Kaldeneker György: Legyen benne valami furfang!

Vágólapra másolva!
Évek óta, nap mint nap izgalmas, új recepteket prezentál az [origo]olvasóinak, akik ezúttal az első önállóan elkészített ételről, a klasszikus magyaros és az egzotikus ízekhez fűződő viszonyáról, és a tökéletes brassói titkáról kérdezték. Kaldeneker György, a Női Lapozó szakácsa a Vendégszobában.
Vágólapra másolva!

Szevasztok! Ettetek már valamit? Mit főzzek nektek? Bombázzatok kérdésekkel.

Szia! Hogy lett belőled szakács? Mármint milyen elhatározás alapján? [Csipisz89]
- Előbb volt meg a főzés szeretete, már 5-6 éves koromban is a konyhában sündörögtem, aztán így, hogy jól érezetem magam a konyhában, automatikusan jött a szakács szakma.

Jó napot. Mi volt az az étel mit elősször önnálóan készített?[kisbobek]
- Befőtt volt: összeszedtem a kertből az éppen érő gyümölcsöket, pelepakoltam egy üvegbe és megkértem a nagyit hogy készítsen rá cukros levet és dunsztolja ki. Aztán télen, a vasárnapi rántotthús mellé, előszedtem a spejzból. Nagy sikere volt.

Mit szeretsz a legjobban főzni/sütni?[nikyy14]
- Kreatív és az egészséges ételeket,melyek a legjobban a szívemhez ill. gyomromhoz is közel állnak, de például, amióta kitalálták a színes tévét, szeretek színesen is főzni.

Mi a kedvenc kajád? [BUDZSI]
- A tökfőzeléktől kezdve jöhet bármi jópofa. Szeretem az egyszerű ételeket, de mindig legyen benne valami furfang.

Két kanál só pluszba az már furfang?[csemy]
- Az már gyilkosság, a túlzott konyhasó használata árt az egészségünknek, de például, ha sok friss fűszernövényt használsz az ételed elkészítéséhez, nagy mennyiségben csökkentheted a konyhasó használatát. Na látod,ez a furfang!

Milyen fűszerek válthatják ki a só használatát?[varázspor]
- Talán minden friss fűszernövény alkalmas rá. Nálunk legelterjettebbek és ismertebbek közül is a legegyszerűbbek pl.: petrezselyem zöldje, kapor, metélőhagyma, kakukkfű, zsálya, oregáno, bazsalikom, majoranna - és még sorolhatnám, talán, az összeset.

Melyik vagy milyen szakkáccsal dolgozna szívesen? Mi Önnél a furfang?[Andica3...!!!]
- Azokat a kollegákat szeretem,akiknek nem kell sokat magyarázni,akik egy nézésből vagy csak egy szóból tudják a következő munkafázist. De jó ha az a kollega akivel együtt dolgozom, tud azonosulni az én gondolataimmal. Hogy mi a furfang? Azt mondják, hogy amit "szoktak" azt a Kaldeneker nem szereti - ha egy megszokott ételt egy picit megváltoztatunk, a megszokottól eltérően nekem már furfangos. Így született pl.: a levendulás szamócadzsem és a paprikalekvár is.

Hogyan tudná leirni a jővő szakácsait? gépek tudják helyetesiteni majd a szakácsokat? A nanótechologia!?[Sz.R.Zsolt001]
- Talán már most ez van. Az én tanulókoromban akkor kezdhettünk neki a főzésnek,amikor sikerült tüzet csiholni egy 10 négyzetméteres óriás ipari sparheltben. A mai kollegák már számítógéppel vezérelt sütő, gőzölő pároló, főző és rántotthús gyártó a NASA álltal kifejlesztett csodákban, távirányítóval vezénylik le az ételkészítést.

Melyik étel volt a legnehezebb számodra elkészíteni?[Baxxter]
- Nagyon sok volt, mert hát, senki sem születik (tisztelet a kivételnek) tökéletes főzési tudománnyal, de hát ezek a kihívások. Ha a nehéz munkát egyszer jól megcsinálod, következő alkalommal már gyerekjáték lesz elkészíteni.

Szép napot kívánok, mi az az étel amit elkészített s a legfurcsább volt pályafutása során?[slider23]
- Extrém kajákat még nem készítettem,de Kínában a piacon akár vásárolhattam is volna alapanyagot a sültkukachoz vagy a grillezett patkányhoz, de árultak ott kutyát rántani is.

Van specialitása amihez ragaszkodik amit magáénak vall?[DJ MEXX]
- Paprikalekvár, erre nagyon büszke vagyok, de nagyon sok zöldségből készült lekvárt is tudhatok magaménak.

Mi lenne, ha az egyik ételedre azt mondaná egy nálad híresebb szakács, hogy nagyon rossz?[Andica3...!!!]
- Először is megnézném, hogy ki az, és mitől is lett híres az a szakács. Aztán elgondolkodnék azon, hogy igazat beszél-e.

Mi élete legnagyobb szakmai csalodása?[Andica3...!!!]
- Hogy a hazai vendéglátás nem olyan, mint ha egy kicsit nyugatabbra tekintenénk. Lenne még mit tanulnunk.