Ádám Veronika: Mértékkel mindent szabad

Vágólapra másolva!
A Vendégszoba vendége volt Ádám Veronika orvos, biokémikus. A rendszeres testmozgás fontosságáról és az így szerzett sikerélmény jelentőségéről, valamint az elhízás veszélyeiről beszélgetett a kérdezőkkel.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Ádám Veronika: Tisztelettel köszöntjük a chat-szobába bejelentkezett érdeklődőket, várjuk a kérdéseiket!

Üdvözlöm! Miről szólt a mostani előadása? Mi a szakterülete? (ikork)
- A mostani előadásom az anyagcsere biokémiájáról szólt, arról, hogy hogyan reagálnak az egyes szerveink az éhezésre és a túltápláltságra, továbbá arról, hogy milyen stratégiáink lehetnek az elhízás ellen, és ha már elhíztunk, akkor a felesleges kilók leadása érdekében.

Mi a véleménye arról a kutatásról, mely szerint több évtizede betiltott vegyi anyagok maradványát fedezték fel különböző emberek vérében? Ön szerint ezek megléte mennyire veszélyes az emberi szervezetre? (ikork)
- Nem egészen tudjuk, hogy mire gondol, amennyiben a DDT nevű rovarirtóra (melynek felfedezése a maga idejében nagy tudományos eredmény volt), ezt a szert a fejlett országokban már nem használják, de a fejlődőkben gazdasági okok miatt még most is forgalomban van. Lebomlása rendkívül lassú, bekerül a szerves világ körforgásába, és mérgező. Ez a kérdés is rámutat arra, hogy a környezetszennyezés és -védelem globális, országhatárokon túlmutató probléma. Egyébként szakterületem az idegrendszeri sejtpusztulással járó betegségek molekuláris alapjainak kutatása.

Mivel foglalkozik tulajdonképpen a biokémia? (Vera_beby)
- A biokémia az élő szervezetben zajló molekuláris folyamatokkal foglalkozik.

Ön mit ért egészséges táplálkozáson? A "mit" vagy a "hogyan"-t? (coll)
- Az egészség szempontjából elsősorban az a fontos, hogy mit és mennyit, az általános emberi kulturáltság szempontjából természetesen ugyanilyen fontos az is, hogy hogyan. Az egészséges táplálkozást egyszerűen úgy tudnám összefoglalni, hogy mindent tartalmazhat, csak mértékkel.

Mennyire tud "cukorfüggőség" kialakulni? Létezik egyáltalán ilyen? Vagy ez csak pszichés, amikor, főleg diétánál, az ember már csikorgatja a fogait egy kis nasi után? (qwer)
- Annyiban van cukorfüggőség, hogy minden iránt függőség alakulhat ki, amit nagyon szeret az ember. És ezekről bizony nagyon nehéz lemondani. A diétát is célszerű úgy tervezni, ha a diéta szükségessé válik, hogy semmiről ne kelljen teljesen lemondani.

Mennyire van jövője ma Magyarországon egy biokémikus tevékenységének? Könnyebb vagy nehezebb boldogulnia, mint külföldön? (ikork)
- Nagyon remélem, hogy a biokémikusnak is van jövője Magyarországon, bár jelen pillanatban kétségtelen, hogy nehezebb a boldogulása itthon, mint a gazdagabb országokban. A biokémiát - mint a legtöbb természettudományt - nemzetközi kalákában művelik, a megszerzett ismereteket mindenki hozzáteszi az egyetemes tudáshoz. Magyarországon, ahol feltételeink rosszabbak a kutatásra, nehezebb és több munkával szerezhető meg minden olyan ismeret, ami meghatározó és fontos ebben az egyetemes ismeretanyagban. A mi eredményeinket nemzetközi folyóiratok közlik, amelyek szigorú szakmai bírálat után hagyják csak jóvá egy-egy közlemény megjelenését. Ebben a kompetitív világban olyanokkal kell azonos értékű tudományos eredményeket produkálnunk, akiknek a feltételei lényegesen jobbak, mint a mieink. Részben ez magyarázza és természetesen a jóval kedvezőbb jövedelem, hogy sok tehetséges magyar fiatal kutató próbál meg külföldön boldogulni.