A Ferrari nyugodtan tükörbe nézhet

Vágólapra másolva!
Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke továbbra is roppant csalódott az FIA csütörtöki döntése miatt, és azon a véleményen van, hogy fordított helyzetben az ő csapatát biztosan megbüntették volna.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Automobil-szövetség csütörtöki határozata eredményeként a McLaren bűnösnek találtatott engedély nélküli ferraris dokumentumok birtoklásáért, büntetést azonban nem kap, mivel nem bizonyított, hogy a wokingiak felhasználták volna az információkat.

"Kíváncsi lennék arra, hogy fordított esetben mi történt volna"- mondta Todt a Corriere della Sera című lapnak. "Kíváncsi lennék arra, hogy ha a Ferrari főtervezőjének házában találták volna meg egy másik csapat 780 oldalnyi titkos iratát, akkor mit történt volna? Óriási botrány lett volna, garantáltan példamutató büntetéssel, e felől semmi kétségem."

"Ebben az ítéletben nincs jele semmiféle logikának, akár bűnös Ron Dennis csapata, akár nem. A McLarent felelősnek találták Forma-1-es szabályok megsértéséért, mert tisztességtelenül viselkedett, ám mégsem büntették meg a csapatot."

"És ez nem minden, hiszen a McLaren a meghallgatáson elismerte, hogy titkos anyagot kapott és erről a legmagasabb szinten tudtak a csapatnál, beleértve Ron Dennist is. A büntetés ennek ellenére elmaradt. Ez szégyen."

"Egy dolog biztos. Mi, a Ferrarinál nyugodtan tükörbe nézhetünk. Azt hiszem, csütörtök óta mások nem tehetik meg ugyanezt"- folytatta felháborodottan a francia.

Todt szerint a Ferraritól kiszivárgott dokumentumoknak köszönhetően, a McLaren "óriási előnyre" tett szert az idei világbajnokságban.

"Az ítélet különös szituációt teremt. Olyan, mintha pókert játszanál olyasvalakivel, aki ismeri a lapjaidat. Az előny nyilvánvaló, és elég nagy. Nos, mégis úgy lett feltüntetve, hogy semmi sem történt."

"Körülbelül negyven éve vagyok a Forma-1 világában és láttam már sokféle szamárságot, ezért semmin sem lepődöm meg, de igazából ez már mindennek a teteje."

Todt nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Ferrari esetleg fellebbezik az ítélet ellen: "Értékelni fogjuk, hogy mit tehetünk, és aztán a döntünk a továbbiakról."

"Csalódottan távoztunk az Európa Nagydíj helyszínéről, főleg az autó megbízhatatlansága miatt, ezért azonnal vissza kell térnünk a helyes útra"- tért vissza az interjú végén a csapatfőnök a világbajnokságra.

A Ferrari hét futammal a szezon vége előtt 27 pontos hátrányban van a McLaren mögött a konstruktőrök versenyében.