M. Bodor Mária: Végig mellettem voltak

Vágólapra másolva!
"Soha nem szakítottam el azokat a szálakat, amelyek az előző munkámhoz, életstílusomhoz, életfeladataimhoz, családi kötelezettségeimhez kötöttek. Nem engedtem a betegségtudatot felülkerekedni, hanem a reménnyel átszőtt gondolkodásommal a jövőt terveztem, és mindig megkerestem az erőmhöz mért feladatokat" - mondta a Vendégszobában a legnagyobb magyar rákellenes civil szervezet, a Rákbetegek Országos Szövetségének vezetője.
Vágólapra másolva!

M. Bodor Mária: Szeretettel köszöntöm a kedves látogatókat, megtisztelő, ha érdeklődéssel kérdéseket intéznek hozzám. Mint a beharangozóban jeleztük, az élet úgy hozta, hogy azt kell mondani magamról, hogy egy "rák-túlélő" vagyok. Szerencsére hosszú-hosszú évek óta. Ehhez a múlthoz talán nem szerénytelenség hozzáfűzni azt, hogy a magyarországi rákbetegek önsegítő mozgalmát van szerencsém 20 év óta szervezni.

Mikor mondhatja a beteg: meggyógyultam? [Szürkecica]
- Hivatalos orvosi vélemények szerint 5-10 év közé tehető az az időpont, amikor egy beteg gyógyultnak tekintheti magát. Ennek természetesen az előfeltétele számos negatív orvosi vizsgálati eredmény. Egy gyakorló beteg tapasztalatból tudja azt, hogy a terápiája elején gyakoriak a kötelező vizsgálatok, majd a gyógyulás folyamatának vége felé ezek egyre ritkábbak, azaz a kötelező ellenőrző vizsgálatok kezdetben háromhavonta, majd félévente, évente stb. következnek.

Mi segített Önnek abban, hogy felépüljön? [Hajnike]
- Először is az, hogy jól kisírtam magam. Nem akartam elhinni, hogy ez velem előfordulhat. A legnagyobb erőt az adta, hogy a családom, a barátaim és a munkatársaim nagyon erősen és szeretettel mellettem voltak. Mellettem voltak a "csodatevő" tanácsadók is, akik miatt sárgára ittam répalével magamat :-) Mindezeken hamar túltettem magam, követtem az orvosaim tanácsait, minden olyan ellátást, gyógykezelést igénybe vettem, ami orvosilag igazolt és tanácsos. Semmiképpen nem szeretném bagatellizálni a betegségem eseményeit - mint mindenkinek, nekem is voltak nehéz pillanataim, sőt nagyon nehéz pillanataim. De végül is az volt a legfontosabb, hogy soha nem szakítottam el azokat a szálakat, amelyek az előző munkámhoz, életstílusomhoz, életfeladataimhoz, családi kötelezettségeimhez kötöttek. Nem engedtem a betegségtudatot felülkerekedni, hanem a reménnyel átszőtt gondolkodásommal a jövőt terveztem, és mindig megkerestem az erőmhöz mért feladatokat.

A daganatos betegségen átesett hozzátartozóval hogyan viselkedjünk? [Szürkecica]
- A daganatos betegségen átesett hozzátartozónkkal a leghelyesebben úgy cselekszünk, ha úgy tekintünk rá, és úgy viselkedünk vele, mint korábban. Helytelen, ha túlaggodalmaskodunk, ha szánalmat és félelmet, reménytelenséget fejez ki a viselkedésünk. Helyesen cselekszünk azonban, ha minden tettünkkel, mozdulatunkkal, szavunkkal azt közvetítjük, hogy fontos nekünk, hogy szeretjük és bízunk a gyógyulásában, és ebben az esendő, gyöngébb állapotában is fontos a jelenléte, személyisége minden családtag számára.

