérnyomás emelkedés jelentkezhet. Fontos kerülni a stresszes helyzeteket! A csapadék miatt a pollenkoncentráció átmenetileg minimális szintre csökken. Az öltözködésre ügyeljünk! Ne az előző napi nyári időhöz öltözzünk! A középső és keleti országrészben csalóka lehet a viszonylag enyhe reggel, napközben azonban hűlni fog a levegő. Az esőkabátra szükségünk lesz, az esernyő használata az erős szélben nem mindig szerencsés. A közlekedőket az intenzív csapadék és időnként viharos szél teszi próbára.

Csütörtökön sokkal kellemesebb időben lesz részünk. A néhány órás napsütést átmeneti felhősödések zavarják. Az eleinte erős északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. Kiránduláshoz, sportoláshoz kedvező 20, 23 fokos átlagos hőmérsékletekkel számolhatunk. A hidegfront megszűnik, szervezetünk felszabadul.

Pénteken az északi országrészben szórványos záporokra, zivatarokra számíthatunk, míg délen több órára kisüt a nap. Átlagos hőmérsékletekben lesz részünk.

A hét végén változékony időnek nézünk előre jobbára átlagos hőmérsékletekkel. Napos és felhősebb időszakok váltakoznak, elszórtan zápor, zivatar alakul ki.

Tovább tart a növényzet intenzív fejlődése. A meleg és a csapadékos időszakok optimálisan váltogatják egymást, mely főként a kerti növényeknek, a gyümölcsöknek kedvez. Sajnos a néhol előforduló jégeső akár nagy károkat is okozhat. A földieper érése tetőzik, a korai cseresznye szedése is elkezdődött. A gyomnövények növekedése rendkívül gyors.