Kapás Katalin: A közjegyzőnek nincs havi fizetése

Vágólapra másolva!
Ne vegyünk meg olyan ingatlant, ahol az eladó nincs még tulajdonosként bejegyezve - tanácsolta a lakásmaffiás ügyek elkerülése érdekében az [origo] Vendégszobájában Dr. Kapás Katalin, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Kapás Katalin beszélt még a közjegyzői díjakról, valamint arról, hogy a tévés műsoroknál pontosan mit kell hitelesíteni.
Vágólapra másolva!

Miért kerül a közjegyző egy-egy 5-10 perces munkája egy átlagos ember néhány napi fizetésébe? [.morning-karma.]
- A közjegyzőnek nincs 5-10 perces munkája. 5-10 perc alatt egy aláírás-hitelesítés történhet meg, ami 1500 forintba kerül aláírásonként. Egyébként a közjegyzői okirat felvétele előkészítést és selejtezés nélküli őrzést igényel, aminek szintén vannak költségei. A közjegyzői díj mindig attól az értéktől függ, amellyel kapcsolatban az okiratot elkészíteni kérik. Ennek megfelelően nagyobb ügyértéknél több a közjegyzői díj, kisebb ügyértéknél kevesebb.

A szabadverseny hiánya okozza, hogy ennyire drágák a közjegyzői szolgáltatások? [jean luc]
- A versenynek nincsen köze a közjegyzői szolgáltatások díjához, mert azt minden országban az Igazságügyi Minisztérium határozza meg. De összehasonlítva a közjegyzői díjakat a környezetünkben lévő országok közjegyzői tarifáival, az egyike a legalacsonyabbaknak.

Ha jól tudom, csak 300-400 közjegyző van Magyarországon. Miért ilyen kicsi a számuk? [.morning-karma.]
- Mert az elvégzendő feladatok teljesítéséhez ez elegendő. Ugyanakkor a közjegyzőirodákban a közjegyző mellett közjegyző-helyettesek működnek, így a tényleges jogi ügyintézést végzők létszáma az említett létszám többszöröse. A létszám jogszabályban meghatározott, melyet az Igazságügyi minisztérium évente felülvizsgál és a felmérésének megfelelően folyamatosan bővít szükség esetén.

Igaz, hogy csak kihalásos alapon lehet valaki közjegyző? [jean luc]
- Nem igaz, lásd az előző válasz utolsó mondatát. A közjegyző jogi végzettséggel rendelkezik, szakvizsgát szerez majd ezt követően legalább 3 éves joggyakorlatot kell teljesítenie. A közjegyzők az igazságszolgáltatás részeként működnek, jogállásuk nagyon hasonlít a bírói jogálláshoz. A működésükkel szembeni követelmények is, például függetlenség, pártatlanság, a bíróhoz közelítik őket. Miután a bírók megválasztása is szigorú feltételekhez kötött, a bírók létszáma sem korlátlan, nyilvánvalóan a közjegyzők száma is hasonló szabályozáshoz kötődik.

Mennyi a közjegyzők havi fizetése és milyen plusz juttatásokat kapnak még? [Hege20]
- A közjegyzőnek nincs havi fizetése. A közjegyzői tevékenységért járó díjazásból kell az iroda működését megteremteni, fenntartani, és a kamara működéséhez hozzájárulni. Valamint a rábízott állami feladatok, például különféle nyilvántartások, okiratőrzés anyagi feltételeit biztosítani. Az év végi adózott eredmény biztosítja a közjegyzőirodák következő évi működésének alapját és a közjegyző jövedelmét. A közjegyző a díján kívül semmilyen egyéb juttatásban nem részesül.

Mi a közjegyzők véleménye az örökösödési adóról? [dalagi]
- Az öröklési illeték eltörlése nem érinti a közjegyzők tevékenységét, ezért csak magánemberként tudok róla véleményt mondani. Amennyiben az állami költségvetés elbírja, vagy le tud mondani erről a bevételről, mindenképpen erkölcsösnek és igazságosnak találom a teljes illetékmentességet közeli hozzátartozók esetén. Más a helyzet akkor, amikor az örökhagyó és az örökösök a rokonság távolsága miatt vagy a végrendeleti örökösöknél nincsen olyan szoros érzelmi kapcsolat, és nem a családi vagyon örökléséről van szó.

A magyar törvények szerint a hátrahagyott tartozások minden esetben öröklendőek? [jóképu idegen]
- Az örökös az örökhagyó tartozásaiért a rászálló, azaz megörökölt vagyonnal felel. Ha tudott arról, hogy az örökhagyónak tartozásai vannak, de ennek ellenére túladott az örökölt vagyonon, akkor az örökség erejéig a saját vagyonával is felelhet.

Fotó: Fábián Évi
"Kerüljük a kétes kölcsönügyleteket."

Hogyan lehet elkerülni a lakásmaffiát? Mire kell odafigyelni? [jean luc]
- Fel kell tárni a szerződéses hátteret a közjegyző előtt, mert a lakásmaffiás ügyek nagy része színlelet adásvételi szerződésekből keletkezett. Azaz a felek kölcsön vagy zálogügylet helyett ingatlan adásvételt kötöttek. Gyakorlati tanácsként mondhatjuk, hogy ne vegyünk meg olyan ingatlant, ahol az eladónk nincs még tulajdonosként bejegyezve, mert amennyiben az ő bejegyzési kérelmét elutasítják, a miénket is automatikusan el fogják utasítani. A tulajdoni helyzetről mindig a vevő által kiváltott friss tulajdoni lapról győződjünk meg. Valamennyi közjegyző iroda képes és köteles az ország egész területéről valamennyi ingatlan-nyilvántartásban nyilvántartott ingatlanról tulajdoni lapot adni, azaz nem kell sorban állni a földhivatalban. Kerüljük a kétes kölcsönügyleteket. Tárjunk fel minden körülményt a közjegyzőnél, vagy ha ügyvéd előtt járunk el, akkor ott.

A tévés szavazatszámláló műsoroknál a közjegyző egész pontosan mit hitelest jelenlétével? [dalagi]
- A közjegyző szerepe az ezekben az esetekben, hogy a szavazáskor történteket és elhangzottakat egy független jegyzőkönyvben tanúsítsa. Természetesen a közjegyző nem képes belelátni egy számítógép vagy egy telefonvonal belsejébe, de onnantól kezdve, ahogy az eredmény egy monitoron megjelent vagy kihirdetésre került, onnantól kezdve ez már nem manipulálható. A számítógépek és telefonrendszerek manipulációmentes működéséért más, erre hivatott szervek felelnek.

Ha jól tudom nincs minden országban közjegyző. Ott hogyan oldják meg például a hitelesítéseket? [sade]
- Nincs olyan ország, ahol nincs közjegyző, de tény, hogy az angolszász országokban a közjegyző csak hitelesít. A mi jogi hagyományunk és az európai jogi hagyomány szerint a közjegyző jogász, okiratokat készít és a bíróhoz hasonló jogállása van. Látnunk kell azt, hogy azok az államok, ahol modernizálják a közjegyzőséget, mert a gazdasági élet szükségesé teszi, inkább ezt az európai típusú közjegyzőséget veszik át. Például három évvel ezelőtt Kína.