A Karib-tenger pontszerzői

Vágólapra másolva!
Szombaton már három meccset rendeztek a németországi labdarúgó-világbajnokságon, s bár mindössze négy gól született (a nyitónapon egy meccsre esett ennyi találat), izgalmakban nem volt hiány. A nap meglepetését a svédekkel megfogyatkozva is ikszelő Trinidad és Tobago érte el, amely újoncként megszerezte első vb-pontjait. Anglia öngóllal tudta csak legyőzni Paraguayt, míg este Argentína egy félidő alatt elrendezte, és végül 2-1-re győzte le Elefántcsontpartot.
Vágólapra másolva!

Virágos jóreggel, fanyalgó angol újságíró

Juha Pál helyszíni tudósítása Dortmundból

Németország nyert, besörözött, majd virágot vásárolt. A pénteki átmulatott futballéjszaka másnapján ugyanis már kora délelőtt ott sorakoztak a bochumi vasútállomás tőszomszédságában a piacoló helyiek, akik ezerféle cserepes növényt, rózsát, szegfűt, tán még muskátlit is, meg ezerféle salátalevelet árultak a két büntetőterületnyi helyen széttáruló vásáron. Hogy mit kezdenek ennyi virággal, azt lehetetlen megmondani, ám eme sajátos piacon tényleg semmi mást nem lehetett kapni, csak virágot. Végül is szép ajándék egy 4-2-es siker után, a család minden tagja örülhet.

De nem minden német szorít ám a Klinsmann-csapatért: a Bochum-Dortmund vasúti járaton egy újabb fura német drukker jelent meg. Fura volt, mert ő sem a Nationalelfnek drukkolt, egy hatalmas svéd zászló volt a hátára tekerve. Oldalán egy dekoratív hölggyel, egy "originál" svéddel jelent meg, angolul beszélgettek. "Úgy vélem, a svédeknek nagyon jó esélyük van a vb-győzelemre. Mindenki csak a nagyágyúkról, Brazíliáról, az angolokról, a németekről beszél, nekünk pedig nagyon jó csapatunk van, nincs rajtunk nyomás. Nagyon jó a támadósorunk, ott van Ibrahimovic, Larsson, Allbäck, meg a középpályáról Ljungberg, meglátod, sikerülni fog" - mondta a Stockholmban élő drukkerhölgy nagy magabiztossággal, mire bólogató partnere a védelemről nyitott vitát, szerinte gyenge a skandináv gárda hátsó alakzata. Végül arra jutottak, hogy a nyolcaddöntőben Argentínát szeretnék ellenfélnek, és ezen a meccsen jöhet el az igazság órája, ha itt nyer a csapat, nagy menetelésbe kezdhet.

Persze előbb a csoportból kell továbbjutniuk a háromkoronásoknak, amihez azért lesz egy-két szava az Anglia, Paraguay, Trinidad-Tobago triónak is. Főleg előbbinek, a média kedvencének, hiszen míg 100-ból 97 szurkoló brazil címvédést vár, az újságíró-társadalom mintha Beckhamék felé húzna. A Dél-Amerika - Európa párharc újabb nagy csatáját meg is nyerte a svéd Sven-Göran Eriksson csapata, Frank Lampardék 1-0-ra gyűrték le a szombati első meccsen Paraguayt.

Az öngólszerző Carlos Gamarra (Beckham álomszabadrúgását csúsztatta a kapuba) volt - érdekesség, hogy ez volt a vb-történelem leggyorsabb saját hálóba juttatott találata, a 9 perces rekordot 3-ra redukálta a valószínűleg nem túl boldog paraguayi hátvéd. A győzelem önbizalmat és lendületet adhat Angliának, amire a Wayne Rooney körül kialakult (Sérült? Nem sérült? Ki pótolja? Van esélyünk nélküle? Volt értelme beválogatni?) kérdésözön megválaszolatlansága miatt szüksége is van a válogatottnak.

Egy neves televízió angol újságírója gyorsértékelésre is vállalkozott: "Csalódott vagyok, mert bár nyertünk, ez nem volt az igazi. Az eredménynek örülnünk kéne, de Steven Gerrard fáradt volt, kiemelni tán senkit nem lehet a csapatból. Azért azt belátom, Anglia a nyitómeccseken mindig ilyen teljesítménnyel szokott előrukkolni. Szóval felejtsük el gyorsan a meccset, a lényeg, hogy három pontunk van."

