Obersovszly Péter: Lábszagú magyar sztárvilág

Vágólapra másolva!
Obersovszly Péter a "lábszagú magyar sztárvilágról" írt botránykönyve nagyot ütött. Az Öljétek meg Tévémacit! című könyvben a magyar média híres alakjairól sorra (kiről névvel, kiről név nélkül) rántja le a leplet az egykor szintén médiaszemélyiség újságíró. Azt mondja haragszik kollegáira, és nem szeretne velük többé együtt dolgozni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem szereti őket. Obersovszky Péter a Csevegőszobában beszélt a könyvről, véleményének felvállalásáról és az esetleges következményekről.
Vágólapra másolva!

Elmondaná, milyen újságírói múltja van? (cool)
- Csak a lényegeseket. Gyakorlatilag részt vettem valamennyi új tévés és rádiós műsorban: a magyar nyelvű Danubius, Esti Egyenleg, tv2 és az első magyar hírrádió, az Inforádió indításában. Ezen kívül az írott sajtóban dolgoztam a Kis Újság-nál és a Köztársaság című folyóiratnak.

Árpa Attilát még valahogy csak-csak megértettem, hogy beszólt a médiában dolgozó ilyen-olyan arcoknak, de önnek miért volt oka erre az enyhén szólva is alpári kinyilatkoztatásra? (karl_boro)
- A könyv stílusa szándékosan olyan, amilyen alpári a viszony az újságírószakma egy részében, illetve a politikában. Ha egyszer bemenne a Parlamentbe és meghallgatná, milyen beszélgetések folynak odabenn, akkor talán azt gondolná, hogy a könyvem stílusa inkább az apácák lelkivilágához áll közel. Szerintem sokat finomítottam a valósághoz képest.

Miért támadja a magyar médiát hatásvadász elemek gyártása miatt, miközben (szubjektíve nézve) az ön könyvébe is bőven bekerültek effélék? (petey_t)
- Nem tudom, mi minősül hatásvadászatnak. Én a magyar médiát azért támadom, mert sok benne a hazugság. Általában véve nem a médiával van bajom, egy-két meghatározó szereplő súlyos hazugságairól írok, mert az szerintem veszélyes. Különösen azért, mert következmények nélkül marad. Ugyanez érvényes a politikára is.

Miért kell a kollégáit besározni? Pusztán a pénz miatt? (Lyrical81)
- Szerintem az sározza be önmagát, aki súlyos visszaéléseket követ el azzal az eszközzel, ami a legnagyobb hatású újságírói eszköz ma. Egyetlen új történetet le nem írtam, csak bizonyos összefüggéseket próbáltam bemutatni. Nagyon ijesztő az, ha a pénz miatt egyesek mindenre képesek, pláne akkor, hogyha egyébként se keresnének keveset.

Szeretném megkérdezni, miért pont most írta meg ezt a könyvet? Miből lett elege? (Agilulu)
- A felszínes baromságokból, a veszélyes hazugságokból, a színvonaltalan politizálásból. Egyszer csak el kell döntenie az embernek, hogy miben vesz részt és miért. Mindenkinél máshol van a küszöb, ami után nem csinálja tovább.

Tükörbe tud nézni ezek után??? (Lyrical81)
- Nem ezek után, hanem most végre.

Van egyáltalán olyan kollégája, akivel nincs semmi baja? (Lyrical81)
- Körülbelül ötszáz embert ismerek jól ebben a szakmában, legalább ugyanennyi tanítványom dolgozik. Körülbelül tíz esetet emeltem ki, mert rendkívül fontos jelenségeket testesítenek meg. Ráadásul rájuk is úgy tekintek, mint a családtagjaimra, pont ugyanazt csináltam, mint a kisgyerek, gyűjtöttem a spenótot, aztán ki vele. Ilyeneket az ember csak arról ír le, akit, vagy akiket szeret. Az, hogy haragszom rájuk, és nem szeretnék soha többé együtt dolgozni velük, nem jelenti azt, hogy nem szeretem őket.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Van valami valóságalapja a könyvében szereplő ismert emberekről írtaknak? (pgcsoport)
- Jó hírszerkesztő az MTI-ből dolgozik. Minden történet dokumentálható. Sajnos.

