Dr. Csernus Imre: Nem vagyok Isten, sem ördög

Vágólapra másolva!
Dr. Csernus Imre szenvedélybetegekre szakosodott pszichiáter. Sajátos munkamódszerei és egyéni stílusa révén megítélése meglehetősen ellentmondásos mind a kollégái, mind páciensei körében. A Társalgóban elmondta: fiatalabb korában tudatlanságból ő is kipróbálta a drogot, és mivel rengeteg megoldatlan porblémája volt, egy időre a rabjává vált. Most többnyire drogfüggő fiatalokkal foglalkozik. Saját elmondása szerint régebben előfordult, hogy valamelyik páciense és közte barátság szövődött, ám ez ma már nem jellemző. Egyébként nem szeret csetelni, mert zavarja, hogy nem látja a beszélgetőpartnere szemét.
Vágólapra másolva!

Szép jó napot mindenkinek! Remélem, hogy nem fogunk unatkozni. Őszintén beszéljünk akármiről!

Tulajdonképpen mit akar sugallni a Drogma című könyv? (aDrogma) (BakHangya)
- Egyrészt a társadalomban érzékelhető rettenetesen merev dogmákra utal, másrészt a mai drog körhelyzetre Magyarországon. Vicces összecsengés.

Kiknek szól a könyve? Hogyan éli meg a kialakuló sztárságot? (Film, könyv, cikkek, városi legenda...) (wolfsheim)
- A könyv mindazoknak szól, akik azt gondolják, hogy az érzéseiket nincs értelme kimondaniuk. Különösen azoknak, akiket szeretnek. A probléma: ha kimondom, akkor sérülni fogok, de ha nem mondom ki, akkor a másik honnan tudhatja például azt, hogy ő fontos nekem. Továbbá azokat a folyamatokat foglalom össze, amelyek egy pszichiátriai rendelőben zajlanak: szülő-gyerek viszonyokat, manipulációkat, játszmákat. Mindezeket különböző addikciós esetek, emberi tragédiák alapján.

"Csak" drogosakkal foglalkozik? Depisekkel, egyebekkel nem? Magánpraxisa van? (outsiderrr)
- Nem, nem csak drogosokkal. Olyan emberekkel foglakozom, akik menekülnek a realitások elől. Magánpraxisom még nincs. Telefonszám: 30/445-57-25.

Hol az a pont, amelyen túl addikciónak tekintünk valamit? Az életben sok a rendszer: naponta eszünk, van, aki a körmét rágja és van, aki sós ropit.(wolfsheim)
- Onnantól addikció, amikor már nem én diktálok, kiszolgáltatott vagyok, de azt nem merem bevallani magamnak. Hajtogatom, de már nem én vagyok az úr.

Én már átéltem egy hat hónapos kezelést. Másfél éve tiszta is vagyok. Nagyon szeretném elolvasni a könyvét. Nem adatott még meg, hogy megvegyem, mert sajnos kétezer forint is sok nekem néha, de igyekszem elolvasni. Már az első pár sor is érdekes volt, amit a boltban olvastam belőle. (Whisper)
- Remélem, hogy hasznát veszed.

Létezik-e "addiktív" személyiség? Mitől lehet? (wolfsheim)
- Nagyon sokat számít a családi minta. Az addiktív személyiség lényegében egyenértékű a dependens személyiségzavarral, amikor valaki élete fontos döntései előtt mindig másra támaszkodik, másra hagyatkozik. Lehet ez akár drog, alkohol, zabálás, internet, vásárlás, gyógyszerszedés, satöbbi.

Ha valamit bármikor gond nélkül abba tudok hagyni (bizonyítottan, nem csak hiszem), ellenben (túl) sokat csinálom, akkor függök vagy nem? (wolfsheim)
- Ha ez nincs kihatással az életedre és a párkapcsolati, szociális szférádra, akkor nincs gond.

Ha valaki (például én:) 20 éves kor fölött, ritkán (havi egyszer) elszív egy füves cigit (de soha semmi mást), az mekkora baj? Szerintem abszolút ura vagyok a dolognak, és nem fordítva. Ráadásul olyan élményeket élek így át, amelyektől - úgy érzem - jó irányba fejlődik a személyiségem. Szerintem ilyen feltételek mellett egy ilyen transzperszonális élmény építő is lehet. (nowanda)
- Amíg ez nem árt neked, a párkapcsolatodnak, a munkádnak, addig valószínűleg nem gond. De hát azt, hogy gond-e vagy nem, a környezet fogja eldönteni, mivel ők tükrözik a viselkedésedet.

Támogatja-e a könnyűdrogok legalizálását? (Mr_pippppin)
- Nem. Egyrészt a fű THC-tartalma az utóbbi pár évben ugrásszerűen megnőtt, ezért a hozzászokás gyorsabb. Másrészt az egyik legkifejezőbb magyar mentalitás, hogy a dolgokat orrvérzésig csináljuk, mindent beleadunk, akár munka, párkapcsolat vagy bármi más. Ivásban a másikat az asztal alá. A könnyűdrogoknál is ez a helyzet.

Mi a véleménye a Kendermag és a Magyar Kender Szövetség munkásságáról? (Dexter)
- Szükségesek. De fontos, hogy megkülönböztessék, hogy kinek szánják az üzenetüket, mert erről másként fog gondolkodni egy tizenéves srác és másként egy önmagát megvalósító, kialakult egzisztenciával, párkapcsolattal rendelkező harminc éves.

Maga szerint mikor valósulhat meg (ha megvalósulhat) a veszélytelen könnyűdrogok dekriminalizálása vagy legalizálása? (Dexter)
- Ha ez megfelelő önismerettel fog társulni, aminek következtében az egyén el tudja dönteni, hogy meddig jó neki vagy nem jó neki, megéri vagy nem éri meg. Talán akkor. De ez szerintem több tíz év, mert nagyon sok ember a legalapvetőbb és legnyilvánvalóbb problémáival sem mer szembenézni manapság.