Veres leghamarabb 2011-re jósol eurót

Vágólapra másolva!
Leghamarabb 2011-ben vezethetik be az eurót Magyarországon Veres János pénzügyminiszter szerint. Veres a televízió Nap-kelte című műsorának nyilatkozott a konvergencia programmal kapcsolatban. A Morgan Stanley szerint viszont a vártnál későbbi euró bevezetés miatt elkerülhetetlen Magyarország újabb leminősítése.Elemzők szerint, bár számszakilag reális lehet, nem valószínű, hogy 2011-ben euróra cserélhetjük a forintot.
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter szerint a kormány a konvergenciaprogram óvatosabb, konzervatív várakozásokat tartalmazó változatát terjeszti társadalmi vitára. Az óvatosabb növekedéssel és inflációs előrejelzéssel számoló változat választását azzal indokolta a pénzügyminiszter, hogy az EU következő költségvetése alapján várható források mértéke 2007-ben és 2008-ban nem éri majd el a 7 év átlagát: 2007-ben az átlag kétharmadára, 2008-ban pedig 80 százalékára számít a kormány a felhasználás szempontjából.

A miniszter úgy véli: a konvergenciaprogram számaiból az következik, hogy Magyarországon leghamarabb 2011-ben lehet majd euróra cserélni a forintot. Veres hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság illetékeseivel is egyeztetett álláspont szerint az államadóssággal kapcsolatos feltétel az euró bevezetésére nemcsak akkor teljesül, ha az államadósság GDP-arányos mértéke 60 százalék alatt van, hanem akkor is, ha annak mértéke bár magasabb, de aránya csökkenést mutat. Ennek a program szerint 2009-ben tesz majd eleget Magyarország, vagyis 2011-ben lehet legkorábban euró Magyarországon - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: ez nincs a programban, de a számokból következik.

Az államadósság viszonylag jelentős mértékű növekedését a pénzügyminiszter azzal indokolta, hogy a programba foglalt számok már nem tartalmazzák a nyugdíjpénztári megtakarítások hatását, mivel ezt 2007 után már nem lehet figyelembe venni. Ez önmagában 5,5 százalékkal rontja az államadósság GDP arányos pozícióját.

Morgan Stanley: leminősítés jön

A Morgan Stanley szerint ugyanakkor elkerülhetetlen a magyar hitelbesorolás újabb leminősítése a vártnál puhább konvergenciaprogram-tervezet miatt. ( A korábbi leminősítésekről itt olvashat.) A Moody's esetében ez a lépés azért várható mert a hitelminősítő korábban gyorsabb euróbevezetésre számított. A lépést követően a forint árfolyama, ahogyan azt néhány napja az Üzleti Negyed megírta törékeny maradhat a Morgan Stanley szerint is, míg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa várhatóan a jövő hétfőn 25 bázisponttal, 7,0 százalékra növeli a magyar jegybanki alapkamatot. Később azonban nem várható, hogy a piaci várakozásoknak megfelelő további 50 bázispontos emeléseket hajt végre.

A Lehman Brothers előrejelzése szerint a konvergenciaprogram semleges vagy pozitív hatást gyakorol a hosszabb futamidejű állampapírok hozamára, míg a rövidebbeknek nem tesz jót a növekvő infláció.

Elemzők: 2011-ben még nem lesz euró

"Ellentmondana a politikai logikának a 2011-es euró." - állítja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Duronelly szerint a konvergenciaprograman elvben benne lehet, hogy öt év múlva már euróval fizetünk, ahogy azt Veres János pénzügyminsizter mondta, de ez nem valószínű. Amennyiben 2011-ben vezetnénk be az eurót, akkor 2010-re teljesíteni kellene legalább a deficit, és az inflációs maastrichti kritériumot. Mivel 2010 választási év, az elemző nem tartja valószínűnek, hogy a kormány a kampányra időzítené a legkeményebb megszorításokat.

Duronelly szerint látszik, hogy a konvergenciaporgramban a kormány megpróbált valós számokat közölni, ugyanakkor továbbra is homályosak a hosszabb távú, strukturális refomok. A Budapest Alapkezelő elemzője feltételezi: a döntéshozatal jelenleg annyira centralizált, hogy Gyurcsányéknak egyelőre még nem volt ideje foglalkozni a hosszabb távú reformokkal.

A piac már csütörtökön reagált, a kiszivárogtatott konvergencia programra - indokolta Misik Sándor a Hamilton tőzsdeügynökség üzletkötője, hogy miért nem követte jelentősebb forintpiaci mozgás Gyurcsány Ferenc keddi bejelentését. Misik szerint a hivatalosan is közzé tett konvergenciaporgram tem tartalmazott váratlan dolgokat.

A Hamilton üzletkötője továbbra is a konkrét strukturális reformokat hiányolja a programból, amely garantálná, hogy az államháztartási hiány nem termelődik újra, miután véget érnek a megszorítások. Misik szerint amennyiben a konvergencia csomag után a kormány nem áll elő megfelelő reformtervekkel, az tartós foringyengüléshez vezethet.

A pénzügyminiszter reggeli TV-nyailatkozatával kapcsolatban az üzletkötő elmondta: túlságosan optimistának tartja a kormány 2011-es euró-várakozásait. Misik szerint ezek a kijelentések nem szolgálják a piac bizalmának megszerzését. Az elemző szerint - amennyiben problémamentes lesz az ERM II két éve, leghamarabb 2014-ben fizethetünk euróval Magyarországon.

Volnits Tamás, az OTP makroelemzője igen kis elmozdulásokat látott a forintpiacon. Vojnits szerint ez arra utal, hogy a Gyurcsány által bemutatott konvergenciaporgram nem sok új dolgot tartalmazott a csütörtöki kiszivárogtatásból megismertekhez képest. Az OTP elemzője szerint bár volt hatása az árfolyamra, a forintot az ősszel nem a konvergenciaprogram, hanem az MNB kamathatározatai, és a meglendülő infláció befolyásolják majd.

Vojnits szerint a most összeállított csomag megfelel majd Brüsszelben, ugyanis a kormány reálisabb pályát állított össze, mint a tavaly visszadobott konvergenciaprogramban. Vojnits Tamás hozzátette: a program 2009-re és 10-re is megszorításokat tartalmaz, ezért nem tartja reálisnak a pénzügyminiszter 2011-es euróterveit.

[origo]/MTI