Chikán Attila: Energiából a megfelelő kombináció a fontos

Vágólapra másolva!
Az energiahatékonyságról, az alternatív energiaforrásokról faggatták olvasóink a Vendégszobában Ifj. Chikán Attilát. Az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. energiaipari befektető vállalat befektetési igazgatója beszélt a magyarországi helyzetről, lehetőségekről, de elárulta azt is: milyen alternatív energiaforrásokból működtethető egy családi gazdaság, vagy akár Debrecen városa.
Vágólapra másolva!

Sziasztok, üdvözlök mindenkit, várom a kérdéseket!

- Mi az az energiahatékonyság egyáltalán? Az energiatakarékos izzó? [esessz]

- Az energiahatékonyság azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással érjünk el egy adott célt, legyen az akár egy termék gyártása, vagy mondjuk egy szoba kivilágítása. Ilyen értelemben az energiatakarékos izzó is lehet energiahatékony.

- Milyen alternatív energiaforrást használhatnánk Magyarországon? Nem süt eleget a nap, nem fúj eléggé a szél, lapos az ország... Szóval? Atom? [napszél]

- Van lehetőség biomasszára, geotermikus energiában sem állunk rosszul, néhány helyen a szélnek is van terepe mi például Mosonmagyaróvár mellett. Mind a három területen aktívak vagyunk.

- Miért nem támogatja az állam az alternatív energiát? [vulévu]

- Támogatja. A megtermelt alternatív energiát kötelező átvenni, a piacinál kedvezőbb áron, igazából ez a megvalósíthatóság egyik legfontosabb feltétele. Ez most az elektromos áramra igaz, a hőenergia más kérdés.

- Meg lehet-e becsülni azt, hogy például Budapest egy éves energiaellátásához mekkora területet kéne átállítani biomassza-termelésre? [kalevala]

- Mindent ki lehet számolni, de ez nyilvánvalóan túl nagy terület. A fontos talán az, hogy a biomasszának is legyen megfelelő aránya. Az alternatív energiatermelést jól lehet használni helyi igények kielégítésére, de nem biztos, hogy az a jó, ha csak nagy erőművekben gondolkozunk.

- Melyik jelenleg a legolcsóbb alternatív energiahordozó Magyarországon? [Zelteke]

- Talána biomassza és a biogáz. Ez főleg a helyi adottságoktól függ: hol mi olcsóbb.

- Mi a helyzet az energiafűvel, miért nem használják? [Dzót]

- Az energiafűvel az a probléma, hogy az ezzel fűtött kazánokat nagyon nehéz illetve költséges karbantartani. Az energiafű fű ugyanis "beleég" a kazánba. Energiafű ott jöhet szóba, ahol egy több lábon álló energiarendszer egyik elemeként használják, például egy olyan erőműben, ahol egy gázos, egy fatüzelésű, és egy energiafüves kazán van.

- Miért nem terjedt el Magyarprszágon a biodiesel? Mennyire fogja vissza ennek terjedését a köolaj-kereskedelem? [kzsolt88]

- Az EU 2010-re előírta a bioetanol és a biodízel minimális arányát az üzemanyagban, ezért a közeli jövőben több üzem is épülni majd. Ha jól tudom a Mol már tendert írt ki a biodízelre.