Júliusban eldől az egyedüli gumiszállító kiléte

Vágólapra másolva!
A Forma-1-es csapatok július elején megtudják, ki fogja ellátni őket abroncsokkal a 2008-as idénytől kezdődően, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn bejelentette, mától fogadják a gumigyártók pályázatait.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) június 23-ig várja azoknak a nagyvállalatoknak a jelentkezését, melyek a 2008-as idénytől egyedüliként kívánják ellátni abroncsaikkal a Forma-1-es csapatokat. A szövetség július 5-én dönt a pályázatokról, és hirdeti ki a győztes kilétét.

Ugyan a jövő évben egyedüli beszállítóként jelen lévő Bridgestone a legesélyesebb a győzelemre, a japán cégóriás komoly ellenfele lehet a Pirelli. Emellett a francia gumigyártó nagyvállalatot, a Michelint sem szabad elfelejteni, akik bár az idei év végén távoznak a királykategóriából, nem kizárt, hogy neveznek a 2008-as bajnokságra.

A győztes beszállítónak a 2008-as, a 2009-es, illetve a 2010-es idényben azonos specifikációjú abroncsokkal kell ellátnia a csapatokat, míg a FIA arra nem szólítja fel őket, hogy változtassák meg termékeiket a kanyarsebesség csökkentésének érdekében.

A 2008-as idénytől négyféle keverék lesz elérhető a csapatok számára, melyek közül kettő lesz választható az egyes versenyhétvégéken. A futamok teljesítéséhez szükséges gumimennyiségen felül, a beszállítónak csapatonként további 300 gumigarnitúrát kell biztosítania a tesztekre, tizenkettőt a szélcsatornában elvégzendő munkálatokra, illetve egyet a bemutatókra.

A 2008-as idényben bevezetésre kerülő abroncsok prototípusát legkésőbb 2007. április elsejéig, míg a végleges verziót legkésőbb 2007. szeptember elsejéig a csapatok rendelkezésére kell bocsátania a beszállítónak.

Ezenfelül a győztes gumiszállítónak 100 millió eurót kell letétbe helyeznie, hogy ha valamilyen oknál fogva nem tesz eleget kötelezettségeinek, akkor az abból adódó károkat fedezni tudja.