Zlatan elpuskázta, Yorke kibekkelte, Hislop megfogta << 2/3. oldal >>

A Svédország-Trinidad és Tobago találkozón trópusi hőség fogadta a csodálatos hangulatú dortmundi stadion nappal szemben helyet foglaló szurkolót, de a 35 foknál is melegebb idő nem zavarta meg a jórészt aranysárgában pompázó lelátót. Ötvennyolcezren ordítottak torkuk szakadtából, a svédek ugye azt, hogy Sverige, a tobagóiakat pedig nemhogy érteni, de hallani sem lehetett. A karibi fanatikusok egy Vasas-stadionnyi szeletkét kaptak a jegyosztóktól, sokan közülük viszont svédnek álcázhatták magukat (nem lehetett könnyű...) a belépők rendelésénél, mert foltokban több helyütt vöröslöttek a tribünök.

Leo Beenhakker taktikázott - az előzetesen kiadott kezdőcsapatból kivette Jack Kelvint, a skót Dundee FC kapusát, és helyette a West Ham Unitedben profiskódó 37 éves Shaka Hislopot állította a gólvonal elé. Pár perccel a kezdés után tán meg is bánhatta döntését, a hét centi híján kétméteres Hislop ugyanis lepkézett egy nagyot, a svédeknek köszönhette, hogy 0-0 maradt az állás. (Mint később kiderült, Kelvin kapus a bemelegítésnél sérült meg.) A rendkívül izmos felépítésű közép-amerikaiak futni még csak-csak bírtak, de úgy tűnt, a labda mintha zavarná őket. Persze nem sok védő álmodik arról, hogy Henrik Larsson és Zlatan Ibrahimovic ellen kelljen helytállnia, nagyon úgy tűnt, mindez a T&T-seknek sem tetszett. Az ötödik percben 16 méter és pár centiről végezhetett el szabadrúgást Svédország, és Henrik Larsson picivel mellé tekerte a labdát. Fokozta az amúgy sem lanyha hangulatot, amikor egy trinidadi "rácsúszott" Maidin Shamsul szingapúri játékvezetőre, aki esett egy jó átlagosat.

Szintén a szurkolóknak kedvezett (egynek mindenképpen), amikor az egyik piros-mezes védő felszabadítás gyanánt a kicsinek semmiképp nem nevezhető stadion lelátójának a közepére bikázta a labdát. Az ereklye persze nem jött vissza, talán elárverezik, még valószínűbb, hogy a "szerencsés nyertes" kiteszi majd a szobájába a japán váza helyére.

A félidő derekáig nyomtak a svédek, a rivális minden esetben csak üggyel-bajjal tudott menteni, a támadó észak-európaiak viszont technikás futballt mutattak be - pontos labdakezelés, szép labdakihozatalok és megindulások -, egy bekkről magasan lepattanó labdánál pedig Zlatan Ibrahimovic háttal a kapunak "akrobatizált" egy gyönyörűt. Dwighte Yorke-ék célja a 0-0 és a "vágjuk előre, csak lesz valami" volt, sokat szabálytalankodtak, Svédország primadonnái pedig reklamáltak, színészkedtek, elégedetlenkedtek. Az eredményt illetően jogosan.

Az első félidő utolsó negyedórája örömfocit hozott, a csapatok percenként hagyták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. S bizony nem csak a svédek, hanem a trinidadiak is. Edwards már a kaput is eltalálta, Henrik Larsson erőteljes fejessel próbálkozott, míg Wilhelmsson bombájánál Hislop volt résen. Immáron a játékrész hajrájában Ibrahimovic a 16-osról fordulásból célozta meg a bal alsót, de a tobagói kapus ismét védett, majd a másik oldalon Stern John fejelt fölé, később Christoper Birchall kevéssel gurított mellé, majd zárásképp Samuel parádésan középre tekert beadását Edward fejelte kevéssel Shaaban kapuja mellé.

A második 45 percben hasonló intenzitással estek egymásnak a csapatok, ami pedig nagyon meglepő volt, a Manchester Unitedben abszolút csatárt játszó Dwight Yorke ekkor már nem is védekező középpályást játszott - mint az első félidőben -, hanem sok esetben védőként tündökölt. (Nemhiába, hiszen csapata megfogyatkozott.) A Yorke-dicséret nem túlzó, hiszen a 35 éves csapatkapitány mindig jó helyen volt, és hátvédeket megszégyenítő módon szerelte a svéd csatársztárokat. Ibrahimovic azért két nagy helyzetet csak kialakított, de sem a fejese, sem az ötös sarkáról rálőtt labdája nem zörgetett hálót. Hislop extázisban védett.

