218. Kukely Marianna - Newry

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal a Brit hét keretein belül, tíz napig Anglia különböző részeiről olvashattok beszámolókat. Ma Kukley Marianna mesél Newry-ról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy évvel ezelőtt került a kezembe egy magyar lapban megjelent újsághirdetés, amelyben diplomás fiatalokat keresett egy ír ingatlanfejlesztő cég a 18 hónapos posztgraduális képzéséhez. Az interjúra Budapesten került sor, amiből - be kell vallanom - nem sokat értettem az ír akcentusnak köszönhetően, így egy bizonyos fokig az is meglepetés volt a számomra, hogy mi vár majd rám Newry-ben, Észak-Írországban. A nyelvi problémák ellenére, mégis rám esett a választás és gyakornokként valamint az Ulsteri Egyetem diákjaként kikerültem ebbe a kevésbé ismert városba. Így manapság heti egy napot az egyetemen töltök, és a hét többi napján pedig az ingatlanfejlesztő cégnél dolgozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Newry szépségben nem versenyezhet Budapesttel vagy akár bármelyik magyar várossal, hiszen rendkívül szürke és nem csak az esős időjárásnak köszönhetően, hanem az építészet jellege miatt is. A természet viszont nagyon szép, hihetetlenül zöld. A légkör is sokkal nyugodtabb. Az emberek például nem üvöltöznek egymással a dugóban, vagy reggel a közértben előreengedik azokat, akik dolgozni sietnek. A boltokban mindig van friss zöldség és gyümölcs, ezeket főleg az Egyesült Királyság országaiban termesztik. A bio ételek pedig sok esetben olcsóbbak, mint a normál termékek, mert a kormány minden bizonnyal ezeket támogatja az import termékek helyett.

Az ír emberek sokat utaznak külföldre, nem számít, hogy taxi sofőr vagy bolti eladó az illető, akkor is telik rá. Az íreknél gyakran vannak esküvők, ez az egyik legfontosabb esemény az életükben. Éppen ezért rengeteg az esküvői ruhabolt, az újságokban külön esküvői rovatokkal találkozhatunk, az újságosnál pedig több tucat esküvői magazin vásárolható meg. Néha a legszokatlanabb időpontokban tartanak lagzikat, például karácsony környékén vagy szilveszterkor. Newry-ben a helyi napilap sokkal közvetlenebb, mint például az itthoniak. Folyton esküvőkről, helyi eseményekről vagy iskolai rendezvényekről írnak. Néhány újságnak pedig már van lengyel nyelvű rovata is, ugyanis a lakosság nagy része lengyel származású. Néha az utcán nem is lehet angolul beszélőket hallani.

Nagyon fontos és kevesen tudják, hogy az Észak-Írországban élők nem szeretik, ha észak-íreknek nevezik őket, ők íreknek tartják magukat.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a család és a barátok, de szerencsére havonta eddig majdnem mindig jártam itthon, úgyhogy ez azért kezelhető ilyen formában. Viszont a színház és a jó magyar borok hiányoznak kint.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A kollégák mellett, a csokis és a fekete ribizlis sajttorta.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek? Egyértelműen nyugodtabbak az írek, de ez nem is csoda az utóbbi idők gazdasági fellendülésének tükrében. Pedig pár évvel ezelőtt még a vallási és politikai ellentétek miatt elég feszült volt a helyzet, még a bombarobbantások sem voltak ismeretlenek a környéken. De úgy tűnik, hogy képesek voltan továbblépni.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Newry-ben szerencsére a parkolás ingyenes, a retúr buszjegy Newry és Belfast között 7,5 sterling, (2610 forint) felel meg. A távolság a két város között körülbelül 100 km. A mozijegy 5 sterling (1740 forint). A kávé nagyon drága 3 sterling (1044 forint). A sör néhol olcsóbb, mint az üdítő, 1 pint körülbelül 1,6 sterling (557 forint). A sterlig egyébként a font írek által használt elnevezése.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
400 sterling (139 200 forint) körül, de szerencsére a cég biztosítja számunkra a szállást.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Abból adódóan, hogy a vállalat fizeti a lakást, valamint a repülőjegyeket Magyarországra, a jövedelmem jelentős részét félre tudom tenni.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Azt nem állítom, hogy mindig is az ingatlan szakmában szerettem volna dolgozni, mivel nem ismertem ezt a területet. Most azonban, hogy kezdem megismerni ezt az üzletágat, egészen kezdem megkedvelni és el tudom képzelni, hogy a jövőben is ezzel a területtel foglalkozzak.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mint ahogy korábban már említettem, szerintem kiegyensúlyozottabb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Annak ellenére, hogy szeretem Észak-Írországot, mégis abban reménykedem, hogy a cég megnyitja a magyarországi irodáját és ott folytathatom a munkámat.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az időjárás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A newry-i drámafesztivál kezdetét veszi.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Van egy régi sport központ a környéken, ott szoktunk squasholni, de akár lehet golfozni is. Állítólag nagyon jó pályák vannak, hiszen a pázsit a sok esőnek köszönhetően gyönyörű. Legalább van valami haszna a szüntelen felhőszakadásnak! Jó időben lehet túrázni, illetve ha van esőkabát és meleg ruha kéznél, akkor ez természetesen a hidegben is megoldható. De lehet úszni is akár vagy a nagy fedett gokart pályán múlatni az időt.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Newryben rengeteg pub található (állítólag azért, mert régen a csempészek központja volt a város), ami mindig tele is van emberekkel. Nagyon érdekes, hogy ezekre a helyekre nem csak a fiatalok járnak szórakozni, hanem az idősebbek is képviseltetik magukat. A puboknak jellemzően van egy diszkó részük, ahol lehet táncolni, de kettőkor minden bezár. Ha valaki azonban nem bulizni szeretne szombat este, akkor esetleg a mozi jöhet szóba.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem elképzelhetetlen a számomra, hogy Írországban éljek majd a gyermekeimmel, mivel az írek kedves emberek és úgy tűnik, hogy komolyan támogatják a fiatalokat azért, hogy képesek legyenek beilleszkedni a társadalomba. Az egyetemen például igen vastag kiadványok érhetők el arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a diákoknak az iskola befejezése után. Számtalan vállalat ajánlkozik arra, hogy befogadja, és tovább nevelje a diplomásokat. És ez a fiatalokat támogató rendszer tényleg működik, élő példa a cég, ahol dolgozom és a posztgraduális program, amiben részt vehetek.

<