Üdvözletem! Magyarországon körülbelül mennyien rákbetegek? És milyen körülmények közt történik a gyógyításuk? [..>goldhand<..]
- Magyarországon az újonnan megbetegedettek száma meghaladja az évi 50 ezret, a gondozott és krónikus betegként tovább élő, kontroll alatt álló betegek száma mintegy félmillióra tehető. Mint gyakorlott érdekképviselő és a betegeket segítő személy, az évek óta szerzett tapasztalataim alapján azt kell megállapítanom, hogy a betegek gyógykezelése orvos szakmai szempontból világszínvonalon áll. A gyógyászati segédeszközök biztosítása szintén világszínvonalú. Az elvárható orvosi rehabilitáció az utóbbi másfél évtizedben sok tekintetben jelentősen javult. Azonban a rehabilitáció azon része, amely a pszichológiai támogatásra, a pszichoszociális támogatásra vonatkozik, rendkívül hiányos, a legtöbb ellátóhelyen teljes mértékben hiányzik. A társadalmi rehabilitáció, azaz a betegek visszavezetése társadalmi környezetükbe - családjuk, munkahelyük, "előző életük" - szinte teljes mértékben a segítő társadalmi szervezetkre hárul. Ezek közé tartozik a Rákbetegek Országos Szövetsége is.

Mennyire felszereltek a hazai kórházak? [macsek86]
- A magyarországi kórházak nagyon különbözőképpen felszereltek, és különböző feladatok ellátására alkalmasak. Ez a fórum nem alkalmas arra, hogy erről elemzően csevegjünk, az egész közéletünk szinte nap mint nap ezzel foglalkozik, de a témához hasonlóan azt tudom mondani, hogy Magyarországon, mint mindenütt a világon, a rákbetegek gyógyulási esélyei igen különbözőek. Ezt hangsúlyosan befolyásolja, hogy a beteg megfelelő időben a megfelelő kezelőhelyre kerüljön, és ott a legmagasabb szintű onkológiai szakellátást kapja meg. Ebből a szempontból egészségügyi intézményeink természetesen különbözőek, ezért nagyon fontos, hogy az átalakult ellátórendszer speciális onkoradiológiai centrumokba és magasan kvalifikált klinikai onkológiai osztályokra irányítsa a rákbetegeket. Ez a biztosítéka annak, hogy rákbetegek gyógyuláshoz való esélye növekedjen. A szervezéssel járó gyermekbetegségeket most éljük át...

Mi az elérhetősége a rákbetegek önsegítő mozgalmának? [Szürkecica]
- A Rákbetegek Országos Szövetségének központjának címe 1122 Budapest, Ráth György utca 7-9. A telefonszám 06-1-225-77-67. Rövidesen új arculattal indítjuk útjára a honlapunkat: www.rakszovetseg.hu és www.rakinfo.hu címen lesz elérhető. Az ország különböző pontjain nyolcvan helyen találhatók meg szervezeteink, azaz az önsegítő csoportok, az egyesületek és a Napforduló Segítőszolgálataink. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, mindenkit, aki segítő és jó szóra vágyik, de nem kevesebb szeretettel várjuk azokat is, akik maguk is segíteni szeretnének, sőt szívesen és lelkesen szeretnének új és új önsegítő csoportokat szervezni. Ehhez minden szakmai, módszertani és anyagi segítséget megadunk.

Fotó: Hajdú D. András

Mivel segítik a rákos betegeket? [saci2]
- A legfontosabb segítő eszközünk a saját személyiségünk. Tevékenységünk lényege a közvetlen, személyes segítő kapcsolat. A fő szabály az, hogy mindig és mindenkor figyelmesen, empátiával hallgassuk meg betegtársainkat. A betegek legfőbb igénye a problémáik, aggodalmaik, félelmeik és érzéseik kibeszélése, az a vágyuk, hogy legyen valaki, aki csak őrá figyel, meghallgatja, és komolyan veszi mondandóját. Ezekből a beszélgetésekből adódnak a további feladataink. A beszélgetésekből, a meghallgatásból kiderülnek azok a gondok, amelyekkel a beteg nehezen birkózik meg, és kiderülnek azok a szükségletei - az érzelmi szükségletein kívül -, amelyekre egy segítő szervezetnek meg kell tudnia adni a választ. Ezek lehetnek például alapvető információk az egészségügyi ellátásra, segítő szolgálatokra, betegjogokra stb. vonatkozóan.

Köszönöm valamennyi látogató kérdéseit, igyekeztem őszintén, jó lelkiismerettel válaszolni. Ne felejtsék el, hogy a Rákbetegek Országos Szövetsége és annak sok ezer tagja, segítője szeretettel várja az Önök érdeklődését. Várjuk tagjaink és segítőink jelentkezését.