Zoób Kati: Őrzöm az ország kézműves kultúráját

Vágólapra másolva!
Zoób Kati divattervezőnő a Társalgóban elmondta, hogyan válhat valaki divattervezővé, hogy az idén nyáron milyen színek a divatosak, s hogy milyenek a jó modellek, akikkel jó együtt dolgozni. A híres divattervezőnő azt is elárulta az olvasóknak, hogy milyen hírességeknek tervezett már ruhát, mi a véleménye a megasztáros Lakatos Márk munkájáról, és hogy mi értelme van a kifutón látható, hordhatatlan abroncsruháknak.
Vágólapra másolva!

Kedves Kati! Mióta tervez ruhákat? (cool)
Mindig is terveztem ruhákat, már gyerekkoromban is, mint utólag kiderült. Nekem ez mindig játék volt és hobbi. Divattervezéssel igazán 1994 óta foglalkozom, ekkor volt az első önálló bemutatóm. A tervezés számomra azóta is a legjobb játék és a legjobb hobbi.

Azt mondják, ma az kerülhet jó állásba ebben a szakmában, aki ismeri Önt. Mit gondol erről? (mayochick)
Ez zavarba hoz. A mi csapatunk egy rettenetesen nagy belső erővel rendelkező csapat. Általában az történik, hogy aki hozzám eljön néhány nap próbamunkára, az vagy néhány nap múlva elmenekül, vagy végleg ott ragad. A jóízű életrajzok íróit mindig behívjuk próbamunkára. Hozzánk olyanok is jönnek dolgozni, akinek semmilyen szakképzettsége nincs a divat területén. "Sajnos" ez egy családi vállalkozás, ahol sokan nem tudunk dolgozni.

A divattervezők könnyedén el tudnak helyezkedni? (_HowHigh_)
Két út van: vagy keres valaki magának egy működő céget vagy létrehoz egy céget. Én a másodikat választottam. Eleinte nekem is jobb lett volna, ha tapasztalatokat szerezhetek, és nem a cég kárán tanulom a divattervezést. A divattervezők általában nagyon karakteres személyiségek, és nehéz őket beilleszteni egy hétköznapi cég életébe.

Az egyik bevásárló központban láttam, hogy van üzlete, ami szinte mindig tátong az ürességtől... (mayochick)
Ez bizony nem jó, de ez azt is jelenti, hogy amit mi csinálunk, arról még sokan azt gondolják, hogy számukra elérhetetlen. Akik bemennek, elcsodálkoznak, hogy itt is vannak hordható ruhák, és nem megfizethetetlenül drága. Csak az első lépést nehéz megtenni.

Milyen hírességeknek tervezett? (rokkerrigo)
Nemrég például felöltöztettük a marokkói király húgát. A novemberi bemutatón vendégünk volt Amy Smart, az utolsó Oscar-gálán pedig Tamara Beckwithnek terveztünk ruhát.

Mi a véleménye a megasztáros stylist munkájáról? (mayochick)
Lakatos Márk a szoros környezetünkhöz tartozó munkatársunk, gyakran dolgozunk együtt. Nem szoktam ilyet mondani, de azt gondolom, hogy ő az egyik fölfedezettem. Nagyon büszke vagyok rá, hogy kb. 5 évvel ezelőtt megtaláltam őt. Rendkívül tehetséges ember, akinek a színlátása az átlagemberéhez mérten briliáns. Márk hozott egy friss szellemet, egy provokatív szemléletet abba az elegáns divatvilágba, amit én képviseltem, és nagyon érdekes játék, hogy például egy 300 darabos kollekciót mennyire különböző módon tudunk öltözéksorba állítani. Egyszer szívesen csinálnék egy fotósorozatot vagy bemutatót, ami ugyanazokat a ruhadarabokat két különböző stylingban mutatja be.