Miről szól pontosan a könyv? (System_ofa_down)
- Arról, hogy miért nem lehet Magyarországon Amerikát játszani. Se a médiában, se a politikában. Fábry erre azt mondta, Leányfalura zárja be magát az elmebeteg anglománia elől. Magyarországot csak Ausztriával szabad összehasonlítani, tovább egy lépéssel se menjünk. Hihetetlenül ciki, hogy úgy érzem magam, mint az ötvenes években a Szabad Nép-félórákon. Közhelyek, butaságok, hazugságok, talajtalan álmodozások, csak most Moszkva helyett Brüsszelt mondanak. Ebből elég. Mert így ebből az országból nem lesz semmi.

Ha el akarta mondani az igazságot a médiában zajló dolgokról, akkor miért nem nevezett minden szereplőt a saját nevén? Aki nem ismeri elég jól a média szereplőit, sok esetben téves következtetésekre juthatott. (braun-girl)
- Más dolog az ügyeskedés, és más dolog a visszaélés vagy hazugság. Ez a határvonal döntött arról, kik szerepelnek névvel és kik név nélkül.

Mondana egy rövid történetet - mintegy ízelítő gyanánt - azoknak, akik nem tudják, hogy elolvassák-e a könyvét? Egy kis botrányra gondolok, amit ön írt le elsőnek. (Akos)
- Figyelmükbe ajánlom annak az operatőrnek a történetét, akit mínusz 15 fokban kizártak egy parlamenti folyosó kilépőjére, és ha nincs nála mobiltelefon, ráfagyott volna a panorámára miután elszívta a cigarettáját, miközben a képviselők kedvesen dohányoztak a tilalom ellenére odabent a melegben. De annak a hölgynek a történetét is ajánlom a figyelmükbe, aki miután megtudta riport közben, hogy az ország egyik legnagyobb balhéját kiváltó brókerügy főszereplőjét esetleg letartóztatják, ahelyett, hogy tette volna a dolgát, előtte sietett inkább figyelmeztetni az illetőt, és ezzel szerintem bűnpártolást követett el.

Szerintem ez nem "Amerika-játszás", hanem durva banánköztársaság Balkánnal spékelve. Erről mi a véleménye? (nincsbocsanat)
- Hááát... nem jár nagyon messze az igazságtól. Annyit azért elárulok, hogy a jelenlegi kormányfő környezetében vannak emberek, akik amerikai forgatókönyv szerint intézik a kommunikációt. És az is angolszász - közelebbről brit - eljárás, hogy a tanácsadók általában azt mondják az illetékeseknek, a kormányon lévők inkább ne csináljanak semmit, mert abból csak baj lehet.

Forrás: [origo]

Fog még munkát kapni a médiában? A könyv után ki alkalmazná? (videkrol)
- Ajánlatot éppen kaptam, de az előbb már elmondtam, hogy nem feltétlenül akarok az elektronikus médiában dolgozni. Amúgy meg elég cikinek tartom, hogy annak kell magyarázkodnia, aki leírta az igazat, akik meg sumákolnak, azok jól vannak - de hát a világ már csak ilyen, legalábbis jelenleg.

Mikor fogant meg az ötlet, hogy megírja ezt a könyvet? Árpa könyve előtt vagy után? (karl_boro)
- Tavaly október végén. Amikor brutális sunyisággal iktatták ki a tévéműsorunkat és ebrudaltak ki egy csomó tehetséges embert úgy, hogy pénzhiányra hivatkoztak, miközben a már százszor véglegesen eladott MTV-ből továbbra is dől ki a pénz. Ez körülbelül másfél évvel az Árpa-könyv utáni történet. És mindösszesen néhány hónapos.

Ön szerint nem késő, hogy ezt a könyvet megírta? Szerintem ma itt egy ilyen könyvvel már nem lehet változtatni a dolgokon. Vagy egyáltalán cél lehet ez? (cool)
- Vállalom, hogy végzetesen naiv vagyok, vagy szentimentális. Azt nem gondolom, hogy a világot meg lehet váltani. Azt viszont igen, hogy a világ változik. És a változás csak úgy fog menni, ha egyre többen megmondják a véleményüket. Iszonyúan sok embernek van baja azzal, ami körülötte vele történik, de inkább hallgat, mert félti a megélhetését. Ezt megértem, de egyszer csak többen és többen jutnak majd el odáig, hogy elegük lesz a kiszolgáltatottságból és a bólogató hallgatásból. Lehetett volna alaposabb és jobb könyvet is írni, nem is kell feltétlenül egyetérteni a megállapításokkal, sőt. A legfontosabb tanulság az lesz sokak számára, hogy van élet egy ilyen könyv után is. Tehát nem kell feltétlenül félni attól, hogy az ember felvállalja a véleményét vagy önmagát. Ha ez át tud menni, akkor megérte.