Titokzatos baleset okozhatta a Ferrari gyengélkedését

Vágólapra másolva!
Május közepe óta az addig igen jól teljesítő Ferrari érthetetlen módon visszaesett a konkurenciához képest. Az olasz istállót sorozatban verte kenterbe a McLaren-Mercedes, és a BMW is kellemetlen perceket okozott a csapatnak. Egy osztrák lap értesülései szerint fény derült az ok-okozati összefüggésekre.
Vágólapra másolva!

A Forma-1 szakértőit jelenleg egyetlen kérdés foglalkoztatja. Hova tűntek a tűzpiros autók a rajtrács első, illetve második helyéről? A szakavatottabbaknak már a Spanyol Nagydíj után feltűnt, hogy a Ferrari hétvégéről hétvégére "elfelejtette" magával hozni az aerodinamikai fejlesztéseit. A most napvilágra jutott információk, ha hitelt érdemlőek, megválaszolják a csapat feledékenységét.

A Salzburger Nachricht úgy tudja, hogy sajnálatos baleset történt a Spanyol Nagydíj utáni tesztek során az istálló szélcsatornájában. Éppen a legújabb fejlesztést tesztelték a szakemberek, amikor hirtelen elszakadt az az acélszalag, amely az autó modellje alatt az aszfaltot jelképezve a kívánt sebességben mozog, és komoly károkat okozott a csatornában. Ez részben indokolhatja az olaszok vesszőfutását, hiszen a helyreállítási munkálatok miatt néhány hétig szüneteltetni kellett az aerodinamikai fejlesztéseket.

A szélcsatorna olyan súlyosan rongálódott, hogy amikor a szagot fogó újságírók Luca Colajannit faggatták, a Ferrari sajtófőnöke állítólag kérlelte őket, hogy ne verjék nagydobra a malőrt.

A történet kissé szokatlan, hiszen a Forma-1 egyik legjobb csapatának dörzsölt sajtósának tudnia kell, hogy az ilyen kérlelés hasztalan, és puszta időfecsérlés, hiszen a népes táborból a többség mindenképp hírt szerkeszt az információból, hiszen ez a dolga.

Mindenesetre a tényeken eme legenda szagú vonulat sem változtat. Az olaszoknak saját kárukon kellett megtanulniuk a leckét. Az idény előtt többen is figyelmeztették a maranellói alakulatot, hogy építsenek egy második szélcsatornát, illetve, fektessenek több pénzt a számítógépes szimulációba, hiszen annak megléte hosszútávon alaposan megkímélte volna az istálló költségvetését. A tanácsok azonban süket fülekre találtak, és már csak arra lettek figyelmesek, amikor a dollármilliókból megépített szélcsatorna pillanatok alatt a földdel lett egyenlő.