Ari Lajos: A vizitdíj egy csecsemő

Vágólapra másolva!
Azt ígéri, csütörtöktől mindenhol működni fog a vizitdíj-rendszer, bár a betegektől elvárja, hogy húszezresek helyett százasokat vigyenek magukkal - Ari Lajos vizitdíjért felelős miniszteri biztos válaszolt az olvasók kérdéseire a Vendégszobában. Kiderült az is, mi történik akkor, ha valakinek nincs egy fillérje sem, és válaszolt arra is, mit gondolt, amikor Gyurcsány Ferenc a kedélyek borzolásával vádolta őt.
Vágólapra másolva!

Csütörtöktől minden ellátóhelyen be tudják szedni a vizitdíjat? Előfordulhat, hogy valahol még nem működik a rendszer? [tünteto@]
- Nem fordulhat elő, mert a törvényi minimum a készpénz beszedése és annak bizonylatolása. Annak pedig működnie kell. Az összes többi alternatív megoldási lehetőség.

Mi van akkor, ha valakinek nincs pénze? [Tükrös 31]
- Jegyzőkönyvet veszünk fel, azt csatoljuk a betegdokumentációhoz. Az esetek egy részében az érintett beteg vállalni fogja, hogy tartozását megfizeti, a többi eseteben meg úgy kell eljárni, mint egyéb köztartozás esetén.

Az sms-ben fizetett vizitdíjról hogyan győződik meg a háziorvos? Megmutatom neki a mobilom elküldött sms-t? [unalmasvagy]
- A pénzügyminiszter szabályozza a nyugtaformátumot rendeletileg, a vizitdíjjal kapcsolatosan eltérő nyugtaformát kell alkalmazni, és most azon dolgozunk, hogy megteremtődjön a elektronikus nyugtaforma.

Mi a garancia arra, hogy ha a rendelőben többen fizetnek tíz-, illetve húszezressel, akkor tudnak majd visszaadni? És ha nem, akkor menjen a beteg váltani? [icamacsek]

- Erre nem lehet garanciát vállalni. Azt gondolom, hogy a minimális együttműködés az a betegek részéről, hogy ilyen helyzeteket nem teremtenek. Az ilyen helyzet a többi beteg idejét lopja el.

Mi az elsődleges célja a vizitdíjnak? [U.S.Palermo]
- Több célja van, kis lépés a biztosítási rendszer irányába, független attól, hogy egy vagy több biztosító lesz. Az első lépés a paraszolvencia felszámolásának irányába, az öngondoskodásra nevelésre. És végül, de nem utolsósorban az egészségügyi rendszer igénybevételének szabályozása, annak jelzése, hogy ez az igénybevétel nem ingyenes.

Mi értelme a vizitdíjnak, ha közben a hálapénz is megmarad? [tünteto@]
- A vizitdíj egy csecsemő, a hálapénz egy kimúlásra ítélt mamut. A két folyamat párhuzamosan fog alakulni.

Ha én fizetek tb-t, miért kell vizitdíjat is fizetnem? [Septic]
- Ha tb-járulékot fizet valaki, az jövedelemarányos, és felső korlátja van, amit cenzusnak hívnak szaknyelven, míg a vizitdíj egy igénybevétel-arányos önrész.

Mikor járt (betegként) utoljára kórházban/rendelőben? Hihetetlen, hogy ezért a "szolgáltatásért" a tb-járulék mellett most még plusz fizetni kell. [khmmm788]
- Egész életemben az egészségügyben dolgoztam, így mindennap, betegként még soha. Ezt a kérdést egyébként a feketén foglalkoztattotaknak, a tb-csalóknak kéne föltenni.

Aki csalni akar, nem fog tb-t fizetni ezután sem, erre nem megoldás a vizitdíj. Aki meg becsületesen fizet, most 2x járul a kasszához. [khmmm788]
- A kérdés második részét már megválaszoltam. A nemfizetőket április elsejétől nagy meglepetés fogja érni, amikor kiderül, hogy érvénytelen a tb-viszonyuk, és csak életveszély elhárítását szolgáló ellátásokat fognak megkapni. Egyébként egy vizitdíj fél doboz cigaretta ára.

Ha el kell mennem az üzemorvoshoz, nála is kell vizitdijat fizetni, vagy azt a munkahelyem intézi? [Laci_Szeged]
- Nem, az üzemorvosi tevékenység nem OEP-finanszírozott, és a vizitdíj-fizetési kötelezettség csak ez utóbbira vonatkozik.

Hogyan igazolhatom, hogy nincsen jövedelmem? És ha nincs, mentesülök a fizetési kötelezettség alól? [L.srác]
- Akkor miből élt eddig?

Hány kórházban, rendelőben lehet majd várhatóan készpénzen kívül mással is fizetni? [tünteto@]
- Erre most nem tudunk válaszolni, ezek száma napról napra nőni fog, attól függően, hogy milyen ütemben sikerül az egyéb technikákat telepíteni, illetve beélesíteni.

20 alkalom után miért kell még megalázó módon igényelgetni vissza a vizitdíjat? [1gondolat]
- Mint már kifejtettem többször, ez egy igénybevétel-arányos résztérítés, és pontosan azt a célt szolgálja, hogy sokkal tudatosabban vegyük igénybe az orvosi szolgáltatást. Aki 20 alkalomnál többet vesz igénybe ellátást, néhány speciális esettől eltekintve, az gyakorlatilag hetente, kéthetente orvoshoz megy. Ön szerint ez életszerű? A visszaigénylés pedig nem megalázó procedúra, hanem törvény adta jogosultság.