Nádasdy Ádám: "Bárkiből lehet profi táncos"

Vágólapra másolva!
Nádasdy Ádám, a Budapest Balett művészeti vezetője járt a Vendégszobában. Olvasóink kérdéseire válaszolva kiderült, hogy a balettruha egyáltalán nem kényelmetlen, és hogy a Táncművészeti Főiskolát valóban nagyon nehéz elvégezni. Persze, a kevésbé nyilvánvaló felvetésekre is érkezett válasz, például egy mondatban azt is megtudhatjuk, hogy mi a balett lényege.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! Minden kérdést szeretettel várok, például a Budapest Balett bemutatójáról, ami péntek este fél kilenckor volt a Margitszigeten!

A balett az sport? [Hősembernő]
- Művészet. Ami a sportolók fizikai teljesítményét kívánja meg.

A balettot hány éves kortól lehet elkezdeni? [virágszál0]
- A balettot ötéves kortól el lehet kezdeni, de akkor még csak mozgáskoordinációs tréningeket adnak, mert az izomzat nagyjából nyolc-kilencéves kortól kezd úgy kifejlődni, hogy alkalmas legyen erre a munkára.

Milyen bemutatóra készül a Budapest Balett társulata? [jl picare]
- Vivaldi: Négy évszak, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik, ugyanis lemegy az első felvonásban az eredeti Vivaldi Négy évszak, míg a második felvonásban abszolút átdolgozott, elektronikus zenére újraírt mű hangzik majd el, ami a mai fülnek nagyon izgalmas, és látványban is egyedi. Nagyon fiatal és dinamikus társulat vagyunk, mai mozgásvilággal és gondolkodásmóddal.

Üdvözlet, azt szeretném megtudni (nem értek a baletthez), hogy nem kényelmetlen-e a szűk balettruha? [BLacika87]
- Nem kényelmetlen, abszolút kihozza a test formáját, ezért tökéletesen kell karbantartani a balettművészeknek magukat, sőt, még kényelmesnek is mondható, mert nem zavar sehol!

Mióta foglalkozik a balettel? [Pettry17]
- Huszonöt éve foglalkozom a balettel, elvégeztem a Táncművészeti Főiskolát, azóta a Magyar Nemzeti Balettnél táncolok és mellette tanítok, valamint a Budapest Balett művészeti vezetésével foglalkozom.

A jazzbalett hasonlít a baletthoz? [Hősembernő]
- A jazzbalett lépései a klasszikus balett metodikájából épülnek fel. Aki igazán jól akar jazzbalettozni, annak szüksége van a klasszikus balett alapjaira, és koordinációira. Ha tényleg jazzbalettről van szó és nem hip-hopról.

Helló, én csak érdeklődöm, hogy az MTF-en belül működik ez a balett? Bocsánat a megfogalmazásért! [sexylola@]
- Nem. Ez egy különálló balettegyüttes, ami másfél éve alakult fiatal, tehetséges balettművészekből, akik már elvégezték az MTF-et, vagy a győri iskolát, vagy a pécsit és önálló produkciókkal rendelkezünk. Az MTF csak egy iskola. Mi meg egy balettegyüttes vagyunk.

Én nagyon szeretem a balettet, csak sajnos ezért sokan kinevetnek! Hogy lehetne megismertetni velük az igazi művészetet? [NLaciSzalka]
- Nem kell rögtön az Operaházba bevinni őket a Hattyúk tavá-ra, hanem egy sokkal könnyedebb, kortársabb balettelőadásra kell elvinni őket. Mi is ezeket az embereket céloztuk meg, azért vannak olyan darabjaink, melyek a klasszikus műveket, modern hangszerelésben állítják színpadra. Így meg tudjuk közelíteni azokat az embereket, akik egy kicsit ódzkodnak ettől a műfajtól.

Mi a balett lényege? [csikkes16]
- Kifejezni a gondolatainkat, érzéseinket, érzelmeinket a mozgás nyelvén, úgy, hogy minden ember számára érthető legyen. Egyben egy különleges mozgásvilággal nagyon szép élményt nyújtani az embereknek ahhoz, hogy a rohanó világ problémáit kicsit elfelejtsék, kikapcsolódjanak, és egy gyönyörű, plasztikus mozgásvilággal megadhassuk nekik a tökéletes komplex szórakozást.

Igaz, hogy a Táncművészeti Főiskola borzasztóan magas követelményeket állít fel, hogy csak a legjobbak végzik el? [Fleur de Líz]
- Igaz. Mi például majdnem harmincan kezdtük el, és az eredeti harmincból ketten végeztük el. Közben jöttek-mentek az emberek. Egyébként reggel nyolckor kezdtünk, a szakmai foglalkozásokkal, ami egész délelőtt tartott, majd háromnegyed óra ebédszünet után kezdődtek az iskolai foglalkozások, ami este hatig tartott. Így telt a "gyerekkorom".

De közben tönkreteszik magukat az előadók a kényszer-fogyókúrákkal. Ez nem probléma az embereknek? [Tsumee]
- Nincsenek kényszerfogyókúrák, nincsenek kilóhatárok, esztétikai látvány van. Nincsenek súlymérések, nincsenek mérlegelések, mindenki a saját magasságához és testalkatához képest kell, hogy jól kinézzen. Úgy, hogy közben ereje, izomzata abszolút megfeleljen a követelményeknek.