A FIA haladékot adott a nagyvállalatoknak

Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben résztvevő nagyvállalatok a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Francia Nagydíjig kaptak haladékot arra, hogy egymás között megegyezzenek a jövőbeli motorszabályokról, miután megbukott az indianapolisi egyezség.
Vágólapra másolva!

Bár a csapatok szóban már megegyeztek a jövőbeli motorszabályokról, még mindig nem került minden aláírás a helyére, így a csütörtökön megrendezett párizsi találkozó eredménytelenül zárult.

Megbízható források szerint a kiscsapatok húzták keresztül a nagyvállalatok számításait, ugyanis a privát kézben lévő alakulatok még mielőtt szignózzák a dokumentumot, valamilyen biztosítékot szeretnének kapni arra, hogy az új szabályokkal olcsóbbá válnak számukra az erőforrások.

Mivel a június végi határidő már jócskán lejárt, és a motorgyártók nem tudtak megegyezni a Forma-1 Bizottság tegnapi ülése előtt, a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) lehetősége nyílna arra, hogy saját javaslatát, a motorok teljes befagyasztását rákényszerítse a részvevőkre, ám engedményt tett a csapatoknak.

Mivel a sportot irányító testület tisztában van azzal, hogy a nagyvállalatok már közel járnak az egyezséghez, egészen a Francia Nagydíjig kitolta a határidőt, így ha Magny-Cours-ban egyhangú egyetértés születik a motorgyártók között, akkor azt a FIA készségesen meghallgatja.

Az új, kitolt határidő hatalmas megkönnyebbülés a nagyvállalatok számára, hiszen eredetileg június 30-ig meg kellett volna állapodniuk a 2008-as motorszabályokról. A beszállítók mindenképpen el szeretnék kerülni, hogy a FIA teljes egészében befagyassza a motorokat a 2008-as idénytől.

A Honda magas rangú vezetője, Otmar Szafnauer, aki kulcsszerepet kapott az elmúlt héten Indianapolisban megrendezett találkozón, bízik benne, hogy ha minden aláírás a helyére kerül, akkor a FIA gond nélkül elfogadja javaslatukat. Az indianapolisi dosszié szerint már a 2007-es idénytől betiltanák a motorokfejlesztéseket, ám bizonyos elemeket évről évre tökéletesíteni lehetne, azaz csak részlegesen fagyasztanák be az egységeket.