Dávid Ibolya: A népszavazás kudarca minden párt bűne

Vágólapra másolva!
Az MDF elnöke az [origo] Társalgójában beszélt a december 5-i népszavazás eredménytelenségéről, a Parlament feloszlatására tett javaslatáról, pártjának helyzetéről a belviszályok után. Szó esett egy esetleges Fidesz-MDF koalícióról, a Balaton-átúszásról és a fociról is. Dávid Ibolya azt is elmondta, hogy ha Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül kellene választania, akkor inkább a férjét választja.   
Vágólapra másolva!

Jó napot, és szeretettel üdvözlök mindenkit! Kíméletet, méltányosságot kérek, cserébe őszinte vagyok.

Mit szól a választás eredményéhez? (BogdanyKata)
- A választók nem a határon túliakra mondtak nemet, hanem a magyar belpolitikára, a politikusok felelőtlenségére. A távol maradó kétharmadnyi választó azt üzente, hogy nemzetpolitikai kérdésekben nem kampánynak és nem pártpolitikai hangoskodásnak, hanem felelős parlamenti politizálásnak van helye. A politikusokon, a parlamenten a felelősség ma, hogy a választás szomorú eredményét a jogalkotás eszközével gyógyítsa be.

Mi a véleménye arról, hogy 1989 és 1994 között az MDF az egész trianoni kérdés elöl elbújt, a megoldások keresését ellenezte, nem foglalkozott vele, mostanában meg kezdi sajnálni a határon túli magyarokat. Kíván is tenni valamit, vagy csak a következö választáson plusz szavazokra szeretne szert tenni? (Kawabiker)
- A kérdést sem értem. Mitől bújt el az MDF? 1990 májusában Antall József azt mondta, hogy lélekben és érzéseiben 15 millió magyar miniszterelnöke. Aztán a tettek: a Határon Túli Magyarok Hivatala, Illyés Alapítvány, a határon túliak kulturális, oktatási segítségére, Kézfogás Alapítvány, az a külpolitikai törekvés, hogy legyen a határon túli magyaroknak legitim érdekvédelmi szervezete, hogy a legitim érdekvédelmi szervezetek és a magyarok bevonása nélkül róluk, nélkülük, ne döntsünk. Apropó Trianon, 1990. június negyedike óta emlékezünk erre a szomorú napra, megtettük a parlamentben is, és az akkori teljes ellenzék, az SZDSZ, a Fidesz, az MSZP kivonult. Közben megteremtettük 93-ban a kedvezményes honosítást, kétharmados törvénnyel. Érdekes visszaolvasni, hogy kinek mi volt akkor a véleménye a kedvezményes honosításról, amelyik lehetővé tette a határon túli magyarjaink visszahonosítását. Én büszkén vállalom, amit a határon túliakért tett és tesz az MDF a nemzeti felelősség, a nemzeti közös kockázatvállalásunk természetessége jegyében.

Hogyan vélekedik a december 5-i szavazás újraszámlálásáról? (plaa)
- A Legfelsőbb Bíróság döntését tiszteletben tartom. Biztos több információja volt, hogy megsemmisítette az OVB határozatát, csak azon gondolkodom el ilyenkor, hogy a pártok által delegált megfigyelők mit csinálnak, amikor állítólag összecserélnek igeneket nemekkel. Egy hét, és többet tudunk ennek a hátteréről.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Ön folyamatosan a normális Magyarországról beszél. Ön ugyanúgy részt vett a népszavazási kampányban, mint bármelyik másik párt. Ezek után másnap olyan stílusban nyilatkozott, meg javasolt (mikorra dolgozzanak ki javaslatot a kettős állampolgárságra), mintha Önt és pártját egyáltalán nem érintené a népszavazási eredmény, mintha Önök valami kívülállók lettek volna. Ön szerint van valaki, aki elhiszi ezt a kettős játékot, amit csinál? (Integra)
- A baj az, hogy nem született eredmény a népszavazáson, ez egy eredménytelen népszavazás volt. Joghatását tekintve mintha meg sem tartottuk volna. Ezért a politikusoké a felelősség, hogy milyen választ adnak arra az egyöntetű kérésre, amit a határon túliak megfogalmaztak. Közjogiasabb, nemzetibb együvétartozásra tartanak igényt. Én a nemzeti szolidaritást népszavazás előtt, alatt, és után is támogatom, a mi törvényünk az országgyűlés asztalán fekszik másfél éve lassan, ebben semmi játék nincs. Mi, magyarok, bizalmat kaptunk Európától a bővítéssel, Európa nem folytatott megalázó vitát, hogy hány százezer vagy millió magyar fogja ellepni a gazdagabb országokat, nem folytatott vitát, hogy hány százezer koldus fog megjelenni Párizs vagy Brüsszel utcáin - nem is jelent meg. Miért feltételezik néhányan a politikusok közül, hogy mi nem tartozunk akkora bizalommal saját honfitársaink iránt, mint amekkora bizalmat kaptunk Európától. Ők sem lepnék el az anyaországot, ők ugyanúgy ragaszkodnak családjukhoz, falvaikhoz, templomaikhoz, temetőjükhöz, mint mi. Egyetlen olyan ország nem rokkant bele ebbe a kérdésbe, aki ezt egyébként törvénnyel szabályozta, sem nyugaton, sem Kelet-Európában. Nem is hiszterizálta a politika ennyire a kérdést sehol.

Nem túlzás egy kicsit a kormány lemondását követelni a népszavazás után ? Az eredménytelenség szerintem minden párt bűne... (kalocsa)
- Igaz, minden párt bűne. Nem a kormány, a parlament feloszlatását javasoltam arra az esetre, ha nem talál megoldást a jogalkotás eszközével arra a kérdésre, hogy szembekerült magyar a magyarral, hogy alapvető nemzeti stratégiai kérdésekre nem tud vagy nem akar választ adni, hogy nem a megoldásokat keresi, hanem még a népszavazást is sok politikus közvélemény-kutatásként kezeli.