Saját csapdájába esett a Super Aguri

Vágólapra másolva!
A Super Aguri törekvése, miszerint a jövő évben kötelezővé kellene tenni a tesztpilóták alkalmazását a versenyek pénteki szabadedzésein, úgy tűnik, kútba eshet, ugyanis a FIA jelenleg az autók kereskedésével való üzletelést próbálja megakadályozni.
Vágólapra másolva!

A FIA Motorsport Világtanács (WMSC) októberben ült össze Barcelonában, ahol megvitatta, majd jóváhagyta a 2007-es, illetve a 2008-as szabályokat.

A WMSC döntésének értelmében a jövő évtől a csapatok nem alkalmazhatnak harmadik autót a versenyhétvégéken, ám a két versenygépen három pilóta is osztozhat a pénteki kilencven percre meghosszabbított szabadedzéseken, így a harmadik számú versenyzők továbbra is lehetőséget kaphatnak a hétvégéken.

A motoroknak továbbra is két versenyt kell kibírniuk, ám a hétvégék pénteki napjai nem számítanak bele ebbe a ciklusba, melytől a szövetség azt reméli, hogy az első két edzés mozgalmasabbá válik majd a jövő évben.

Bár a bejelentés óta majdnem két hónap eltelt, a Super Aguri ügyvezető igazgatója, Daniele Audetto a Reuters hírügynökségnek elmondta, csapata azt szeretné, ha a FIA változtatna a harmadik számú versenyzőkre vonatkozó szabályokon, hogy a fiatal tesztversenyzők is lehetőséget kaphassanak a bizonyításra a jövő évben.

Azonban a kereskedelmi karosszériák miatt kirobbant botrány nagyban rontja annak az esélyeit, hogy a Super Aguri vezetősége véghez tudja vinni akaratát, ugyanis a FIA a hétvégén megtartott ülésén, a korábban felvetett téma helyett az autókkal való kereskedést tűzte ki napirendjére. Ez viszont azt jelenti, hogy a harmadik versenyzőre vonatkozó szabályokat ebben az évben nagy valószínűséggel már nem beszélik át, így a szabályváltoztatáshoz szükséges teljes támogatás is veszélybe került.

Bár a csapatok egyik versenyzőjük helyére nyugodtan beültethetik tesztpilótájukat, Daniel Audetto úgy gondolja, a merészebb csapatok hátrányba kerülhetnek azokkal szemben, akik két versenyzőjüket ültetik az autóba pénteken. Éppen ezért azt szeretné, ha a FIA kötelezővé tenné a harmadik számú versenyzők alkalmazását a pénteki szabadedzéseken.

"Ha ugyanis a fiatal tesztpilótát alkalmazzuk pénteken, akkor nem fogjuk tudni olyan jól beállítani az autót az időmérőre, illetve a versenyre" - magyarázta Audetto. "Éppen ezért el kell érnünk, hogy kötelezővé tegyék a harmadik számú versenyzők alkalmazását, legalább az egyik edzésen, máskülönben csak nagyon kevesen adnak majd lehetőséget a fiatal tehetségeknek a körözésre. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a döntés, mert ettől függ, lesz-e feladatuk a tesztpilótáknak a jövő évben."

Azonban ahhoz, hogy a Super Aguri véghezvigye akaratát, a mezőny teljes támogatására szükség van, amit nem lesz egyszerű elérni, mert a McLaren vezetősége már korábban kijelentette, véleményük szerint a versenyzők tudják a legjobban beállítani az autókat a pénteki edzéseken, így nem is tervezik tesztpilótájuk bevetését a hétvégéken.