Ekkor jött a feketeleves: a csereként beállt Cornell Glen a jobbösszekötő helyéről irdatlan kapufát lőtt, ha a labda a bal felsőben köt ki, a fogadóirodák nekikezdhetnek volna oddsmódosító hadjáratuknak, magyarul: ha az esélyes svédek kikapnak a mindössze fél Budapest-népességű válogatottól, az már nem is a meglepetés, hanema csoda kategóriájába tartozik.

De nem lett így, a kapufa megmentette Lars Lagerbäck társaságát, hiába jött még a hajrában Ibrahimovic kapufát súroló távolija, a svédek nem tudták kicsikarni a győzelmet. Hislop jó napja, a nap jó sütése, az emberfelettit végrehajtó védők és egy kis szerencse világbajnoki pontot ért a rendkívül szimpatikus Trinidad és Tobago csapatának.

A vb-szombat zárómérkőzésén, a C jelű halálcsoportban Argentína 2-1-re legyőzte a legerősebb afrikai csapatnak tartott Elefántcsontpartot (a meccs legjobbjának Javier Saviolát választották), így a második nap csak négy gólt hozott, de izgalmakban sehol sem volt hiány. Például ilyen jó 0-0-s meccset, mint a fentebb ecsetelt Svédország - Trinidad és Tobago, régen láthattak a foci szerelmesei, és ezzel a B csoport érdekesen alakulhat - a karibiak (túlozzunk egy kicsit!) egy esetleges Paraguay-veréssel továbbjuthatnak, az angolok a siker küszöbén állnak, míg a svédeknek talán taktikát kéne változatniuk.

Vasárnap újabb három érdekes összecsapással folytatódik a németországi futballünnep: elsőként Lipcsében a szerbek Hollandiának feszülnek neki 15 órakor, majd 180 perccel később Nürnbergben Mexikó-Irán, este 9 órakor pedig Portugália-Angola találkozót rendeznek Köln városában.

Tények, képek, gólok

B csoport, 1. forduló:
Anglia - Paraguay 1-0 (1-0)
Frankfurt, 48 000 néző
v.: Marco Rodriguez (mexikói)
Anglia: Robinson - Neville, Ferdinand, Terry, Cole - Beckham, Lampard, Gerrard, Cole (Hargreaves, 82.) - Owen (Downing, 56.), Crouch
Paraguay: Villar (Bobadilla, 8.) - Gamarra, Caceres, Caniza, Toledo (Nunez, 82.) - Riveros, Acuna, Paredes, Bonet (Cuevas, 68.) - Valdez, Santa Cruz
gól: Gamarra (3., öngól)
sárga lap: Gerrard (19.), Crouch (63.), illetve Valdez (22.)

B csoport, 1. forduló:
Trinidad és Tobago - Svédország 0-0
Dortmund, 58 ezer néző
v.: Samsul Maidin (szingapúri)
Trinidad és Tobago: Hislop - A. John, Lawrence, Gray, Sancho - Birchall, Edwards, Theobald (Whitley, 66.), Yorke - S. John, Samuel (Glen, 53.).
Svédország: Shaaban - Lucic, Mellberg, Edman - Wilhelmsson (Jonson, 79.), Ljungberg, Linderoth (Källström, 79.), Svensson (Allbäck, 61.), Alexandersson - Larsson, Ibrahimovic.
sárga lap: A. John (16.), Yorke (74.), illetve Larsson (90.)
kiállítva: A. John (46.)

C csoport, 1. forduló:
Argentína - Elefántcsontpart 2-1 (2-0)
Hamburg, 50 000 néző
v.: Frank de Bleeckere (belga)
Argentína: Abbondanzieri - Burdisso, Ayala, Heinze, Sorin - Mascherano, Cambiasso, Riquelme (Aimar, 93.), Maxi Rodriguez - Saviola (Luis González, 76.), Crespo (Palacio, 64.).
Elefántcsontpart: Tizié - Eboue, K. Touré, Meite, Boka - Keita (A. Kone, 77.), Zokora, Y. Touré, Akalé (B. Kone, 62.) - B. Kalou (Dindane, 56.), Drogba.
gól: Crespo (24.), Saviola (38.), illetve Drogba (82.)
sárga lap: Saviola (41.), Heinze (49.), González (81.) illetve Eboué (61.), Drogba (91.)