295. Schwartz L. Péter - Berseba, Izrael

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Berseba városából válaszol Schwartz L. Péter.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1985-ben emigráltunk Erdélyből, még a kommunista korszak alatt. Több mint 20 éve élünk Izraelben, feleségemmel együtt mindketten tervező mérnökök vagyunk, ő épületgépész, én pedig építész-statikus.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Közel-keleti és európai viszonylatban is a város, ahol élünk, az egyike a legmodernebbeknek. Berseba, habár csak 100 éves múltra tekint vissza (1908-ban, a törökök alapították határőr garnizonkent, ugyanis az egyiptomi határ elég közel van.) 1948-tól, Izrael megalapítása óta kezdett fejlődni, ma több mint 230 000 lakosa van, mondhatni 100 százalékban emigránsok lakjak. Az utóbbi 10-15 évben a lakosai száma megduplázódott, többnyire oroszajkúak érkeztek. Az erdélyi eredetűek száma is több ezerre becsülhető. A város maga urbanisztikailag modern, négy-hat sávos bulvárok, sok lakónegyed és újabban lakóparkok veszik körül az eredeti óvárost. Az utcák, bulvárok tele virágzó fákkal (errefelé minden időszakban virágzik egy pár fajta), cserjékkel, pálmákkal és virágágyásokkal az elválasztó sávokban. Sok és nagy területű park létezik a negyedek között, és az utóbbi években a lakóparkokat már zöldövezetek veszik körül, vagy minden három-négy épülethez egy kisebb park és játszótér tartozik.

A város sziluettje már messziről egy nagyvárost rajzol, 20-30 emeletes épületekkel. A városhoz két hatalmas iparnegyed is tartozik. Nagyon sok vegyi- és gyógyszergyár működik nálunk, fémfeldolgozó üzemek, tervező- és kutatóintézetek.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányzott. A nyelv es a kultúra. De már több mint 15 éve működik a Duna TV, és interneten hallgathatok tucatnyi magyar nyelvű rádióadást, újságokat, magazinokat olvashatok, sőt sok internetes tv-adó is fogható. Nagyon sok ismerőssel levelezek, újságok fórumain veszek részt.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A meleg. Abból soha sincs elég, még ha nyáron néha a 40 fokot is túlhaladja. És a sivatag. Európai ember el sem tudja képzelni, mennyi természeti szépséget rejt. Nem a homokdűnékre gondolok, hanem a sok sziklaforma, szurdokvölgyek és időszakos patakok vagy folyók völgyei. Ha valakinek az a ritka szerencséje akad, hogy láthat egy sivatagi égiháborút, az felejthetetlen emlék.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal magas, nyugat-európai szintű. Az emberi boldogság relatív, és a közmondásbeli "a pénz nem boldogít" itt is járja. A politikai helyzet már 60 éve feszült, mindenki ismeri az izaeli-arab konfliktusok történetet, és a 20 év előtti párbeszédek kezdete óta majd semmi előrehaladás nem történt a közös béke érdekében.

Járt itt amerikai, orosz, nemet, francia és még más pár tucat államelnök, akik mind garanciát vállalnának a konfliktusok megoldása után. De ez ügyben mind szkeptikusabb vagyok, mert mindkét oldalon annyi madzagot huzigálnak az asztal alatt, hogy egyelőre nincs megoldás.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Nem olcsó, de meg mindig olcsóbb, mint Nyugat-Európa vagy Amerika nagyvarosaiban. Egy egész napos parkolás 650 forint, buszjegy 150-200 forint, mozijegy 2000 forint körül, egy bolti sör 150-250 forint, restiben 850-1200 forint, attól függ, hol. Vannak nagyon drága helyek, ott ennek a duplája is lehet.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakások nincsenek, a legkisebbek is nappali plusz két hálószoba, de az átlag nappali plusz három hálószoba. Havi bérlet városonként változik, nagy átlagban a legolcsóbb 37 500 forint, és a drágák 150 000 forint körül mozognak. Lehet luxusvillát is bérelni milliókért persze.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mi jól keresünk, húsz év alatt két lakást vásároltam, az elsőt húszévi kölcsönre, a másodikat készpénzzel fizettem. Húsz év alatt négy kocsim volt. A két gyereket taníttattuk, egyetemeken, ami nem a legolcsóbb mulatság itt sem. Itt mindenki félretesz pénzt. Nyugdíjalap, különböző bankbetétek a hideg napokra. Évente egy-egy hónapot megyünk szabadságra, de innen csak repülővel lehet. Így egy szabadságba beletartozik a repülőút, autóbérlés, motelek stb. Igaz, mi az évek során sátorral jártuk a világot Görögországtól Coloradóig. Sokat jártuk a természetet, hegymászás, barlangok, nagyon sok fotó és élmény.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Építész vagyok, és elégedett a munkámmal. Azért élmény ez a mesterség, mert az alkotásod évtizedekig fennmarad, hozzájárul az ország kultúrájához és gazdaságához. És ezt már 43 éve űzöm.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nehéz kérdés. És még nehezebb válaszolni. Itt nem gazdasági problémák merülnek fel, habár azok is persze, hanem a fő hangsúly a békén van. Illetve volna, ha lenne. Az ország állandóan háborús készenlétben áll. Pár évtizede még Egyiptom, Szíria, Jordánia fenyegette állandóan, át-átlövöldöztek a határokon puskával, ágyúval, de Izraelnek sikerült megvédenie magát, sőt békét is kötnie Egyiptommal es Jordániával is. Sok pénzbe és vérbe került mindez, kezdve 1948-ban, a köztársaság kikiáltásának másnapján, folytatódva 1956-ban, majd 1967-ben, 1973-ban, 1982-ben. Majd jöttek az Öböl-háborúk, amelyekben Izrael egy pár száz iraki ballisztikus rakétát számolhatott el szenvedő félként. A palesztin viszonylat ma teljesen kilátástalanná vált, a kormánynak nincs kivel tárgyalnia, hisz a túloldalon egy terrorszervezet tette rá a kezét egy 3 milliós népre, amelyet gátlástalanul kihasznál politikai és gazdasági érdekekből.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, de reménykedni reménykedem, hogy talán mégis sikerül békét teremteni a Közel-Keleten.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ebben hasonlítunk egymásra. Kormányválság, korrupció a legfelsőbb körökben stb.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Béketárgyalások Szíriával.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Ez is nemzetfüggő. Az európaiak, amerikaiak sokat kirándulnak, sportolnak, a keleti államokból érkezettek nem.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Hivatalosan semmi, hisz a zsidó vallás szerint péntek estétől vasárnapig nem szabad. Nem hivatalosan millió táncterem, kocsma, mozi, színház működik, sporttelepek, uszodák és mindaz, amit egy modern társadalom nyújthat. Ez az utóbbi évtizedek európai bevándorlóinak győzelme egy, mondjuk, komeinista, vallásos és bigott társadalom felett.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ez már nem tőlem függ, az egyik lányom az Egyesült Államokban él, a másik itt, mindketten férjezettek.

<