Dr. Vass László: Folyamatos felvilágosítás szükséges

Vágólapra másolva!
"Az Egészség Hídja Összefogás kampányának is fontos szerepe van abban - és ezért minden résztvevőnek köszönet jár -, hogy a társadalom szebbik, női felének emlőtudatosságát növelje"- mondta a Vendégszobában Dr. Vass László, a Magyar Szenológiai Társaság titkára.
Vágólapra másolva!

Dr. Vass László: Üdvözlöm a kedves chatelőket, Vass Lászlónak hívnak, az orvostudomány egy ritka ágában dolgozom, patológus vagyok. Feladatom tehát az, hogy a helyes diagnózist a lehető legkorábban, mintavételezés és mikroszkóp segítségével megállapítsam. Igen sok esetben a jó vagy rossz hírt elsőként, személyesen közlöm a hozzám fordulókkal. Ez hihetetlen gazdag élményanyaggal ajándékozott meg. Mondhatom, hogy a folyamatosan fejlesztendő tárgyi tudás mellett a krízishelyzetbe került vagy attól félő emberek lelke, viselkedése alapján tanultam a legtöbbet az emlőrák természetéről.

Honnan lehet felismerni legkorábban ezt a betegséget? (tontyi)
- Amennyiben a daganatban meszesedés keletkezik, és ez az esetek többségében így van, az emlő speciális röntgenvizsgálata, az úgynevezett mammográfia képes akár 3-5 mm-es emlőrákot felismerni. A röntgendiagnózis azonban mintavételezés és mikroszkópos megerősítés nélkül csak erős gyanúként értékelhető. A szervezett rákszűrés a meszesedések kimutatását célzó mammografiás vizsgálaton alapszik, ezen feltétlenül részt kell venni. Szervezett szűrés azonban csupán 45 éves kor fölött van, fiatalabb korban a mellek havi önvizsgálata és az évenkénti tapintásos vizsgálat indokolt. 40-45 éves kor alatt problémák, panaszok esetén az ultrahang-vizsgálat a legelfogadottabb.

Van-e összefüggés az emlőrák és más típusú rákok között? Egy korábbi rákos betegség növeli-e az emlőrák kialakulásának lehetőségét? (madeleine28)
- Általánosságban egy személyben két különböző daganat előfordulása viszonylag ritka. Mégis, a viszonylag ritka előfordulású örökölhető emlőrák a petefészek rosszindulatú daganatával is gyakran együtt jár. Egyéb rosszindulatú daganatos betegség után az emlőrák keletkezésének lehetősége kisebb.

Hány éves kortól kell rendszeres emlővizsgálaton megjelenni? (moni36)
- Az emlőrákszűrés népegészségügyi és gazdasági indokok alapján a 45-65 éves korosztályt érinti. Az emlő önvizsgálatát értelemszerűen a szerv kifejlődését és a menstruációs "aktivitás" megkezdődését követően havonta egyszer (nem gyakrabban), lehetőleg mindig a ciklus első felében el kell végezni. Ez a személyes női higiéné része, mint például a manikűr, smink, fehérneműcsere, fogmosás, és nem az emlőráktól való oktalan félelem irányította vésztevékenység.

A barátnőm anyukájának emlőrákja volt. Visszajöhet ez a betegség a barátnőmben? (missrácmat)
- A betegség ugyanazon személyben visszatérhet. A kezelés arra vonatkozik, hogy minél kisebb esélyt adjunk a daganat kiújulására. Ha mégis kiújul, a teendők pontosan ismertek, figyelni kell rá, oktalan riadalmat azonban nem szabad, hogy keltsen. Ami az Ön barátnőjére vonatkozhat, az az ún. öröklődő emlőrák, ami igen ritka, de kétségtelenül előfordul. Általában fiatal korban keletkezik, 30-35 év körül, és a családban a női ágon több eset is előfordult. Ha ennek gyanúja áll fenn, az orvos a betegség keletkezésében szerepet játszó kóros gén kimutatását fogja kezdeményezni. Ha Önnek erre gyanúja támad, kérdezze meg a gyógykezelést végző orvost, biztosan segíteni fog válaszával.

Milyen gyakori az emlőrák? (swing_kira_lizzy)
- Magyarországon az évente felismert esetek száma 6,5-7 ezer között változik, a halálesetek száma 2400-2500 évente. Az esetszám növekedése napjainkban azzal is összefügg, hogy az emlőrákszűrési program keretében sok, korábban fel nem ismerhető korai rák diagnosztizálása és gyógyítása is lehetővé vált. Az Egészség Hídja Összefogás kampányának is fontos szerepe van abban - és ezért minden résztvevőnek köszönet jár -, hogy a társadalom szebbik, női felének emlőtudatosságát növelje.

Miért nem sikerült az elmúlt 2 évben növelni a lakosság 60%-os mammográfiás átszűrtségét? (jl picare)
- A 60% is csak úgy igaz, ha a szűrési és panaszok alapján történő klinikai vizsgálatokat együtt számoljuk. Mégis, ez egy jó érték. Folyamatosan kellene növelnünk, ennek legnagyobb akadálya azonban, hogy igen nehéz minden egyes, a célpopulációba tartozó asszonyt elérni és cselekvésre bírni anélkül, hogy a szűrési meghívólevelet ne vegye agresszív tolakodásnak, és a szűrésen való részvételének ne oktalan félelme állítson akadályt. Hogy ez sikerüljön, mindannyiunknak a most megbeszéltek értelmében folyamatos segítő, felvilágosító munkát kell végeznünk.

Van-e arra statisztika, hogy mely társadalmi csoportok a legnagyobb távolmaradók a szűrésről? (jl picare)
- Vizsgálatok vannak, többet nem mondanék, minthogy az általában nehezen megközelíthető, elérhető, elhagyatott, gondozatlan, távol élő, nehezen mozgásképes asszonyokról van szó. A fenti jelzők egyenként értendők, még ha Ön közös csoportra kérdezett is rá.

Melyik a legveszélyeztetettebb korosztály? (Anaesthetica)
- A menopauza körüli korosztály számít leginkább veszélyeztetettnek. Gyakran a vérzés elmaradása körüli szokványos emlőcsomók és fájdalom mosódik össze a daganat első tüneteivel. Tény azonban, hogy a 40 év fölötti korosztály már különös gonddal kell, hogy figyeljen önmagára, és sajnos növekszik, bár egészében még mindig nagyon ritka a 35 év alatti emlőrák esetek száma is.

Mit kell tennie egy nőnek, ha nem kap behívót, pedig elmúlt 45 éves? (jl picare)
- A nagy rendszer egy személyt súlyosan érintő, egészében minden bizonnyal ritkán előforduló kicsiny hibájáról lehet szó. A család orvosát kérje meg, hogy klinikai emlővizsgálatot szervezzen, és egyidejűleg jelezze a területileg illetékes szűrési koordinátor felé a hiányosságot, hogy ugyanez még egyszer ne fordulhasson elő.