Negyedével esett a részvényesek vagyona

Vágólapra másolva!
Csak a bátrabbaknak ajánlják az elemzők a magyar részvények vásárlását jelenleg, annak ellenére, hogy a BUX index 26 százalékot, az OTP pedig 33 százalékot esett 5 hét alatt. Az árfolyamok esése egyébként nem elsősorban a magyar kormány intézkedései, hanem külföldi hatások miatt történt.
Vágólapra másolva!

Alig több mint 5 hét alatt vagyonuk negyedét vesztették el átlagosan a magyar tőzsdei befektetők, miután az irányadó BUX index értéke a május 5-i 25 416 pontos záró értékéről keddig 18 819 pontra esett vissza. Ez 26 százalékos mínuszt jelent, ami egyértelműen zuhanást jelent, a külföldiek gyors pénzkivonásának eredményeként. Ez azonban nagyon átlagos érték, a különböző papírokba fektető emberek ennél jobban, és rosszabbul is jártak.

Az OTP részvényesek jártak a legrosszabbul

A legnagyobb veszteséget a vezető papírok közül az OTP tulajdonosai szenvedték el. A bankpapír árfolyama ugyanis ugyanebben az időszakban 33 százalékkal esett vissza. (Közben azért kifizetett 211 forintos részvényenkénti osztalékot az OTP, ez árnyalja kicsit a képet). Ennek oka, hogy a bankpapírok általában sokkal jobban megszenvedik, a makrogazdasági válságokat, ráadásul az elemzők egyöntetű véleménye szerint a magyar kormány megszorító intézkedései a pénzintézeteket érintik a leginkább a tőzsdei cégek közül. Az OTP részvénye ugyanakkor a keddi 5500 forintos záró értéken már egyértelműen alulárazottnak tekinthető, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne eshetne tovább a papír, ha a rossz hangulat kitart.

Nem lehetnek boldogok a gyógyszergyártó cégek részvényesei sem, hiszen az Egis 29 százalékkal, a Richter 28 százalékkal értékelődött le a vizsgált időszak alatt. A gyógyszergyári papírok általában biztos pontot jelentek egy-egy válság idején, most azonban az elmúlt időszak nagyon hirtelen és gyors emelkedése miatt ezek a papírok sem tudták kivonni magukat az általános esés alól. Az Egis például egy év alatt (2005 május 5- 2006 május 5) 14 800 forintról emelkedett 33 850 forintig. Ráadásul sokan féltek attól is, hogy a kormány komoly plusz befizetésre kötelezi majd a megszorító csomagjában e cégeket. Ez egyébként egyelőre nem látszik, így kedden már az Egis picit emelkedni is tudott, és a Richter is átlag alatt esett.

Sokan vélik úgy, hogy a Mol papírok jól tartották magukat az esés közben, a vizsgált időszak számai azonban nem ezt mutatják, az olajpapír ugyanis a kedvező fundamentális környezete ellenére 27 százalékkal esett vissza.

Az osztalékpapírok jól állták a sarat

Az a mostani esésben is egyértelműen kiderült, hogy az osztalékpapírok nagyon jó menekülési útvonalat jelentenek egy komolyabb esés idején. A hagyományosan ilyen részvények számító áramszolgáltatók közül a Démász csak 6,5 százalékot esett. Nagyon jól tartotta magát a Magyar Telekom is egészen a keddi napig, tegnap ugyanis közel 7 százalékot esett vissza az árfolyam. Ez egyébként annak köszönhető, hogy a vártnál magasabb magyar infláció kamatemelési félelmeket indított el, ami nem tesz jót az osztalékpapíroknak sem. Ezzel együtt is azonban a csökkenés mértéke 18 százalékos volt 5 hét alatt, ami jórészt a 70 forintos várható részvényenkénti osztaléknak tudható be. Az MTelekom egyébként a keddi 811 forintos záró ár mellett már jobb hozamot biztosít osztalékon keresztül, mintha az ember bankban tartaná a pénzét. (70 forintos részvényenkénti osztalékkal számolva 8,6 százalékos éves kamatot lehet elérni.)

Miért is esik a tőzsde? Vegyünk-e a most részvényt?

A magyar tőzsde esésében egyértelműen külföldi hatások játszanak szerepet, a kormány megszorító intézkedéseinek nincs ekkora hatása, bár kétségtelen, hogy néhány cég nyereségességét rontják a megszorítások - mondta el az [origo]-nak Török Bálint a Buda-Cash Brókerház elemzője. A jelentős árfolyamesés ugyanis nem csak a magyar tőzsdére korlátozódik, hanem az összes feltörekvő piacot érinti Törökországtól, Oroszországon át Csehországig.

Az árak esését egyébként az amerikai alapkamat folyamatos emelése indította el. A jelenlegi 5 százalékos szint ugyanis a kinti befektetőknek már vonzóvá teszi az amerikai kötvények vásárlását,így megkezdték pénzük átcsoportosítását a részvényekből. Ráadásul az infláció emelkedése - a magas nyersanyag, és olajár miatt - további kamatemelések vetít előre, ami újabb és újabb eladási hullámot generál. Mindez ráadásul a feltörekvő piacokat sokkal érzékenyebben érinti, hiszen általában 0,5-1 százalékos amerikai index csökkenésre 3-5 százalékos esnek ezek a tőzsdék. Ez azért van mert a feltörekvő piacok sokkal kockázatosabbak egy amerikai befektető szemében, így pénzét elsősorban innen veszi ki. Márpedig a nagy alapok hiába gondolják azt, hogy már olcsón lehetne itt vásárolni, ha a befektetőik kivonják tőlük a pénzt, akkor kénytelenek tovább adni a papírokat, hogíy készpénzhez jussanak

Török Bálint egyébként úgy véli, hogy az esés már túlzott, de részvény vásárlását ennek ellenére is csak erős idegzetűeknek ajánlja mindaddig, amíg a piac meg nem nyugszik. A jelenlegi ideges hangulatban ugyanis nagyon nehéz megmondani, hogy hol lehet az esés alja, a csökkenés megállásához ugyanis a külföldi piacoknak kell megnyugodni. Török Bálint egyébként a mostani jelentős kilengések mellett rövidtávon is jó lehetőséget lát részvények vételére, és eladására de ez nagyon nagy kockázattal jár. Napon belül ugyanis nem ritka az 5-6 százalékos elmozdulás is, ami egy rossz ütemű beszállás esetén nagyon gyorsan kiürítheti az ember zsebét. Ráadásul határidős ügylettekkel nemcsak meglévő pénzünket, hanem annál sokat többet is elveszíthet az aki nem tud időben kiszállni. Márpedig jelenleg szinte egyik percről a másikra tud megfordulni a piac akár több százalékot is. Ezért a rövid távú befektetéseket csak azoknak ajánlja az elemző, akik folyamatosan figyelni tudják az eseményeket.

Ugyanakkor az aki kivárja a pesszimizmus végét, és egy emelkedő pályán kezd el vásárolni, még 3-4 százalékkal magasabb szinten is jó áron juthat részvényekhez - teszi hozzá Török Bálint.

Török szerint egyébként a keddi várakozásoknak megfelelően alakuló amerikai termelői árindex nem sokat segített az eligazodásban, döntő lehet azonban, hogy szerdán milyen inflációs adat jelenik meg Amerikában. Ez ugyanis nagyban meghatározhatja a kamatemelési várakozásokat, ami az egész eladási hullámot kiváltotta. Az esés ugyanis könnyen fel is gyorsulhat és egy öngerjesztő folyamatként még további mélységekbe taszíthatja az árfolyamokat - véli az elemző.

Deák Bálint