Szomorú ősz jön minden adózónak

Vágólapra másolva!
A költségvetés bevételeit növelő adócsomag egy része szeptember 1-jén lép hatályba. Jön a szolidaritási adó, a kamat- és árfolyamnyereség-adó, emelkedik az egészségbiztosítási járulék, az áfa, és októbertől az eva is. Összegyűjtöttük, hogy hamarosan miből és mennyivel kell többet fizetniük a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek. 
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottak és a biztosítottak vonatkozásában is átalakítják az egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó befizetések rendszerét. Az egészségbiztosítási járulék egy részét a természetbeni, másik részét pedig a pénzbeli ellátások fedezetére számolják el. A befizetéseket is ennek megfelelő bontásban kell majd bevallani. Ezzel összefüggésben szeptember 1-től emelkedik az egyéni egészségbiztosítási járulék, az eddigi 4 százalék helyett 6 százalékot kell majd fizetni. A munkavállalói járulék 0,5 százalékos emelésével is szeptembertől kell számolni. Mivel mindkét kötelezettség a foglalkoztatottat terheli, az októberi fizetési borítékban 2,5 százalékkal kevesebb fizetés lesz. Az egészségbiztosítási járulék emelése természetesen a főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozókra is vonatkozik.

A nyugdíj ugyan továbbra is adómentes marad, a dolgozó nyugdíjasok azonban pluszjövedelmükből hozzájárulnak majd a költségvetés bevételeinek növeléséhez. kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni és társas vállalkozóknak 5 százalékos baleseti járuléka helyébe szeptembertől 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulék lép (ez jövő év januárjától 16 százalékra emelkedik). A saját jogú nyugdíjas munkavállalókat is terheli majd a 6 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a nyugdíjfolyósítás szünetelése esetén pedig a 2 (januártól 3) százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék is.

Természetbeni juttatások

Szeptember 1-jétől 44 százalékról 54 százalékra emelkedik a természetbeni juttatásokat terhelő adó, és a cégtelefon magáncélú használata is természetbeni juttatásnak minősül majd. Ilyen juttatások egyébként a tavalyi módosítás után már csak évi 400 000 forintos határig adhatók a munkavállalóknak.

Szolidaritási adó (különadó)

Szeptember 1-jétől az arányos közteherviselés jegyében kell fizetniük a nyereséges vállalkozásoknak a plusz társasági adót. Az adó alanyai a társaságiadó-alanyok (kivéve többek között az alapítványt, a társadalmi szervezetet, az egyházat, a lakásszövetkezetet, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárat, a szociális szövetkezetet, az iskolaszövetkezetet). Az adó alapja pedig az adózás előtti nyereségnek, az adott támogatással növelt (függetlenül attól, hogy pénzben vagy más formában történik az ellenérték nélküli átadás), a kapott támogatással és a kapott osztalékkal csökkentett összege. Az adó mértéke az adóalap 4 százaléka. A különadóra háromhavonta adóelőleget kell fizetni, és az adóév végén fel kell tölteni a várható szintre. Ebben az évben már adóelőleget nem kell fizetni, s a szeptembertől számítandó különadót jövőre kell befizetni a társasági adóval együtt.


Az egyéni vállalkozókat is szeptember szeptember 1-től terheli a 4 százalékos különadó. A vállalkozói tevékenység alapján fizetendő különadó alapja a vállalkozói bevételek összegéből a vállalkozói költségekkel csökkentett rész, átalányadózás esetén pedig az átalányadó-alap. 2006-ban a kötelezettség - a vállalkozó választása szerint - a szeptember 1-jét követő időszakra eső naptári napokkal arányosan, vagy az augusztus 31-ét követően elszámolt bevétel és költség (vagy átalányadó alap) után áll fenn. A különadóra évközben adóelőleget kell fizetni, amelyet a vállalkozó maga állapít meg és fizet be. Ebben az évben adóelőleget még nem kell fizetni, és a szeptembertől esedékes adót 2007. február 15-ig kell majd bevallani és megfizetni.

Eva, áfa

Az eva az utolsó negyedévtől, október 1-től emelkedik 25 százalékra, de az evás vállalkozóknak a járulékváltozásokkal is számolniuk kell. Mindezekre tekintettel - a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével - szeptember 15-ig ki lehet jelentkezni az eva hatálya alól. Aki az utolsó negyedévben is eva-alany marad, választhat, hogy az utolsó negyedévben realizált, tényleges bevétele után fizet 25 százalék adót, vagy arányosít és az egész éves pozitív adóalapjának egynegyede után fizet 25 százalékos adót. Ez utóbbit annak érdemes választania, aki az utolsó negyedévben jóval nagyobb bevételt realizál, mint az első három negyedévben.

Az általános forgalmi adó középső, 15 százalékos kulcsának 20 százalékosra emelése szinte minden élelmiszer árát növeli, de drágulnak az orvosi műszerek, a gyógyászati segédeszközök, valamint a szemüveg- és kontaktlencsék is. A szolgáltatások közül többek között többet kell fizetnünk a diák- és közétkeztetésért, a személyszállításért, de drágábbak lesznek a mozijegyek, a strandolás és a sporteseményekre szóló belépők is.

Kamatadó, árfolyamnyereség-adó

A kamatból és tőzsdei nyereségből származó jövedelem adóját szeptember 1-től kell fizetni, mértéke pedig 20 százalék lesz. Adómentes marad a nyugdíj előtakarékossághoz kapcsolódó megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége és a lakástakarékpénztárban elhelyezett betétek kamata. Tekintettel arra, hogy az átmeneti szabályok szerint a 2006. augusztus 31. előtt induló első kamatperiódus még kamatadó-mentes, a bankok számos hosszútávú befektetési lehetőséggel csábítanak az utolsó pillanatban. Az APEH erre vonatkozó részletes tájékoztatóiból az is kiderül, hogy pontosan mi számít kamatjövedelemnek és tőzsdei ügyletből származó jövedelemnek, és mit tekint az adóhatóság a jövedelemszerzés időpontjának.