Tíz dolog, amit várunk Cannes-ban

Vágólapra másolva!
Az [origo] filmklub csapata szerda reggel felpakolja bőröndjeit, napszemüvegeit és sztárok lesifotózásához beélesített fényképezőgépeit, és távozik a Riviéra irányába, hogy tíz napon keresztül a cannes-i fesztiválon tömje magába a lehető legtöbb filmcsemegét.
Vágólapra másolva!

Természetesen folyamatosan megosztjuk majd veletek, hogy milyen zseniális vagy kevésbé zseniális alkotásokat láttunk, és, ha minden jól megy, szóra is bírunk majd néhány színészt és alkotót. A fesztivál teljes programja elérhető a hivatalos weboldalon, úgyhogy ezzel nem is fárasztanánk benneteket, csak egy szubjektív listát közlünk arról, hogy mi az a tíz dolog, amit mi legjobban várunk az indulás előtti pillanatokban.

1. Sofia Coppolát imádjuk (annak ellenére is, hogy elvált Spike Jonze-tól). Már az Öngyilkos szüzek is bejött, az Elveszett jelentés-től pedig elájultunk, így természetesen alig várjuk, hogy végre lássuk Cannes-ban bemutatásra kerülő harmadik nagyjátékfilmjét, a Marie-Antoinette-et. Lelkesedésünket csak még jobban felkorbácsolta, hogy a férfi főszerepet, XVI. Lajos figuráját, Jason Schwartzman (Sofia unokatestvére) alakítja, a kosztümös film előzetese alatt pedig nem csembalófutamokat hallani, hanem a New Order Age of Consent című, király kis számát.

2. Május 18. csütörtök du. 1 óra lesz az a nevezetes időpont, amikor a nemzetközi sajtó apraja-nagyja megismerkedik Pálfi György második nagyjátékfilmjével, a Taxidermiá-val. Akik látták, tudják, hogy az idei Filmszemle fődíját elnyert alkotás remek, de nem könnyű végignézni: szokatlanul sok hányást, egy meglepően gusztustalan szexjelenetet és extrémen kövér embereket is lehet benne látni. Nekünk nagyon tetszett a film, de elképzelni sem tudjuk, hogyan reagálnak majd rá Cannes-ban, ezért okvetlenül beülünk a sajtóvetítésre, és figyeljük, hány külföldi kollégának túl gyenge a gyomra ahhoz, hogy bevegye a magyar konyha eme specialitását.

3. A filmvilág egyik legszebb és számunkra legszimpatikusabb sztárpárja Vincent Cassel és Monica Bellucci. Az idei fesztivál különlegessége, hogy mindketten jelen lesznek, Cassel a nyitóvetítés konferansziéjaként, Bellucci pedig a zsűri tagjaként emeli az esemény fényét. Utóbbi azt is jelenti, hogy - akárcsak Salma Hayeket tavaly, aki a 2005-ös zsűri tagja volt - Monicát minden este más és más estélyiben láthatjuk majd a vörös szőnyegen.

4. Esténként figyelmesen járjuk majd a helyi kocsmákat, abban reménykedve, hogy az egyik bárban megpillantjuk a sörét szopogató Tim Rotht vagy Samuel L. Jacksont, akik szintén a Wong Kar-wai által elnökölt zsűri tagjai lesznek.

5. Mi is az embereknek abba a népes csoportjába tartozunk, akik nagy érdeklődéssel néznek Alejandro González Inárritu versenyfilmje, a Babel elé. Ha ezt egyáltalán szükséges magyarázni, akkor álljon itt néhány név és cím emlékeztetőül: a Korcs szerelmek alkotójáról van szó. A főszerepben az isteni Cate Blanchett, a korosodásával párhuzamosan egyre jobb képű Brad Pitt és a tehetséges és szexi Gael García Bernal látható. A forgatókönyvíró pedig Guillermo Arriaga, aki a Korcs szerelmek-et, a 21 gramm-ot és a Melquiades Estrada három temetésé-t is írta. Ja, és még egy név: Angelina Jolie. Hátha Brad oldalán ő is tiszteletét teszi a premieren...

6. Tavaly a filmek közti szünetekben a fesztiválpalotától nem messze található, megfizethető árú kisvendéglőkben ízletes tengeri halakat fogyasztottunk, melyeket könnyű fehérborral öblítettünk le; ezeket a kulináris élményeket idén mindenképpen szeretnénk megismételni.

7. Kamaszkori hősünk, Richard Linklater (meghatározó élmények: Tökéletlen idők, Mielőtt felkel a nap, Naplopók) két filmmel is képviselteti magát a fesztiválon, a nagyon várt Fast Food Nation-nel és az iszonyatosan várt Kamera által homályosan-nal. Nem csak alkotásai érkeznek, hanem ő maga is, ráadásul magával hozza a filmjeiben rendszeresen szereplő Ethan Hawke-ot is. Bármit megadnánk érte, hogy személyesen beszélhessünk velük!

8. Örömmel üdvözöltük a tényt, hogy idén a szokásosnál egy héttel későbbre tették a fesztivált a szervezők, és így reményeink szerint a tavalyi rendezvényre jellemző hűvös, néha esős idő helyett nyárias napokban lesz részünk a Riviérán. Mindenesetre a fürdőruhánkat már becsomagoltuk!

9. Almodóvar új filmjére, a Volver-re elsősorban a nők miatt vagyunk kíváncsiak. Szeretjük, amikor a spanyol mester a gyengébb nemről készít filmet, kevesen látnak bele úgy a női lélekbe, mint ő, de az utóbbi időben inkább férfiközpontú filmeket láthattunk tőle (Beszélj hozzá, Rossz nevelés). Penélope Cruzt mindig szívesen nézzük a vásznon, de most Carmen Maurának még nála is jobban örülünk, hiszen neki ez lesz a nagy visszatérése: az Almodóvar korai filmjeiben szereplő színésznő a '88-as Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén óta nem játszott a rendező egyik filmjében sem.

10. A nagy csinnadrattával beharangozott filmek mellett a cannes-i program mindig számos kis értékes gyöngyszemet tartogat a figyelmes fesztivállátogató számára. Reményeink szerint ilyen lesz az idei felhozatalból Sydney Pollack Sketches of Frank Gehry című dokumentumfilmje, amely betekintést nyújt a híres építész életébe és munkamódszerébe. (Ha nem ugrana be, ki Gehry: ő tervezte többek közt a bilbaói Guggenheim múzeumot és a prágai Fredet és Gingert ábrázoló táncoló házat is.) Nem csak az előzetes utal arra, hogy a film érdekes lesz, hanem az is, hogy Pollack és Gehry évek óta jó barátságban vannak, ezért egy személyes hangvételű, valóban tartalmas életrajzi filmre számítunk.