"A Kaukázus egy üzenet"

Vágólapra másolva!
Az egyre népszerűbb Kaukázus együttes frontembere, Kardos-Horváth János járt a Vendégszobában az együttes képviseletében, és távolról sem "igen/nem" jellegű válaszokat adott az olvasók kérdéseire. Megtudhattuk, hogy a kollektív tudás ingyen letölthető, és azt is, hogy a "nyugati emberrendszer" fejjel rohan a falnak. Meg azért volt szó a zenekarról is.
Vágólapra másolva!

Szevasz! Tudod te, hogy mi van a Kaszpi- és a Fekete-tenger között?

Milyen zenei műfajt képvisel az együttesetek? [kussanevem]
- Nekem minden egyformán popzene. Amúgy meg figyelünk ám a szövegre, tehát ilyen népdalos fless.

Hány tagja van az együttesnek? [kussanevem]
- Miért érdekes ez? Amúgy öt tag, de vannak tiszteletbeli helyek is. Például ilyen az, aki segíti szervezni a koncerteket, számlákat stb., és ilyen az, aki segít a koncerteken. Szóval heten vagyunk, mint a gonoszok.

Milyen műfajban énekeltek? Mert én még nem hallotam erről a zenekarról soha eddigi életemben. [cuky lány]
- Engedd meg, hogy bemutassam a Kaukázus zenekart. Nagyon kedves, barátságos hangvételű, aranyos, fülbemászó, dallamos zene. Felütve a kritika tojássárgájával. Írd be a YouTube-on azt, hogy "teszkó". Na, az a Kaukázus. Amúgy meg fiatal még a csapat. Most láttam az origo.hu-n, hogy most húszéves a Bonanza Banzai. Hát ez már aztán hír a javából! Micsoda utat tettek meg azok a srácok! A PUF 24 éves, az Emil Rulez hét, a Hiperkarma nyolc, a Quimby 18. A Kaukázus hároméves. Asszem.

Ti ilyen bölcsészpunkok vagytok, vagy mi? [robbanószer]
- Bölcsnek túl fiatal, punknak túl öreg. De kb. értem, hogy mi a baj azzal, ha valaki túllépi a saját szakmájának kereteit.

Miért pont a Kaukázus a zeneker neve? [cuky lány]
- Jó kérdés, jogos kérdés. Maga a földrajzi térség Európa és Ázsia határán van, a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger között. Örmény, grúz stb. Egykori Szovjetuniós tagállamok. Hogy mondjam, nincs az a magas, européer-civilizált hangulat, mégis eredetibb, mint az Örs vezér terén a HÉV felé igyekvő tömeg. A Kaukázus zenekar létezésével a kérdésekre világít rá. A fejjel falnak rohanó nyugati emberrendszer összeomlásának visszavonhatatlan következményeire. Be kell látni, hogy túllőttünk a célon. Te is, én is, mindenki a részese a kényelemnek, a jólétnek, és te is, én is részesei és kiváltói vagyunk a mérhetetlen környezeti pusztításnak. A Kaukázus egy üzenet.

Tetszik, hogy némi politikai fennhangot is belecsempésztek a dalokba. Ez gondolom tudatos. Mi az üzenet? [nonybaby]
- A politika választást jelent, de nem előrehozott választást. Se nem összekamuzott választást. Se nem hatalmat jelent. A politika, az én olvasatomban, képviseletet jelent. De ez sajnos egyelőre nem nagyon akaródzik megvalósulni. Például az én környezettudatos gondolataimat, cselekvési programomat nem képviseli senki. Ellenben a nyugdíjemelés folyamatosan napirenden van. Mi a fontosabb? A fiatalok vagy a nyugdíjasok? Persze nem lehet ezt így fekete-fehéren megmondani, mert mindkettő fontos. De az újításra, frissítésre mindig törekedni kell. Gondolatban, szóban, cselekedetben. A közösségfejlesztés a legjobb biznisz egy államnak. De ehhez a politikusoknak (még) nincs jó orruk.