Speed: Nem vagyok népszerű az USA-ban

Vágólapra másolva!
Scott Speed, a Forma-1-es mezőny egyetlen amerikai pilótája a hétvégén hazai versenyén áll rajthoz, és egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy az Egyesült Államokban nem a száguldó cirkusz a legnépszerűbb autós sorozat.
Vágólapra másolva!

Speed egy éve már járt a tengerentúli versenyek helyszínén, Montrealban és Indianapolisban is a Red Bull istálló harmadikszámú pilótájaként körözött péntekenként. A hétvégén azonban már versenyzőként, a Toro Rosso színeiben áll rajthoz az Amerikai Nagydíjon, amely Forma-1-es pályafutása első hazai versenye lesz.

Speed ennek természetesen egyrészt nagyon örül, másrészt viszont tisztában van vele, hogy amerikaiként szerepel ugyan a futamon, ám ezzel még nem sok honfitársát hozza lázba. Annak ellenére sem, hogy kétségtelenül nagy tehetsége a Forma-1-nek, és most minden motorsporttal foglalkozó újságnak ő van a címlapján.

Az amerikaiak körében egyelőre még a NASCAR, az Indy car, a Champ car sorozatok és társaik a legnépszerűbbek, és ez valószínűleg addig nem is fog változni, amíg Speed nem tud nyerni a száguldó cirkuszban. Ráadásul még mindenkinek élénken él az emlékezetében a tavalyi futam, ahol ugye mindössze hat autó körözött a motorsport hazájának számító legendás ringen, és az a verseny mindennek beillet, csak éppen nem népszerűségi kampánynak nem.

"Nem igazán érdekel, hogy a Forma-1-nek milyen megítélése van Amerikában"- nyilatkozta Speed nem sokkal az indianapolisi versenyt megelőzően. Ettől még nagy izgalommal várja az előttünk álló hétvégét: "Már Montrealban éreztem, hogy nagyobb a rajongás irányomban, mint a korábbi versenyeken, ezért is nagyszerű az óceánnak ezen az oldalán versenyezni."

"Indianapolisban ez még jobb lesz, már alig várom, hogy versenyezzünk. A kilátogató honfitársaim biztos nagyon szorítanak majd nekem, és remélem, hogy gyorsak is tudunk majd lenni. Mindenképpen jó teljesítménnyel szeretnék előrukkolni."

A jó szereplés nem is reménytelen, hiszen köztudott, hogy az amerikai ringen a végsebességnek óriási jelentősége van, hiszen az oválpályás szakaszon körülbelül fél percig padlógázon hajtanak a pilóták. A Toro Rosso autóiban pedig ugyebár a mezőnyben egyedüliként V10-es erőforrások duruzsolnak, amik le vannak ugyan szabályozva, de ilyen terepen némi előnyt jelentenek majd Liuzzinak és Speednek.

A kiscsapat már Montrealban is fitogtatta gyorsaságát, Speed az időmérő edzésen a harmadik leggyorsabb volt a végsebességet tekintve. Az már más kérdés, hogy ez a rajtpozíción nem látszódott, de most hétvégén erre is van esély.

"Indianapolisban a légterelőket szinte teljesen vízszintesre állítjuk, és szerintem minden okunk meg van arra, hogy bizakodva várjuk a hétvégét. Nem teljesítünk olyan jól, mint a többiek, de szerintem annál sokkal jobbak vagyunk, mint amit az eredményeink tükröznek"- fejezte be Speed, aki montreali tizedik helye után hazájában kis szerencsével pontot is szerezhet.