A BMW nem garantál egész éves lehetőséget Vettelnek

Vágólapra másolva!
A Forma-1 mezőnye a 2007-es szezonban péntekenként tesztpilótákat is benevezhet a szabadedzésekre. Ausztráliában a BMW Sauber élt is a lehetőséggel, de nem tudja garantálni, hogy tesztpilótája, Vettel a további versenyeken is körözhet.
Vágólapra másolva!

Az idei évben bevezetett szabály, miszerint a csapatok péntekenként kétszer másfél órát tesztelhetnek a versenyhétvégéken, nagy mozgásteret enged az istállóknak. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon azonban nem sokan éltek ezzel a lehetőséggel, hogy egy tesztpilótát is foglalkoztassanak, a legtöbb csapatnál a versenyzők köröztek.

Azonban a BMW Saubernél, ahol olyan tehetséges tesztpilóta vár bevetésre, mint Sebastian Vettel, nem engedhetik meg maguknak, hogy a fiatal németnek legalább az egyik tréningen ne biztosítsanak lehetőséget.

A hétvégén az Albert Parkban Heidfeld mindkét kilencven perc során pályára hajtott, míg a már említett Vettelnek és a másik versenyzőnek, Robert Kubicának be kellett érnie egy-egy lehetőséggel.

A BMW motorsport igazgatója, Mario Theissen szeretne a 19 éves Vettelnek a szezon hátralévő részében is lehetőséget biztosítani péntekenként. A németek legújabb reménysége így megtanulhatná az összes pályát, ami jelentősen növelné esélyeit a 2008-as F1-es debütálásra.

"A továbbiakban is ezt az elvet fogjuk követni, de nem jelenthetem ki, hogy az egész szezonban ez lesz a gyakorlat a pénteki edzéseket illetően"- nyilatkozta Theissen. "Mindig az adott verseny előtt fogunk dönteni. Ha például változékony időjárásra számíthatunk, akkor Robert Kubica előnyt fog élvezni."

Tavaly, amikor a csapatok egy harmadik autót is használhattak péntekenként, akkor Vettelnek és társainak sokkal könnyebb dolguk volt. De a gyakorlat is azt mutatja, hogy az idei évben a szabályok miatt kevés fiatal tehetségnek lesz lehetősége a bizonyításra. Melbourne-ben például a BMW mellett csak a Williams alkalmazott harmadik pilótát.