Szendi Gábor: A gyógyszeres kezelés sokszor zsákutca

Vágólapra másolva!
Szendi Gábor pszichológus, a Női lapozó tanácsadója a Vendégszobában válaszolt olvasóink kérdéseire. A beszélgetésből kiderült, hogy kiből lehet jó pszichológus és milyen adottságok szükségesek a segítő foglalkozáshoz. Kiderült, hogy hogyan kezelhető a ma oly "divatos" pánikbetegség, hogy mi a gond a gyorsan felírható depresszióellenes szerekkel, vagy hogy hogyan is működik valójában a kioltás, mellyel féltékeny partnerünket tudjuk kisegíteni bajból.
Vágólapra másolva!

- Melyek a leggyakoribb kérdések, amellyel megkeresik? (zsolt_01)
A leggyakoribb kérdések az emberi kapcsolatok problémáival foglalkoznak, az emberek számára a kapcsolatok a legfontosabbak, és ezért ezzel van a legtöbb probléma. Gyakori kérdés, amit úgy neveznék, hogy "magányos nő - házas férfi szindróma", amiből számtalan bonyodalom származik.

- Mi kell ahhoz, hogy az emberből jó pszichológus legyen? Mert én is majd idővel az szeretnék lenni. Melyik egyetemre, főiskolára jártál? (flobabee)
Pszichológusképzés Pesten a bölcsészkaron van, illetve a Pázmány Péter egyetemen, de van pszichológusképzés Debrecenben, és ha jól tudom, Pécsett is. Mérei Ferenc egyszer azt mondta, hogy a jó pszichológus a gyógyult neurotikus, ami azt jelenti, hogy nem árt, ha a pszichológusnak voltak olyan problémái az életben, amelyeket meg kellett oldania és remélhetőleg sikeresen oldotta meg. Fontos még az elhivatottság abban, hogy az emberi kapcsolatokat és az embert magát kíváncsian közelítse meg, és tudjon előítéletmentes lenni.

- Szeretnék én is ilyen jellegű pályára kerülni. Hogyan tudnám meg, hivatalos teszt nélkül, hogy alkalmas vagyok-e rá? (jonathan_xxx)
A pszichológussá válást teszttel nem lehet bejósolni, ha úgy érzi, hogy alkalmas erre a pályára, neki kell látni, felvételizni, elvégezni az egyetemet, és menetközben úgyis kiderül, hogy van-e a pályához affinitása, vagy sem. Nem elvesztegetett idő, ha menetközben rájön, hogy mégsem akar gyakorló pszichológus lenni, hiszen ezzel a diplomával később nagyon sokféle pályára mehet még.

- A pszichológusok egy idő után nem válnak a betegekké? (SimOne05)
A pszichológusokat leginkább a kiégés szindróma fenyegeti, ez minden segítő foglalkozásban komoly veszély, de jól képzett pszichológusok ez ellen tudnak védekezni. Természetesen előfordul a szakmában, hogy egynémely pszichológus megbetegszik, kiég.

- Mi okozza a pánikbetegséget és melyek a legfőbb (legjellemzőbb) tünetei? Mi a gyógymód? Csak gyógyszeres kezelés lehetséges vagy éppen hogy nem? Beszélne erről kicsit részletesebben, mert ezzel a problémával küszködtem, de úgy tűnik, magától elmúlt. Lehetséges ez? (m_jackson)
A pánik tulajdonképp egy szorongásos zavar, amit a média és a pszichiátria enyhén szólva mitizált. Minden szorongásos zavar hátterében életproblémák, nehézségek, veszteségek állnak, és hogy a pánik egy speciális alfaja a szorongásos zavaroknak, az azért van, mert a pánikban a szorongás rohamszerűen tör rá az illetőre, és a roham alatt a szorongás eléggé intenzív. Nagyon sokan megrémülnek a testi tünetektől, mert valami veszélyes betegség jeleinek vélik, valójában a szorongás testi tüneteit élik át. A gyógyszeres kezelés a tapasztalatok szerint nem hatékony és nem oldja meg a problémát. Mivel a pánik hátterében általában negatív rejtett gondolatok és feltevések vannak, melyeknek a lényege, hogy egy ártatlan testi tünetet észlelve a személy megrémül, hogy megint az ijesztő roham kezdődik, és az efölötti szorongása az, ami tulajdonképp kialakítja a rohamot. A leghatásosabb kezelési mód kognitív viselkedésterápia, ennek egy alfaját direkt a pánikbetegség kezelésére fejlesztették ki, és ez garantálja a pánik végleges megoldódását. Egyénileg is leküzdhető, hogyha az ember megtanulja elfogadni az apró tüneteket és megtapasztalja hogy nem lehet százszor infarktust kapni, jóllehet már százszor hitte azt rohamai alatt, hogy most jön az infarktus. Az, hogy magának spontán elmúlt a pánik, az feltehetőleg abból fakad, hogy közben megváltozott az élete, oldódott a stressz.

- Ön mit ajánl arra az esetre, ha valaki a pánikbetegsége kezelésére kapott nyugtatók, illetve kedélyjavítók miatt gyógyszerfüggő lett? Milyen kezelés következzen ezek után? (cool)
A pánikbetegségben alkalmazott gyógyszerekhez (antidepresszánsok, nyugtatók) valóban kialakul hozzászokás, és a fő probléma, hogy amikor ezeknek a gyógyszereknek a szedését abbahagyja valaki, akkor gyakran súlyosabb állapotba kerül, mint a gyógyszerszedés előtt. Ezért az a gyakorlat, hogy a gyógyszerek elhagyását nagyon fokozatosan kell végezni, és még hatékonyabb a gyógyszerelhagyás és a megjelenő negatív tünetek kivédése, ha az illető pszichoterápiás segítség mellett hagyja el a gyógyszereket.

- Bátyám pszichológiai tesztre megy. Mire ügyeljen a legjobban, hogy sikeres legyen a teszt? (flobabee)
A pszichológiai tesztekbe nagyon gyakran hazugságskála is be van építve, úgyhogy ha valaki nagyon ügyeskedni akar, hogy sikeres legyen a teszten, azzal csak elárulja, hogy befolyásolni akarta tudatosan a teszteredményt. Ahhoz a tesztet nagyon kéne ismerni, hogy valóban lehessen manipulálni, de sok értelme nincsen. Hiszen ha a teszt azt mutatja, hogy bátyja nem alkalmas valamilyen feladatra, akkor jobb, ha ezt elfogadja.

- Miben nyilvánul meg az, hogy hazugságskála van a tesztben? Ez hogy van benne a kérdésekben, illetve tesztben? (flobabee)
A hazugságskálák a tesztekben nem külön kérdések, vagy legalábbis nincsenek csillaggal megjelölve:) Tehát nem könnyen felismerhetők. De például valakitől azt kérdezik, hogy hazudott-e már életében, és erre azt válaszolja, hogy nem, akkor ha máskor nem, most biztosan hazudott. Az ilyen típusú kérdéseket külön skálába kigyűjtik és összegzik. Sok tesztben nem is hazugságskálának nevezik, hanem fokozott szociális megfelelési igénynek.