Studniczky: Felvesszük a versenyt a hokinemzetekkel

Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong évről évre erőn felül teljesít, és rendre kellemes meglepetést okoz a szurkolóknak, a nagy álom, az A csoportos világbajnokság egyelőre még nem jött össze, de ha minden jól megy, akkor pár éven belül hazánkban fogadhatjuk a sportág nagyhatalmait, hiszen a magyar szövetség megpályázta a 2012-es rendezést. Studniczky Ferenc, a honi szövetség első embere a Vendégszobában többek között azt is elmondta, hogy mi minden kell ahhoz, hogy az álom valóra váljon, de azt is megtudhattuk tőle, hogy milyen lehetőségek rejlenek az utánpótlásban, milyen hatással van az egyre több fedett jégpálya a sportág fejlődésére és hogy hol érdemes körülnézniük azoknak a lányoknak, akik jégkorongozni szeretnének.
Vágólapra másolva!

- Legközelebb Svédország válogatottja érkezik majd Magyarországra. Lehet tudni esetleg többet az idei válogatottprogramokról, tervekről? [karl boro]
- A 2007-es év csúcspontja lesz március 29-e és 30-a, amikor az olimpiai és világbajnok svédekkel játszik csapatunk a Papp László Sportarénában és a debreceni Főnix csarnokban, ez olyan kuriózum, amire nagyon ritkán adatik lehetőség. Válogatottunk további programja úgy alakul, hogy február közepén Lengyelországban játszunk egy felkészülési tornán, majd április 15-től a divízió I-es vébén veszünk részt Ljubljanában.

- A napokban kellett leadni a 2012-es világbajnokság rendezésére benyújtott pályázatot. Milyennek látja az esélyeinket? [jl picare]
- Nem könnyű a helyzetünk a pályázattal kapcsolatosan. Egyik komoly hátrányunk, hogy nem szereplünk még az A csoportos csapatok között, az áprilisi divízió I-es vb után remélem, más lesz a helyzet. A jelenlegi pályázó országok - Svédország, Finnország, Csehország, Dánia - mindannyian az A csoportban szerepelnek, a svédek ráadásul 2006-ban világbajnokságot és olimpiát nyertek, ez komoly előny lehet majd a májusi kongresszuson a szavazásnál. Ami a pályázatunk esélyeit illeti: a többiek már a tavalyi szavazás alkalmával is komoly vetélytársnak tekintették, és úgy gondolom, így lesz idén is.

- Mennyire támogatják a nagyok, hogy egy hokiban még nem akkora nevet szerző ország vébét rendezhessen? Mekkora a beleszólásuk? [jl picare]
- A nagy hokinemzeteknek komoly beleszólásuk van a nemzetközi hokiéletbe, nem csak a vb-rendezés pályázatával kapcsolatban. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy vb-rendezés nagyon komoly anyagi és szakmai nyereséget jelent a rendező országnak, ebből adódóan nagyon erős konkurenciaharc zajlik, és ebben a rivalizálásban sokkal többet kell tenni egy kis hokinemzetnek ahhoz, hogy a nagyokat meg tudja előzni. De mi felvesszük a kesztyűt!

- A szlovákok tavaly azzal tudták elnyerni aa vb-rendezést, hogy a poltikai élet jeles szereplői a pályázat mögé álltak. Nálunk lehet -e számítani hasonlóra, vagy nincs szem előtt a sportág a felsőbb körökben? [jp papin]
- Biztos vagyok benne, hogy a politikai élet szereplői is támogatják majd elképzeléseinket, már az elmúlt évi pályázati munkánk alatt mind a fővárosi, mind a fehérvári önkormányzat támogatta terveinket. Nagyon nagy dolog lenne, ha vb-pályázatunk kapcsán hasonló támogatást kaphatnánk, mint a szlovákok. Úgy gondolom, hogy az elkövetkezendő hetekben ezt is tisztázni tudjuk majd a sportot felügyelő államtitkársággal és a kormány tagjaival. Ez a támogatás elengedhetetlenül szükséges, hogy a pályázatunkat sikerre vigyük.

- Az állam és a Magyar Jégkorong Szövetség miért nem támogatja az amatőr jégkorongot? [Nadinee26]
- Elöljáróban azt szeretném mondani, hogy még az egyetemleges magyar jégkorongsport sem érte el a profi színvonalat. Ez azt jelenti, hogy sportágunkban döntően amatőrök sportolnak, legtöbb esetben a szülő, a versenyző vagy a klub a saját pénzét teszi be, hogy sportolhasson. Az állami támogatás a költségvetésünk 5-8%-át teszi ki, amelyből döntően az utánpótlás fejlesztését segítjük. Jelenleg, de úgy gondolom, hogy középtávon is közvetlen klubtámogatást így nem tudunk adni.